W żadnym wypadku nie należy
posypywać solą ścieżek ogrodowych. Łącząc się z wodą z topniejącego śniegu, sól
dostaje się korzeni roślin i uszkadza je. Lepiej rozsypywać żwir, piasek, czy
specjalny granulat.
Niektóre wczesne warzywa można
już pod koniec stycznia wysiewać do pojemników w mieszkaniu lub ciepłej
szklarni. Od początku marca w zależności od pogody mogą już być wysadzone do
gruntu. Do takich roślin należy sałata głowiasta, wczesne odmiany kapusty,
szpinak, siedmiolatka, pietruszka korzeniowa.
Pietruszkę można uprawiać zimą w
tunelu foliowym lub w inspekcie. Podczas silniejszych mrozów zaleca się
dodatkowe ocieplenie inspektu.
Kępki szczypiorku wykopuje się od
października, sadzi w pojemnikach, podlewa letnia wodą i ustawia w chłodnym
pomieszczeniu na słonecznym parapecie. Kępy z dużymi korzeniami można również
przechowywać w chłodnej piwnicy. Na wiosnę przed wysadzeniem wkładamy je do
ciepłej wody o temperaturze 400C, dzięki czemu szybko zaczynają
wypuszczać liście.
Kompost w zimie. Aby umożliwić
organizmom rozłożenie materiału roślinnego, temperatura wnętrza pryzmy musi
wynosić co najmniej 80C, inaczej mogą wystąpić niekorzystne procesy
gnilne. Dlatego tez kompost należy okryć warstwą słomy, matami trzcinowymi czy
workami jutowymi. Kompost przerzuca się jesienią. Jest to również dobry czas by
dojrzały kompost rozłożyć go na zagonach. Jeśli nie jest zbyt mokry, można go
przesiać.
W czasie mrozu należy unikać
chodzenia po trawniku. Wpływa to bowiem niekorzystnie na trawy których korzenie
w zmarzniętej ziemi są bardzo wrażliwe na ucisk. Zasada odnosi się także do
traw znajdujących się pod pokrywą śniegu. Ubity śnieg topnieje bowiem wolniej,
a leżąca pod nim trawa może zgnić.
Róż nie należy przycinać w zimie,
gdyż miejsca cięcia są szczególnie narażone na mróz. Trzeba cierpliwie odczekać
z tym zabiegiem aż zaczną się rozwijać dolne pąki.
Zasada zimowego dokarmiania
ptaków: robimy to jedynie w czasie mrozu i zwartej pokrywy śnieżnej,
zaprzestajemy natomiast po rozpoczęciu lęgów na wiosnę. Karmniki powinny znajdować się w miejscu niedostępnym dla
kotów i oddalonych co najmniej 2 m od najbliższej szyby.
Właściwe motyczenie stanowi
połowę sukcesu. Glebę spulchnia się przez cały sezon. Należy zruszać tylko jej
górną warstwę. Dzięki temu zostaje przewietrzona, a gospodarka wodna
uregulowana.
„Ciekawskie” tulipany, które przy
łagodnej pogodzie wypuszczają wierzchołki liści, są o tej porze bardzo wrażliwe
na śnieg i mróz. Można je chronić grubą warstwą kompostu, gałązkami roślin
iglastych lub włókniną ogrodniczą.
W ostre zimy mogą przemarznąć
korzenie uprawianych w pojemnikach nawet całkiem mrozoodpornych roślin
drzewiastych. Dlatego pojemniki należy owinąć kilkoma warstwami folii
pęcherzykowatej lub włożyć je do worków jutowych, a wolną przestrzeń wypełnić
suchymi liśćmi słomą lub styropianem.
Zimą młode rośliny o nierozwiniętym jeszcze systemie
korzeniowym są bardzo wrażliwe na niedobory wody. Podlewamy je więc nie za
często, ale bardzo obficie, ok. 8-10 L wody na roślinę. Bardzo ważne jest
uzupełnianie wody tych okazów, które rosną w pojemnikach ustawionych na
tarasach i balkonach.
Wczesnowiosenne rośliny kwitnące,
jak rannik i przebiśnieg, znacznie łatwiej przebiją się na powierzchnię gruntu,
jeśli z pod drzew i krzewów usuniemy pozostałości jesiennych liści. W ten
sposób pozbywamy się również ognisk chorób grzybowych.
Aby jednoroczne pnącza jak np.
wilec czy kobea, szybko rozrosły się i zakwitły, ich nasiona wysiewamy w
warunkach domowych już od połowy lutego. Optymalna temperatura wzejścia siewek
to 18-22oC.
Młode byliny posadzone do gruntu
w ubiegły roku i jeszcze słabo ukorzenione, mogą być wypiętrzone wskutek
zamarzania wody w ziemi. Odkrycie korzeni skutkuje ich uszkodzeniem, dlatego w
lutym glebę wokół roślin należy delikatnie ugnieść.
Luty to odpowiedni czas do
przycięcia lawendy. Podczas tego zabiegu usuwa się wszystkie zeszłoroczne pędy
kwiatowe wraz z ulistnionymi wierzchołkami. Takie cięcie nie musi być
precyzyjne.
Jeśli na przedwiośniu przycinamy
pędy drzew i krzewów, pamiętajmy o zasmarowaniu maścią ogrodniczą ran na pniach
i gałęziach. Aby nie przenosić chorób, warto też odkazić piły, sekatory inne narzędzia
służące do przycinania.
W odróżnieniu od innych roślin cebulowych
przebiśniegi sadzi się zanim zaschną ich liście, gdyż najlepiej wówczas rosną. Glebę
wzbogaca się kompostem. Rośliny umieszcza się w ziemi nieco głębiej niż rosły
dotychczas, czyli tak aby nasada liści była przykryta. Zagęszczone kępy
wykopuje się ostrożnie po kwitnieniu i dzieli.
W marcu można jeszcze wapnować
glebę, należy jednak pamiętać, że na takim polu można siać i sadzić dopiero po
4-6 tygodniach.
W marcu zakwitają pierwsze
rośliny cebulowe (przebiśniegi, cebulice, kosaćce), ponieważ bardzo szybko
zaczynają wegetację należy je zasilać nawozami mineralnymi
W marcu z krzaków truskawek
należy usunąć wszystkie zbrązowiałe, porażone i zaschnięte liście
Podłoże wokół nowo posadzonych
drzewek i krzewów należy na wiosnę przykryć warstwą słomy lub częściowo
rozłożonego kompostu
Wraz z rozpoczęciem marca możemy
zasilić nawozami organicznymi i mineralnymi warzywa wieloletnie
Wysiane nasiona należy pokrywać
warstwą ziemi nie większą niż wynosi ich grubość
W marcu można już wysiewać trawy,
które są bardzo wytrzymałe i kiełkują nawet przy niewielkim mrozie. Należy jednak
zadbać o wilgotność podłoża
Byliny co 3-7 lat powinno się
odmładzać, aby odzyskały atrakcyjny pokrój i obficie kwitły. Bryłę korzeniową
mniejszych roślin rozdzielamy rękami, do większych używamy szpadla. Do ponownego
sadzenia wybieramy najładniejsze sadzonki
Pod koniec marca można sadzić
czosnek. Na 1 m2 powierzchni potrzeba ok. 25 ząbków czosnku
Podczas cięcia krzewów jeżyn
najlepiej zostawić 3-4 młode, zdrowe i najsilniejsze pędy, pozostałe pędy
ścinamy tuż nad ziemią
Aby kupione w pojemnikach byliny lepiej
się zakorzeniły, przed posadzeniem wkładamy rośliny z doniczką do kąpieli
wodnej na około 10 min
Wiosna to najlepszy termin na
dzielenie bylin kwitnących latem i jesienią. Wykopujemy karpy, oczyszczamy,
rozrywamy lub rozcinamy, sadzimy na miejsce stałe i podlewamy
Wiosną uzupełniamy ubytki ściółki
na rabatach, jej warstwa powinna mieć grubość około 10 cm
Kiedy ścinamy wiosenne kwiaty do
wazonów pamiętajmy, aby zostawić jak najwięcej liści na rabacie. Tulipany ścina
się z dwoma liśćmi, a narcyzy lub hiacynty bez nich. Liście są konieczne do
odżywiania cebul
Bukszpany przycinamy dwa razy w
roku, w kwietniu przed rozpoczęciem wzrostu i w lipcu po zakończeniu wzrostu. Tniemy
ostrym sekatorem, skracając jednoroczne przyrosty o 1/3 lub ¼
Kwiaty wiosenne najlepiej
podlewać rano, ze względu na to, że noce są jeszcze chłodne. Kwiaty podlane
rano mają cały dzień, aby ziemia w skrzynkach się ogrzała
Na balkonie i tarasie nie należy
sadzić razem roślin, które wymagają różnych warunków świetlnych. Pojemniki powinno
łatwo się przestawiać z miejsca na miejsce kiedy mają za dużo lub za mało
światła
Brzoskwinie, śliwy i czereśnie
lepiej sadzić na wiosnę, ponieważ nasadzeniom nie grożą już mrozy
Na początku kwietnia można
wysadzać rozsadę kalarepy, brokułu, kalafiora, a także sałaty i pora. Po posadzeniu okrywamy zagon agrowłókniną, osłony zdejmujemy
po 3-5 tygodniach
Różaneczniki po zimie mogą być
porażone przez grzyby, gdy stwierdzimy takie objawy stosujemy preparaty
grzybobójcze
Przed sadzeniem ziemniaków lub
innych warzyw korzeniowych robimy test na drutowce (są to larwy chrząszczy) w
glebie. Przekrojone ziemniaki lub podziurawione plastikowe butelki z ziarnami
pszenicy lub jęczmienia zakopujemy w ziemi na kilka dni, a po wykopaniu
wyrzucamy wraz z drutowcami. W przypadku wystąpienia dużej liczby szkodników
stosujemy specjalistyczne preparaty
Kiedy chcemy zasadzić kasztanowca
w ogrodzie wybierajmy zamiast kasztanowca białego inne odmiany (np.
kasztanowiec czerwony), które są znacznie rzadziej atakowane przez szrotówka
kasztanowiaczka
dobre rady
OdpowiedzUsuń