Dobre i złe sąsiedztwo czyli allelopatia

kukurydza-fasola-dynia

O tym, ze rośliny na siebie oddziałują wiadomo od setek lat. Od kilkudziesięciu lat zaczęto te związki badać naukowo. Jednak mimo wielu doświadczeń rozszyfrowanie tej tajemnicy przyrody nie jest łatwe. Powodów jest kilka. Po pierwsze zbyt wiele jest czynników, które wpływają na wzajemne oddziaływania roślin, różnych substancji wydzielanych przez ich liście, korzenie po rodzaj gleby, jakość i ilość nawożenia, zagęszczenie, warunki atmosferyczne. Dlatego zapewne wyniki obserwacji różnych badaczy nie zawsze są jednoznaczne. Nie ulega jednak żadnej wątpliwości, że sianie różnorodnych roślin blisko siebie jest czymś bardziej  naturalnym niż plantacja monokulturowa.

Taka metoda uprawy pochodzi z Andów i polega na stosowaniu kombinacji 3 roślin: kukurydzy, fasoli i dyni. Fasola wspina się po kukurydzy i zaopatruje ją w azot, dzięki żyjącym z nią w symbiozie bakteriom brodawkowym. Dynia ocienia glebę, utrzymując ją w wilgotnym stanie.


Warzywo
Dobre sąsiedztwo
Złe sąsiedztwo
Bób
Koper, kukurydza ziemniak
Cebula, czosnek, szalotka
Burak ćwikłowy
Cebula, fasola, kalarepa, koper
Szpinak
Cebula
Burak ćwikł., czosnek, koper, marchew, ogórek, pomidor, sałata, truskawka
Bób, fasola, groch, kapusta, por
Cukinia
Kukurydza, sałata
Ogórek, ziemniak
Czosnek
Burak ćwikł., marchew, pomidor, por, sałata, truskawka
Bób, fasola, groch, kapusta
Dynia
Kukurydza, sałata
Ogórek, ziemniak
Fasola
Burak ćwikł., kapusta, kukurydza, marchew, ogórek, pomidor, seler, szpinak, truskawka, ziemniak
Cebula, czosnek, groch, pomidor, por szalotka
Groch
Fasola, kalarepa, kukurydza, marchew, ogórek, rzodkiewka, seler, szpinak, ziemniak
Cebula, czosnek, por, szalotka
Kalarepa
Burak ćwikł., groch, pomidor, por, rzodkiewka, szpinak, truskawka
Fasola, pomidor
Kapusta
Burak ćwikł.,, fasola, mięta, sałata, seler, szałwia, szpinak, rozmaryn, ziemniak
Cebula, pomidor, truskawka
Kukurydza cukrowa
Bób, dynia, groch, ogórek, ziemniak
-
Marchew
Cebula, czosnek, groch, kapusta, koper, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, szczypiorek
mięta
Ogórek
Bazylia, cebula, fasola, groch, koper, kukurydza, sałata, seler, szpinak,
Chrzan, pomidor, rzodkiewka, ziemniak
Pomidor
Bazylia, cebula, czosnek, kapusta, marchew, pietruszka, por, seler, szparag, szpinak
Burak ćwikł., fasola, kapusta, ogórek, ziemniak
Por
Cebula, marchew, pomidor, sałata, seler, szpinak, truskawka
-
Rzodkiewka
Fasola, groch, marchew, pomidor, sałata, szpinak, truskawka
-
Sałata
Dynia, kalafior, ogórek, por, rzodkiewka, truskawka
Pietruszka, seler
Seler
Fasola, groch, kapusta, pomidor, por, szpinak
Ziemniak, sałata
Szalotka
Burak ćwikł., sałata, truskawka
Bób, fasola, groch
Szparag
Fasola, pietruszka, pomidor, por
-
Truskawka
Fasola, pomidor, sałata, szpinak, tymianek
Kapusta
Ziemniak
Bób, chrzan, czosnek, fasola, groch, kalafior, kapusta, kukurydza
Cebula, dynia, marchew, pomidor
Pietruszka
Pomidor, szparag
Sałata
Papryka
-
-

Kilka  przykładów:

Marchew i cebula. Zapach cebuli odstrasza szkodnika marchwi, połyśnicę marchwiankę, a zapach marchwi odpędza szkodnika cebuli- śmietkę cebulankę.
Pojedyncze rośliny konopi i chrzanu na obrzeżach pól ziemniaczanych odpędzają stonkę, tego szkodnika odpędza także bób, fasola oraz bez. Złe towarzystwo to pomidor ze względu na zarazę ziemniaczaną.
Dobrym sąsiedztwem dla kapusty bywa sałata, szpinak, burak, ponieważ ocieniają one glebę, przez co jej powierzchnia jest wilgotniejsza i tym samym nieatrakcyjna dla lubiących słońce pchełek ziemnych, groźnego szkodnika siewek i rozsady.
Taka metoda uprawy może także wpływać na smak warzyw. I tak cząber zwiększa aromat fasoli, koper ogórków, kolendra ziemniaków, natomiast pietruszka pogarsza smak sałaty.

A tak przykładowo może wyglądać nasza grządka, gdy będziemy stosowali powyższe zasady:

 

Komentarze