kukurydza-fasola-dynia |
O
tym, ze rośliny na siebie oddziałują wiadomo od setek lat. Od kilkudziesięciu
lat zaczęto te związki badać naukowo. Jednak mimo wielu doświadczeń
rozszyfrowanie tej tajemnicy przyrody nie jest łatwe. Powodów jest kilka. Po
pierwsze zbyt wiele jest czynników, które wpływają na wzajemne oddziaływania
roślin, różnych substancji wydzielanych przez ich liście, korzenie po rodzaj
gleby, jakość i ilość nawożenia, zagęszczenie, warunki atmosferyczne. Dlatego
zapewne wyniki obserwacji różnych badaczy nie zawsze są jednoznaczne. Nie ulega
jednak żadnej wątpliwości, że sianie różnorodnych roślin blisko siebie jest czymś
bardziej naturalnym niż plantacja
monokulturowa.
Taka
metoda uprawy pochodzi z Andów i polega na stosowaniu kombinacji 3 roślin:
kukurydzy, fasoli i dyni. Fasola wspina się po kukurydzy i zaopatruje ją w
azot, dzięki żyjącym z nią w symbiozie bakteriom brodawkowym. Dynia ocienia
glebę, utrzymując ją w wilgotnym stanie.
Warzywo
|
Dobre sąsiedztwo
|
Złe sąsiedztwo
|
Bób
|
Koper, kukurydza ziemniak
|
Cebula, czosnek, szalotka
|
Burak ćwikłowy
|
Cebula, fasola, kalarepa, koper
|
Szpinak
|
Cebula
|
Burak ćwikł., czosnek, koper, marchew,
ogórek, pomidor, sałata, truskawka
|
Bób, fasola, groch, kapusta, por
|
Cukinia
|
Kukurydza, sałata
|
Ogórek, ziemniak
|
Czosnek
|
Burak ćwikł., marchew, pomidor, por,
sałata, truskawka
|
Bób, fasola, groch, kapusta
|
Dynia
|
Kukurydza, sałata
|
Ogórek, ziemniak
|
Fasola
|
Burak ćwikł., kapusta, kukurydza,
marchew, ogórek, pomidor, seler, szpinak, truskawka, ziemniak
|
Cebula, czosnek, groch, pomidor, por
szalotka
|
Groch
|
Fasola, kalarepa, kukurydza, marchew,
ogórek, rzodkiewka, seler, szpinak, ziemniak
|
Cebula, czosnek, por, szalotka
|
Kalarepa
|
Burak ćwikł., groch, pomidor, por,
rzodkiewka, szpinak, truskawka
|
Fasola, pomidor
|
Kapusta
|
Burak ćwikł.,, fasola, mięta, sałata,
seler, szałwia, szpinak, rozmaryn, ziemniak
|
Cebula, pomidor, truskawka
|
Kukurydza cukrowa
|
Bób, dynia, groch, ogórek, ziemniak
|
-
|
Marchew
|
Cebula, czosnek, groch, kapusta,
koper, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, szczypiorek
|
mięta
|
Ogórek
|
Bazylia, cebula, fasola, groch, koper,
kukurydza, sałata, seler, szpinak,
|
Chrzan, pomidor, rzodkiewka, ziemniak
|
Pomidor
|
Bazylia, cebula, czosnek, kapusta,
marchew, pietruszka, por, seler, szparag, szpinak
|
Burak ćwikł., fasola, kapusta, ogórek,
ziemniak
|
Por
|
Cebula, marchew, pomidor, sałata,
seler, szpinak, truskawka
|
-
|
Rzodkiewka
|
Fasola, groch, marchew, pomidor, sałata,
szpinak, truskawka
|
-
|
Sałata
|
Dynia, kalafior, ogórek, por,
rzodkiewka, truskawka
|
Pietruszka, seler
|
Seler
|
Fasola, groch, kapusta, pomidor, por,
szpinak
|
Ziemniak, sałata
|
Szalotka
|
Burak ćwikł., sałata, truskawka
|
Bób, fasola, groch
|
Szparag
|
Fasola, pietruszka, pomidor, por
|
-
|
Truskawka
|
Fasola, pomidor, sałata, szpinak,
tymianek
|
Kapusta
|
Ziemniak
|
Bób, chrzan, czosnek, fasola, groch,
kalafior, kapusta, kukurydza
|
Cebula, dynia, marchew, pomidor
|
Pietruszka
|
Pomidor, szparag
|
Sałata
|
Papryka
|
-
|
-
|
Kilka
przykładów:
Marchew
i cebula. Zapach cebuli odstrasza szkodnika marchwi, połyśnicę marchwiankę, a
zapach marchwi odpędza szkodnika cebuli- śmietkę cebulankę.
Pojedyncze
rośliny konopi i chrzanu na obrzeżach pól ziemniaczanych odpędzają stonkę, tego
szkodnika odpędza także bób, fasola oraz bez. Złe towarzystwo to pomidor ze
względu na zarazę ziemniaczaną.
Dobrym
sąsiedztwem dla kapusty bywa sałata, szpinak, burak, ponieważ ocieniają one
glebę, przez co jej powierzchnia jest wilgotniejsza i tym samym nieatrakcyjna dla
lubiących słońce pchełek ziemnych, groźnego szkodnika siewek i rozsady.
Taka
metoda uprawy może także wpływać na smak warzyw. I tak cząber zwiększa aromat
fasoli, koper ogórków, kolendra ziemniaków, natomiast pietruszka pogarsza smak
sałaty.
A
tak przykładowo może wyglądać nasza grządka, gdy będziemy stosowali powyższe
zasady:
Komentarze
Prześlij komentarz