Naturalne środki ochrony roślin


Gatunek
Ilość surowca na 5 L roztworu
Sposób przyrządzania preparatu
Zastosowanie
Lulek czarny
0,5 kg suchych liści
0,25 kg korzeni
Liście i korzenie moczyć w wodzie przez 12 godzin,
Mszyce, przędziorki, miodówki, gąsienice motyli, larwy owocnicy, pluskwiaki
Lulek czarny
Kilkanaście górnych części kwitnącej rośliny
Gotować 2-3 godziny w małej ilości wody, odcedzić i rozcieńczyć
Mszyce, przędziorki, miodówki, gąsienice motyli, larwy owocnicy, pluskwiaki
Bieluń dziędzierzawa
Kilkanaście górnych części kwitnącej rośliny
Gotować 2-3 godziny w małej ilości wody, odcedzić i rozcieńczyć
Mszyce, przędziorki, miodówki, pluskwiaki
Ostróżka wyniosła
0,5 kg suszu z całych roślin i 50 g korzeni
Moczyć przez dwie doby w wodzie
Gąsienice pierścienicy nadrzewnej, niestrzępa, głogowca, kuprówki rudnicy, bielinka kapustnika; rolnice, larwy chrząszczy, miodówki
Ziemniak
0,5 kg świeżej lub 0,3 kg suszonej naci
Moczyć przez 3 godz. w ciepłej wodzie
Mszyce, przędziorki
Pomidor
2 kg świeżych pędów lub korzeni
Zalać 2 L wody, gotować na małym ogniu przez 30 minut, odcedzić, odlać, uzupełnić wodą do 5 L
Mszyce, przędziorki, miodówki i inne owady żerujące na liściach
Wilczomlecz sosnka, błotny, lancetowaty
2 kg świeżych roślin
Gotować 2-3 godz. w małej ilości wody, odstawić do wystudzenia, odcedzić, rozcieńczyć
Gąsienice motyli, zabieg stosować dwukrotnie w ciągu tygodnia
Piołun gorzki
5 L rozdrobnionych świeżych roślin lub 0,5 kg drobno zmielonego suszu
Moczyć w wodzie 1 dobę potem gotować przez 30 minut, odcedzić i rozcieńczyć
Gąsienice motyli, mrówki
Rumianek, różne gatunki
0,5 kg liści i koszyczków kwiatowych
Moczyć w wodzie przez co najmniej 12 godzin
Mszyce, przędziorki, gąsienice motyli, pluskwiaki
Tytoń szlachetny
1 kg liści lub innych resztek z roślin
Moczyć przez 1 dobę w 2,5 L wody, potem gotować przez 2 godz., odcedzić uzupełnić do 5 L
Gąsienice motyli, mszyce, pluskwiaki, miodówki, miseczniki, przędziorki
Krwawnik
1 kg roślin zebranych w czasie kwitnienia
Gotować w małej ilości wody ok. 45 min., odstawić, dolać wody, pozostawić na dwie doby
Mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, gąsienice
Skrzyp polny
0,2 kg drobno pokrojonych pędów nadziemnych
Zalać ok. 0,5 L wody, gotować 15 min., po ostudzeniu uzupełnić wodą do 5L
Początkowe stadium chorób grzybowych


Do każdego preparatu należy dodać niewielką ilość płynu do naczyń (ułatwia przyleganie roztworu do liści i szkodników). Opryski najlepiej wykonywać świeżym roztworem. Pomimo iż są to środki naturalne, należy unikać wdychania i przypadkowego spożycia.

Komentarze

Prześlij komentarz