Do najważniejszych zabiegów
pielęgnacyjnych przy uprawie ogórków w pomieszczeniach należy cięcie. Główny
pęd (przewodnik) ogórków posadzonych w końcu kwietnia w trzy do czterech
tygodni po przyjęciu się dosięga rozpiętego w górze drutu. Pęd ten przewieszamy
ostrożnie ponad drutem, przycinamy i przywiązujemy.
Z reguły zawiązuje się na nim
bardzo wiele owoców. Dla lepszego rozwoju roślin usuwamy jednakże w porę
wszystkie zawiązki tworzące się u dołu pędu głównego, do wysokości 50-60 cm. Po
pierwszym zbiorze owoców wyrastają z przewodnika pędy boczne I rzędu. Już
wprawdzie wkrótce po ponowieniu wzrostu
przez posadzone rośliny zaczynają od czasu do czasu pojawiać się tuż nad
ziemią silne boczne pędy, jeśli jednak wyrastają one niżej niż 30 cm, musimy je
bezwarunkowo usuwać, gdyż hamują wzrost pędu głównego. Pędy boczne wyrastające
wyżej pozostawiamy. Obcinając je dopiero nad drugim zawiązkiem owocowym lub
drugim kwiatem żeńskim. Jeśli ogórki tworzą wiele pędów bocznych, ogławiamy te
pędy już po zawiązaniu pierwszego owocu, aby się rośliny przedwcześnie nie
wyczerpały. Tniemy zawsze bardzo ostrym nożem odległości około 2 cm ponad
liściem, z którego kąta wyrasta zawiązek owocu.
W czerwcu dalej stosujemy
staranne cięcie ogórków. Na pędach I rzędu rozwijają się nie tylko kwiaty, lecz
także pędy II rzędu. Z tych pędów pozostawiamy tylko wyrastają najbliżej pędu głównego,
obcinając go również nad pierwszym albo drugim zawiązkiem owocu. Później ograniczmy
się już do obcinania czubków pędów, a przy sposobności do cięcia
prześwietlającego. Podczas obcinania usuwamy również wszystkie chore i pożółkłe
liście. Zaleca się, aby po każdym cięciu starannie zdezynfekować nóż, aby nie
przenosić potencjalnych chorób na inne rośliny. Ważnym jest również, aby w
najwcześniejszym stadium rozwoju obrywać wszystkie zniekształcone owoce. Także owoce
przerośnięte lub zbyt dojrzałe wpływają hamująco na rozwój pozostałych.
damy rade do zimy
OdpowiedzUsuń