Gatunek
|
Ilość
surowca na 5 L roztworu
|
Sposób
przyrządzania preparatu
|
Zastosowanie
|
Lulek
czarny
|
0,5
kg suchych liści
0,25
kg korzeni
|
Liście
i korzenie moczyć w wodzie przez 12 godzin,
|
Mszyce,
przędziorki, miodówki, gąsienice motyli, larwy owocnicy, pluskwiaki
|
Lulek
czarny
|
Kilkanaście
górnych części kwitnącej rośliny
|
Gotować
2-3 godziny w małej ilości wody, odcedzić i rozcieńczyć
|
Mszyce,
przędziorki, miodówki, gąsienice motyli, larwy owocnicy, pluskwiaki
|
Bieluń
dziędzierzawa
|
Kilkanaście
górnych części kwitnącej rośliny
|
Gotować
2-3 godziny w małej ilości wody, odcedzić i rozcieńczyć
|
Mszyce,
przędziorki, miodówki, pluskwiaki
|
Ostróżka
wyniosła
|
0,5
kg suszu z całych roślin i 50 g korzeni
|
Moczyć
przez dwie doby w wodzie
|
Gąsienice
pierścienicy nadrzewnej, niestrzępa, głogowca, kuprówki rudnicy, bielinka
kapustnika; rolnice, larwy chrząszczy, miodówki
|
Ziemniak
|
0,5
kg świeżej lub 0,3 kg suszonej naci
|
Moczyć
przez 3 godz. w ciepłej wodzie
|
Mszyce,
przędziorki
|
Pomidor
|
2
kg świeżych pędów lub korzeni
|
Zalać
2 L wody, gotować na małym ogniu przez 30 minut, odcedzić, odlać, uzupełnić
wodą do 5 L
|
Mszyce,
przędziorki, miodówki i inne owady żerujące na liściach
|
Wilczomlecz
sosnka, błotny, lancetowaty
|
2
kg świeżych roślin
|
Gotować
2-3 godz. w małej ilości wody, odstawić do wystudzenia, odcedzić, rozcieńczyć
|
Gąsienice
motyli, zabieg stosować dwukrotnie w ciągu tygodnia
|
Piołun
gorzki
|
5
L rozdrobnionych świeżych roślin lub 0,5 kg drobno zmielonego suszu
|
Moczyć
w wodzie 1 dobę potem gotować przez 30 minut, odcedzić i rozcieńczyć
|
Gąsienice
motyli, mrówki
|
Rumianek,
różne gatunki
|
0,5
kg liści i koszyczków kwiatowych
|
Moczyć
w wodzie przez co najmniej 12 godzin
|
Mszyce,
przędziorki, gąsienice motyli, pluskwiaki
|
Tytoń
szlachetny
|
1
kg liści lub innych resztek z roślin
|
Moczyć
przez 1 dobę w 2,5 L wody, potem gotować przez 2 godz., odcedzić uzupełnić do
5 L
|
Gąsienice
motyli, mszyce, pluskwiaki, miodówki, miseczniki, przędziorki
|
Krwawnik
|
1
kg roślin zebranych w czasie kwitnienia
|
Gotować
w małej ilości wody ok. 45 min., odstawić, dolać wody, pozostawić na dwie
doby
|
Mszyce,
miodówki, larwy pluskwiaków, gąsienice
|
Skrzyp
polny
|
0,2
kg drobno pokrojonych pędów nadziemnych
|
Zalać
ok. 0,5 L wody, gotować 15 min., po ostudzeniu uzupełnić wodą do 5L
|
Początkowe
stadium chorób grzybowych
|
Do każdego preparatu należy dodać niewielką ilość
płynu do naczyń (ułatwia przyleganie roztworu do liści i szkodników). Opryski
najlepiej wykonywać świeżym roztworem. Pomimo iż są to środki naturalne, należy
unikać wdychania i przypadkowego spożycia.
lepiej byc eko
OdpowiedzUsuń