Cięcie winorośli powinno być
przeprowadzone przy bezmroźnej pogodzie, począwszy od końca lutego, aby nie
dopuścić do utraty soków. Soki winorośli ruszają bardzo wcześnie. Dlatego też
nie powinniśmy zbytnio zwlekać z wykonywaniem cięcia, gdyż mogłoby to
spowodować ujście soków w skaleczonych miejscach. Mówi się wówczas o „płaczu
wiosennym” winorośli, podczas którego krzew traci część swoich materiałów
budulcowych. Gdyby pod koniec lutego panowały silne mrozy, należy z cięciem
poczekać aż do odwilży. W przeciwnym razie uszkodzenie mrozowe mogłoby poprzez
rdzeń ciętego pędu dotrzeć do pierwszego oczka i je zniszczyć.
U krzewu winorośli rozróżnia się
pędy jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie. Tylko pędy jednoroczne wykształcają
groniaste kwiatostany. Powinny one pochodzić z pędów dwuletnich, a nie
wieloletnich. Pędy wyrastające z pędów wieloletnich mogą być używane tylko do
celów konstrukcyjnych, tzn. do uzupełniania luk, aż staną się pędami dwuletnimi
i będą mogły wydać pędy grononośne.
Cięcie w pierwszym roku po posadzeniu, gdy formujemy szpaler z winorośli
W drugim roku
W trzecim roku cięcie na czopek (C) lub na łozę (Ł)
Cięcie na czopek
Winorośl w szpalerze po cięciu na czopek
Cięcie łozy
Krzew cięty na łozę w szpalerze
Cięcie przy formowaniu niskiego pieńka
Nie bójmy się ciecia winorośli. Powinniśmy zapamiętać jedną zasadę, lepsze byle jakie przycinanie, niż nie cięcie w ogóle.
Komentarze
Prześlij komentarz