Nasiona
wielu gatunków, umieszczone zaraz po zbiorze w warunkach sprzyjających
procesowi kiełkowania , zwykle kiełkują dobrze i przeważająca ich liczba wydaje
kiełki. Są jednak wypadki, gdy dobrze zebrane, zdrowe nasiona nie kiełkują
nawet w idealnych warunkach. Przyczyny takiego stanu są różne.
U
nasion roślin motylkowych występuje tzw. twardość nasion i polega na tym, że
okrywa nasienna jest nieprzepuszczalna dla wody. Nasiona takie zanurzone w
wodzie na okres tygodni a nawet miesięcy, pozostają bez zmian, nie pęcznieją i
nie mogą skiełkować. Podczas przechowywania nasion w normalnych warunkach
procent twardych nasion stopniowo się zmniejsza. Poza tym stosuje się maszyny
zwane skaryfikatorami, które rysują powierzchnie okrywy nasion, co umożliwia
ich pęcznienie. W domowych warunkach można delikatnie przetrzeć nasiona papierem
ściernym.
Nasiona
niektórych roślin zaraz po zbiorze kiełkują słabo,, a dopiero po upływie kilku
tygodni lub miesięcy zaczynają proces kiełkowania. Dobrym przykładem jest tu
fasola: tuż po zbiorze nasion zdolność ich kiełkowania wynosi 40-50%, dwa
miesiące później 70-75%, a po 4-5 miesiącach 90-98%. To samo zjawisko występuje
w przypadku sałaty, która również dopiero po kilku miesiącach kiełkuje należycie.
Z tego powodu do wysiewów jesiennych sałaty powinno się używać nasion starszych
nie tegoroczne.
Występowanie
w nasionach związków typu inhibitorów wzrostu np. kumaryny, czy dorminy jest
również przyczyną słabego kiełkowania. Związki te znajdują się w okrywie
nasiennej i dopiero pod działaniem na nasiona np. silnego deszczowania można je
mechanicznie usunąć i spowodować kiełkowanie. Moczenie i przemywanie nasion
szparagów, selera, pietruszki, marchwi czy buraków ćwikłowych znacznie może
przyspieszyć ich kiełkowanie.
Na
zdolność kiełkowania wpływa oczywiście też czas ich przechowywania (tutaj).
![]() |
suszenie nasion pomidora |
Przede
wszystkim, na zdolność kiełkowania
wpływają warunki w jakich są przechowywane. Ważne jest, aby zapewnić im odpowiednią
wilgotność powietrza i temperaturę. Najsilniejszy wpływ destrukcyjny na
zdolność kiełkowania nasion wywiera wysoka wilgotność powietrza, występująca
łącznie z wysoką temperaturą. Ta sama wilgotność, gdy temperatura jest niższa
nie wyrządza nasionom większej szkody. I odwrotnie wysoka temperatura nie jest
niebezpieczna gdy zawartość wody w nasionach jest niska.
Warunkiem
zachowania odpowiedniej jakości nasion jest szybkie ich wysuszenie i
przetrzymanie ich w pomieszczeniach o niskiej wilgotności powietrza i niskiej
temperaturze. Najlepiej zamknąć je hermetycznie w puszkach lub plastikowych
pojemnikach.
Jak
długo kiełkują warzywa przy odpowiedniej temperaturze i wilgotności:
Warzywa
|
Dni
|
Rzodkiewka
|
Ok. 7
|
Dynia, ogórek
|
Ok. 8
|
Fasola
|
Ok. 9
|
Groch, jarmuż, kalafior, brukselka,
kalarepa, kapusta
|
Ok. 10
|
Cebula, por, sałata
|
Ok. 12
|
Bób, burak, cykoria sałatowa,
kukurydza, pomidor
|
Ok. 14
|
Koper, marchew, pietruszka, seler,
szpinak
|
Ok. 14-21
|
Skoro bób kiełkuje 14 dni, to odetchnęłam z ulgą. Podane jest, żeby groszek i bób siać, gdy tylko ziemia na to pozwoli. U mnie w 2022 było to 3 marca- posiałam lekko podkiełkowane na ligninie nasiona. Póki co nie wychodzą. Podlewam. Poczekam . Mam nadzieję, że nie posiałam zbyt wcześnie. Zimy w tym roku nie było u mnie-podkarpacie północne. Ziemia do uprawy nadawała się już w lutym...
OdpowiedzUsuńdamy rade
OdpowiedzUsuń