Krótkie porady



W żadnym wypadku nie należy posypywać solą ścieżek ogrodowych. Łącząc się z wodą z topniejącego śniegu, sól dostaje się korzeni roślin i uszkadza je. Lepiej rozsypywać żwir, piasek, czy specjalny granulat.



Niektóre wczesne warzywa można już pod koniec stycznia wysiewać do pojemników w mieszkaniu lub ciepłej szklarni. Od początku marca w zależności od pogody mogą już być wysadzone do gruntu. Do takich roślin należy sałata głowiasta, wczesne odmiany kapusty, szpinak, siedmiolatka, pietruszka korzeniowa.



Pietruszkę można uprawiać zimą w tunelu foliowym lub w inspekcie. Podczas silniejszych mrozów zaleca się dodatkowe ocieplenie inspektu.



Kępki szczypiorku wykopuje się od października, sadzi w pojemnikach, podlewa letnia wodą i ustawia w chłodnym pomieszczeniu na słonecznym parapecie. Kępy z dużymi korzeniami można również przechowywać w chłodnej piwnicy. Na wiosnę przed wysadzeniem wkładamy je do ciepłej wody o temperaturze 400C, dzięki czemu szybko zaczynają wypuszczać liście.




Kompost w zimie. Aby umożliwić organizmom rozłożenie materiału roślinnego, temperatura wnętrza pryzmy musi wynosić co najmniej 80C, inaczej mogą wystąpić niekorzystne procesy gnilne. Dlatego tez kompost należy okryć warstwą słomy, matami trzcinowymi czy workami jutowymi. Kompost przerzuca się jesienią. Jest to również dobry czas by dojrzały kompost rozłożyć go na zagonach. Jeśli nie jest zbyt mokry, można go przesiać.




W czasie mrozu należy unikać chodzenia po trawniku. Wpływa to bowiem niekorzystnie na trawy których korzenie w zmarzniętej ziemi są bardzo wrażliwe na ucisk. Zasada odnosi się także do traw znajdujących się pod pokrywą śniegu. Ubity śnieg topnieje bowiem wolniej, a leżąca pod nim trawa może zgnić.




Róż nie należy przycinać w zimie, gdyż miejsca cięcia są szczególnie narażone na mróz. Trzeba cierpliwie odczekać z tym zabiegiem aż zaczną się rozwijać dolne pąki.




Zasada zimowego dokarmiania ptaków: robimy to jedynie w czasie mrozu i zwartej pokrywy śnieżnej, zaprzestajemy natomiast po rozpoczęciu lęgów na wiosnę. Karmniki powinny  znajdować się w miejscu niedostępnym dla kotów i oddalonych co najmniej 2 m od najbliższej szyby.




Właściwe motyczenie stanowi połowę sukcesu. Glebę spulchnia się przez cały sezon. Należy zruszać tylko jej górną warstwę. Dzięki temu zostaje przewietrzona, a gospodarka wodna uregulowana.  





„Ciekawskie” tulipany, które przy łagodnej pogodzie wypuszczają wierzchołki liści, są o tej porze bardzo wrażliwe na śnieg i mróz. Można je chronić grubą warstwą kompostu, gałązkami roślin iglastych lub włókniną ogrodniczą.







W ostre zimy mogą przemarznąć korzenie uprawianych w pojemnikach nawet całkiem mrozoodpornych roślin drzewiastych. Dlatego pojemniki należy owinąć kilkoma warstwami folii pęcherzykowatej lub włożyć je do worków jutowych, a wolną przestrzeń wypełnić suchymi liśćmi słomą lub styropianem.







   Zimą młode rośliny o nierozwiniętym jeszcze systemie korzeniowym są bardzo wrażliwe na niedobory wody. Podlewamy je więc nie za często, ale bardzo obficie, ok. 8-10 L wody na roślinę. Bardzo ważne jest uzupełnianie wody tych okazów, które rosną w pojemnikach ustawionych na tarasach i balkonach.







Wczesnowiosenne rośliny kwitnące, jak rannik i przebiśnieg, znacznie łatwiej przebiją się na powierzchnię gruntu, jeśli z pod drzew i krzewów usuniemy pozostałości jesiennych liści. W ten sposób pozbywamy się również ognisk chorób grzybowych.







Aby jednoroczne pnącza jak np. wilec czy kobea, szybko rozrosły się i zakwitły, ich nasiona wysiewamy w warunkach domowych już od połowy lutego. Optymalna temperatura wzejścia siewek to 18-22oC.







Młode byliny posadzone do gruntu w ubiegły roku i jeszcze słabo ukorzenione, mogą być wypiętrzone wskutek zamarzania wody w ziemi. Odkrycie korzeni skutkuje ich uszkodzeniem, dlatego w lutym glebę wokół roślin należy delikatnie ugnieść.





Luty to odpowiedni czas do przycięcia lawendy. Podczas tego zabiegu usuwa się wszystkie zeszłoroczne pędy kwiatowe wraz z ulistnionymi wierzchołkami. Takie cięcie nie musi być precyzyjne.







Jeśli na przedwiośniu przycinamy pędy drzew i krzewów, pamiętajmy o zasmarowaniu maścią ogrodniczą ran na pniach i gałęziach. Aby nie przenosić chorób, warto też odkazić piły, sekatory inne narzędzia służące do przycinania.







W odróżnieniu od innych roślin cebulowych przebiśniegi sadzi się zanim zaschną ich liście, gdyż najlepiej wówczas rosną. Glebę wzbogaca się kompostem. Rośliny umieszcza się w ziemi nieco głębiej niż rosły dotychczas, czyli tak aby nasada liści była przykryta. Zagęszczone kępy wykopuje się ostrożnie po kwitnieniu i dzieli.







W marcu można jeszcze wapnować glebę, należy jednak pamiętać, że na takim polu można siać i sadzić dopiero po 4-6 tygodniach.







W marcu zakwitają pierwsze rośliny cebulowe (przebiśniegi, cebulice, kosaćce), ponieważ bardzo szybko zaczynają wegetację należy je zasilać nawozami mineralnymi







W marcu z krzaków truskawek należy usunąć wszystkie zbrązowiałe, porażone i zaschnięte liście







Podłoże wokół nowo posadzonych drzewek i krzewów należy na wiosnę przykryć warstwą słomy lub częściowo rozłożonego kompostu







Wraz z rozpoczęciem marca możemy zasilić nawozami organicznymi i mineralnymi warzywa wieloletnie







Wysiane nasiona należy pokrywać warstwą ziemi nie większą niż wynosi ich grubość







W marcu można już wysiewać trawy, które są bardzo wytrzymałe i kiełkują nawet przy niewielkim mrozie. Należy jednak zadbać o wilgotność podłoża







Byliny co 3-7 lat powinno się odmładzać, aby odzyskały atrakcyjny pokrój i obficie kwitły. Bryłę korzeniową mniejszych roślin rozdzielamy rękami, do większych używamy szpadla. Do ponownego sadzenia wybieramy najładniejsze sadzonki







Pod koniec marca można sadzić czosnek. Na 1 m2 powierzchni potrzeba ok. 25 ząbków czosnku







Podczas cięcia krzewów jeżyn najlepiej zostawić 3-4 młode, zdrowe i najsilniejsze pędy, pozostałe pędy ścinamy tuż nad ziemią



Aby kupione w pojemnikach byliny lepiej się zakorzeniły, przed posadzeniem wkładamy rośliny z doniczką do kąpieli wodnej na około 10 min



Wiosna to najlepszy termin na dzielenie bylin kwitnących latem i jesienią. Wykopujemy karpy, oczyszczamy, rozrywamy lub rozcinamy, sadzimy na miejsce stałe i podlewamy



Wiosną uzupełniamy ubytki ściółki na rabatach, jej warstwa powinna mieć grubość około 10 cm



Kiedy ścinamy wiosenne kwiaty do wazonów pamiętajmy, aby zostawić jak najwięcej liści na rabacie. Tulipany ścina się z dwoma liśćmi, a narcyzy lub hiacynty bez nich. Liście są konieczne do odżywiania cebul



Bukszpany przycinamy dwa razy w roku, w kwietniu przed rozpoczęciem wzrostu i w lipcu po zakończeniu wzrostu. Tniemy ostrym sekatorem, skracając jednoroczne przyrosty o 1/3 lub ¼



Kwiaty wiosenne najlepiej podlewać rano, ze względu na to, że noce są jeszcze chłodne. Kwiaty podlane rano mają cały dzień, aby ziemia w skrzynkach się ogrzała



Na balkonie i tarasie nie należy sadzić razem roślin, które wymagają różnych warunków świetlnych. Pojemniki powinno łatwo się przestawiać z miejsca na miejsce kiedy mają za dużo lub za mało światła



Brzoskwinie, śliwy i czereśnie lepiej sadzić na wiosnę, ponieważ nasadzeniom nie grożą już mrozy



Na początku kwietnia można wysadzać rozsadę kalarepy, brokułu, kalafiora, a także sałaty i pora. Po posadzeniu  okrywamy zagon agrowłókniną, osłony zdejmujemy po 3-5 tygodniach



Różaneczniki po zimie mogą być porażone przez grzyby, gdy stwierdzimy takie objawy stosujemy preparaty grzybobójcze


  
Przed sadzeniem ziemniaków lub innych warzyw korzeniowych robimy test na drutowce (są to larwy chrząszczy) w glebie. Przekrojone ziemniaki lub podziurawione plastikowe butelki z ziarnami pszenicy lub jęczmienia zakopujemy w ziemi na kilka dni, a po wykopaniu wyrzucamy wraz z drutowcami. W przypadku wystąpienia dużej liczby szkodników stosujemy specjalistyczne preparaty



Kiedy chcemy zasadzić kasztanowca w ogrodzie wybierajmy zamiast kasztanowca białego inne odmiany (np. kasztanowiec czerwony), które są znacznie rzadziej atakowane przez szrotówka kasztanowiaczka
 

Komentarze

Prześlij komentarz