Ogórek odmiany konserwowe
Okres kiełkowania:
6 dni
Zbiór: od
lipca do września
Plony: na
roczne zaopatrzenie wystarczy 10-12 roślin
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: antraknoza, mączniak rzekomy i prawdziwy, mszyce, przędziorki
Odmiany
przeznaczone do kwaszenia i konserwowania są roślinami wybitnie ciepłolubnymi.
Wymagają żyznej, dobrze uprawionej, wystarczająco wilgotnej gleby. Powinny
rosnąć w miejscu ciepłym, osłoniętym i nasłonecznionym.
Zbiory
należy przeprowadzać często, w upały nawet dwa razy dziennie, aby owoce nie
przerosły, gdyż stają się wtedy niesmaczne.
Przez całe
lato obficie podlewamy rośliny.
Podłoże
ściółkujemy jakimkolwiek materiałem, który mamy do dyspozycji, aby po podlewani
dłużej zachować wilgotność gleby i owoce ogórków przed pobrudzeniem ziemią.
Ogórek odmiany sałatkowe
Siew: od
połowy maja do czerwca
Okres kiełkowania:
6 dni
Zbiór: od
lipca do września
Plony: 8
owoców z jednej rośliny
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: antraknoza, mączniak rzekomy i prawdziwy, przędziorki, mszyce
Jak
wszystkie dyniowate ogórek lubi gleby żyzne i dobrze uprawione, bardzo dobrze
reaguje na nawożenie obornikiem. Jest wrażliwy na chłody i wiatr. Wymaga ciepłego,
osłoniętego i nasłonecznionego miejsca. Należy go regularnie podlewać latem.
Młode ogórki
na początku uprawy przywiązujemy do siatki. Po pewnym czasie same będą się po
niej pięły, przytrzymując się wąsami.
Przez całe
lato rośliny obficie podlewamy, okrywamy podłoże ściółką, aby dłużej zachowało
wilgotność po podlaniu i aby uchronić ogórki przed pobrudzeniem ziemią. W razie
chłodnej i deszczowej pogody warto roślin czasowo okryć folią.
Ogórek ma
bardzo duże wymagania co do temperatury i wilgotności. W naszym klimacie
najlepiej udaje się w szklarni i tunelu foliowym.
Papryka
Siew: w
marcu
Okres kiełkowania:
8-15 dni
Zbiór: od
lipca do września
Plony: 5-10
owoców z jednej rośliny
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: mączniak rzekomy
Papryka jest
bardzo wrażliwa na zimno. Do gruntu wysadza się ją pod koniec maja, a najlepiej
uprawiać ją pod osłonami. Roślina wymaga gleby bogatej w substancję organiczną,
lekkiej i zawsze nieco wilgotnej latem. Należy zarezerwować dla niej
nasłonecznione stanowisko.
Produkcja
rozsady papryki, od wysiewu do wysadzenia na miejsce stałe trwa 10-11 tygodni.
Przed sadzeniem trzeba rozsadę zahartować.
Można
również kupić rozwinięte rośliny w pojemnikach. Wysadzamy je na miejsce stałe
podobnie jak rozsadę przygotowaną samodzielnie.
Latem
regularnie podlewamy rośliny u podstawy, unikając moczenia liści. Na wzrost
roślin dobrze też wpływa ściółkowanie.
W trakcie
lata gdy na roślinie jest już 8-10 zawiązanych owoców, obcinamy pędy powyżej
pierwszego liścia ponad każdym owocem. Dzięki temu cała energia rośliny jest
skierowana na dojrzewanie owoców, a nie na tworzenie nowych kwiatów.
Pomidor
Siew: w
marcu-kwietniu
Okres kiełkowania:
7 dni
Zbiór: od
lipca do września
Plony: od 3
do 5 kg z rośliny
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: zaraza ziemniaczana, alternarioza, mszyce
Pomidor lubi
ciepło i słońce, najlepiej rośnie na glebie żyznej, zasobnej w próchnicę i
dobrze utrzymującej wilgoć. Na zagonie warto jesienią przekopać obornik lub
wiosną rozrzucić kompost, a rośliny zasilić wieloskładnikowym nawozem
mineralnym.
Jeśli brak
czasu lub miejsca do przygotowania własnej rozsady, można kupić rozwinięte
rośliny w pojemnikach. Sadzimy je pod koniec maja po uprzednim zahartowaniu.
W razie
chłodnej i deszczowej pogody, należ rośliny opryskiwać zapobiegawczo fungicydem
chroniącym przed rozwoje zarazy ziemniaczanej.
Pomidory nie
lubią podlewania z góry. Przez całe lato podlewamy obficie i regularnie u
podnóża rośliny, unikając moczenia liści. Aby oszczędzić wodę glebę między
roślinami należy ściółkować jakimś organicznym materiałem (warstwa co najmniej
5-6 cm).
Por
Siew: od
połowy stycznia do połowy kwietnia
Okres kiełkowania:
15-20 dni
Zbiór: cały
rok zależnie od terminu siewu
Plony: 6-10
porów metra bieżącego
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: mączniak rzekomy rdza, wgryzka szczypiorka, poskrzypka cebulowa,
niszczyk zjadliwy
Por wymaga
gleby żyznej, próchnicznej, zatrzymującej wodę, o odczynie obojętnym oraz
słonecznego stanowiska. Zagon trzeba zasilić jesienią obornikiem lub wiosną
dużą dawką kompostu.
Nie należy
mieć „lekkiej ręki” do siewu: 10 gramów nasion pozwoli uzyskać aż 600-700
roślin. Łatwo więc o nadmiar siewek.
Rozsadę
porów łatwo też kupić każdej wiosny. Zwykle jest oferowana w pęczkach. Rośliny
sadzi się podobnie jak te uzyskane samodzielnie. Przed posadzeniem warto
oberwać końcówki liści.
Pod koniec
października obsypujemy pory warstwą suchych liści do wysokości 15-20 cm,
dzięki czemu będziemy mogli je wyrywać nawet w czasie mrozów. Zbiór prowadzimy
przez całą zimę w miarę potrzeb.
Rabarbar
Sadzenie: na
przełomie września i października lub w marcu
Zbiór: maj-czerwiec
Plony: jedna roślina wystarczy na potrzeby 4 osobowej
rodziny
Podlewanie: obficie
Choroby i
szkodniki: ślimaki
Rabarbar
jest rośliną wieloletnią o jadalnych ogonkach liściowych, odznaczających się
kwaśnym smakiem. Robi się z niego kompoty, wina i soki oraz dodaje do ciast.
Najlepiej rozwija się w miejscu nasłonecznionym, na glebach niezbyt wapiennych,
żyznych i latem nieco wilgotnych.
Należy
wybierać już dobrze rozwinięte sadzonki, rosnące w doniczkach o średnicy 12-15
cm. Zbyt małe rośliny będą się bardzo wolna rozwijały.
Rabarbar nie
ma co prawda zbyt wielu wartości odżywczych, jest jednak ceniony jako jedno z pierwszych
wiosennych warzyw.
Roszponka
Siew: od
połowy lipca do końca września
Okres kiełkowania:
8 dni
Zbiór: od
września do marca
Plony: torebka
nasion wystarczy dla 4 osobowej rodziny
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: mączniak rzekomy (duże upały), ślimaki
Roszponka to
sałata „brzydkiej pory roku”, wysiewa się ją w lecie na zbiór jesienny oraz
jesienią na zbiór zimą i wiosną. Jest odporna na przymrozki, najlepiej rośnie
na glebach żyznych, próchnicznych i dostatecznie wilgotnych.
Rośliny po
wzejściu wymagają ochrony przed ślimakami. W tym celu wokół zagonu rozsypuje
się wapno palone lub trujący granulat.
Zabieg należy powtarzać po każdym deszczu.
Latem
rośliny obficie podlewamy. Aby gleba nie przesychała warto je wyściółkować np.
ściętą trawą lub słomą.
Następnej
wiosny zbiera się roszponkę, która dobrze przezimowała, rośliny przemarznięte i
uszkodzone należy przekopać, w glebie ulegną rozkładowi, wzbogacając ją w
próchnicę.
Rzodkiewka
Siew: od
marca i od lipca do września
Okres kiełkowania:
3-4dni
Zbiór: od
kwietnia do października z letnią przerwą w zależności od odmiany i daty siewu
Plony: 3-4
pęczki z torebki nasion
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: bielik krzyżowych, śmietka kapuściana, pchełki ziemne
Są to
najłatwiejsze do uprawy i najszybciej rosnące warzywa. Wymagają gleby
przeciętnej, ale zawsze wilgotnej i nienagrzewającej się.
Przez cały
okres uprawy, zwłaszcza gdy jest ciepło, rzodkiewka wymaga bardzo obfitego
podlewania, dzięki czemu nie ma zbyt ostrego smaku, nie parcieje a także jest
słabiej atakowana przez pchełki ziemne.
Młode,
delikatne liście rzodkiewki można wykorzystać do sałatek.
Sałata
Siew: od
lutego do początku września ( przy temp. powyżej 10˚C)
Okres kiełkowania:
6-8 dni
Zbiór: od
marca do października
Plony: 5
główek sałaty z metra bieżącego
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: szara pleśń, mączniak rzekomy, przędziorki, mszyce
Odmiany
sałaty możemy podzielić na głowiaste, których liście są bardzo zwarte i tworzą
główkę, oraz liściowe, mające rozetę liści. Wszystkie lubią gleby żyzne,
próchniczne, niezbyt ciężkie, ale zatrzymujące wilgoć.
Sałatę można
zbierać przez cały rok, trzeba tylko dostosować wybór odmiany do pory roku. Od
lutego do kwietnia wysiewamy odmiany wiosenne, lubiące chłód i wilgoć.
Począwszy od maja wybieramy odmiany letnie, które dobrze znoszą upał i nie
wybijają w pędy nasienne. Od połowy lipca do początku września siejemy sałaty
zimowe, odporne na zimno.
Młoda sałata
jest często atakowana przez ślimaki, przed którymi trzeba ją chronić.
Należy
regularnie i obficie podlewać sałatę, aby zapobiec więdnięciu liści oraz
powstrzymać przedwczesne wytwarzanie kwiatostanów.
Seler
Siew: na
początku marca
Okres kiełkowania:
10-20 dni
Zbiór: od
końca września do października (ok. 5 miesięcy po wysianiu)
Plony: 3-4
selery z metra bieżącego
Podlewanie:
obficie
Choroby i
szkodniki: septorioza selera, liściolubka selerowa
Seler
korzeniowy jest bliskim kuzynem selera naciowego. Uprawia się go dla
mięsistego, zaokrąglonego korzenia, który jada się jesienią i przez całą zimę.
Ma on dużą wartość odżywczą i właściwości lecznicze. Wymaga słonecznego
stanowiska i żyznej gleby.
Na wiosnę
można kupić gotową rozsadę selera. Sadzi się go podobnie jak rośliny uzyskane samodzielnie.
Seler trzeba
starannie podlewać przez całe lato.
Selery
doskonale się przechowują przez wiele miesięcy (do lutego-marca).
Szalotka
Sadzenie: koniec
marca-kwiecień
Zbiór: lipiec-sierpień
Plony: 1,5
do 2 kg z 1m2
Podlewanie:
w czasie suszy
Choroby i
szkodniki: szara pleśń, mączniak rzekomy, śmietka cebulanka
Szalotka
tworzy gniazda cebul jajowatego kształtu połączonych wspólną piętką. Łuski
zewnętrzne są ciemnoszare, fioletowe, brązowe lub żółte. Dobrze rośnie na
glebie żyznej, dobrze uprawionej, dość wilgotnej, ale nie podmokłej.
Na ciężkich
glebach szalotkę można sadzić na wałach ziemi.
Przez cały
czas uprawy należy starannie usuwać chwasty wokół szalotek.
Szczypior
szalotek łatwo się obłamuje. Czasem więc trudno jest przechowywać je w pęczkach
Szparag
Siew:
Okres kiełkowania:
w kwietniu
Zbiór: od
maja do czerwca
Plony: 10
wypustek z rośliny
Podlewanie:
zbędne
Choroby i
szkodniki: zgnilizna fioletowa, ryzoktonioza, poskrzypka szparagowa
Szparagi
uprawia się w jednym miejscu przez 10-15 lat. Wymagają gleby lekkiej,
piaszczystej i bogatej w składniki pokarmowe, nie udaje się na glebach zbyt
wilgotnych i kwaśnych. Spożywa się młode pędy szparagów, zwane wypustkami,
wkrótce po ich wyrośnięciu nad powierzchnię ziemi.
Szparagi
będziemy zbierać w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu, zależnie od tego,
czy sadzone karpy były jednoroczne czy dwuletnie. Używając karp dwuletnich,
zbiorów można się spodziewać już w następnym roku po posadzeniu.
Istnieją
odmiany mające tylko męskie lub męskie i żeńskie. Na roślinach pojawiają się
szkarłatnoczerwone jagody. Rośliny męskie dają wypustki mniejsze niż osobniki
żeńskie, ale w większej ilości (prawie 1/3 więcej).
Szpinak
Siew: marzec
do połowy kwietnia, od początku do końca sierpnia, w połowie września
Okres kiełkowania:
10 dni
Zbiór: od
maja do czerwca (siew wiosenny), od września do mrozów (siew letni), od
listopada do marca (siew jesienny)
Plony: 2 kg
z 1 m3
Podlewanie: słabo
(siew wiosenny i letni)
Choroby i
szkodniki: mączniak rzekomy, mozaika, śmietka ćwiklinka, mszyca burakowa
Szpinak
uprawia się często jako przedplon lub poplon. Najlepiej rośnie na raczej
lekkiej, ale zasobnej w próchnicę i zatrzymującej wilgoć glebie, która nie może
być kwaśna.
Szpinak jest
odporny na chłód, dlatego można go wysiewać jak najwcześniej wiosną. W uprawie
jesiennej zbiory przedłuż Asię nawet na okres zimowy, trzeba tylko okryć
rośliny gałązkami roślin iglastych, aby nie uszkodził ich mroźny wiatr.
Jeśli
usuwane rośliny w trakcie przerywania są już wystarczająco rozwinięte, nie
należy ich wyrzucać, tylko wykorzystać do przyrządzania sałatki. Młode liście są smaczne i wartościowe.
Szpinak nie
powinien być uprawiany w tym samym miejscu przed upływem 3-4 lat.
Truskawka i poziomka
Sadzenie: wiosną
lub w lipcu-sierpniu
Zbiór: od
maja do października (poziomki), w czerwcu i czasami we wrześniu (truskawki)
Plony: 20
roślin wystarczy dla 4 osób
Podlewanie: słabo
Choroby i
szkodniki: mączniak prawdziwy, szara pleśń, opuchlak truskawkowiec, roztocz
truskawkowiec, kwieciak malinowiec
Truskawki i
poziomki uprawia się w jednym miejscu przez wiele lat. Trzeba dla nich
przygotować bardzo staranie glebę, która powinna być żyzna, zatrzymująca
wilgoć, przepuszczalna i niezbyt wapienna.
Truskawki i
poziomki można sadzić wiosną lub pod koniec lipca i na początku sierpnia. Nie
należy czekać sadzeniem do jesieni, gdyż rośliny wprawdzie się przyjmą, ale
plony z nich będą mniejsze niż z
truskawek sadzonych latem.
Latem podlewamy tylko wówczas, gdy jest bardzo
sucho. Nadmierna wilgoć sprzyja rozwojowi szarej pleśni.
Zwykle
truskawki uprawia się w tym samym miejscu najwyżej przez 3 lata, chociaż
zalecana jest też uprawa jednoroczna i dwuletnia. Po ostatnim zbiorze należy
wyrwać rośliny, a nowe
Truskawki
posadzić w innym miejscu. Na to samo stanowisko truskawki mogą wrócić po 3-4
latach.
W zależności
od wybranej odmiany truskawki można zbierać jednorazowo czerwcu-lipcu lub
dwukrotnie – na początku i pod koniec
lata. Poziomki natomiast owocują od czerwca aż do mrozów.
Ziemniak
Sadzenie: w
końcu kwietnia
Zbiór: od
końca lipca do września
Plony: 1-2
kg bulw z jednej rośliny
Podlewanie:
obfite w razie suszy
Choroby i
szkodniki: zaraza ziemniaka, rizoktorioza, stonka ziemniaczana
Ziemniaki
możemy uprawiać na glebach ciepłych, zasobnych w próchnicę i składniki
pokarmowe. Jesienią warto na zagonie przekopać obornik lub wiosną rozsypać duż
dawkę kompostu. Bulwy sadzi się najwcześniej w drugiej połowie kwietnia, gdyż
roślina jest wrażliwa na przymrozki.
W niedużych
ogrodach warto uprawiać tylko wczesne ziemniaki, na letni zbiór, i sadzić
pokiełkowane bulwy.
Przy każdym
okopywaniu trzeba zasilić rośliny nawozem wieloskładnikowym, w razie suszy
podlać.
Tyle wiedzy w jednym wpisie, super :)
OdpowiedzUsuńWysokiej jakości zbiorniki stalowe możesz bez problemu zamówić tutaj https://www.ekonstal.pl/ Zapoznaj się z ofertą. My właśnie zastanawiamy się nad zamówieniem stamtąd zbiornika na nawozy oraz LPG. Mamy gospodarstwo i to rozwiązanie na pewno się u nas sprawdzi.
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie
OdpowiedzUsuńZbiorniki LPG podziemne to doskonałe rozwiązanie dla osób, które szukają skutecznego i efektywnego sposobu przechowywania gazu LPG. Nasze zbiorniki LPG podziemne są projektowane z myślą o bezpieczeństwie i wydajności. Dzięki ich podziemnej lokalizacji, nie tylko oszczędzasz miejsce na powierzchni, ale także masz pewność, że Twój gaz LPG jest przechowywany w bezpiecznym środowisku. Wybierz nasze zbiorniki LPG podziemne i ciesz się niezawodnym źródłem energii.
OdpowiedzUsuń