Zimowe cięcie winorośli

Cięcie winorośli powinno być przeprowadzone przy bezmroźnej pogodzie, począwszy od końca lutego, aby nie dopuścić do utraty soków. Soki winorośli ruszają bardzo wcześnie. Dlatego też nie powinniśmy zbytnio zwlekać z wykonywaniem cięcia, gdyż mogłoby to spowodować ujście soków w skaleczonych miejscach. Mówi się wówczas o „płaczu wiosennym” winorośli, podczas którego krzew traci część swoich materiałów budulcowych. Gdyby pod koniec lutego panowały silne mrozy, należy z cięciem poczekać aż do odwilży. W przeciwnym razie uszkodzenie mrozowe mogłoby poprzez rdzeń ciętego pędu dotrzeć do pierwszego oczka i je zniszczyć.


U krzewu winorośli rozróżnia się pędy jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie. Tylko pędy jednoroczne wykształcają groniaste kwiatostany. Powinny one pochodzić z pędów dwuletnich, a nie wieloletnich. Pędy wyrastające z pędów wieloletnich mogą być używane tylko do celów konstrukcyjnych, tzn. do uzupełniania luk, aż staną się pędami dwuletnimi i będą mogły wydać pędy grononośne.

Cięcie w pierwszym roku po posadzeniu, gdy formujemy szpaler z winorośli

W drugim roku

     W trzecim roku cięcie na czopek (C) lub na łozę (Ł)
Cięcie na czopek
Winorośl w szpalerze po cięciu na czopek
Cięcie łozy
Krzew cięty na łozę w szpalerze
 Cięcie przy formowaniu niskiego pieńka

Nie bójmy się ciecia winorośli. Powinniśmy zapamiętać jedną zasadę, lepsze byle jakie przycinanie, niż nie cięcie w ogóle.

Komentarze