Aby
uprawiać własne warzywa trzeba je najpierw posiać lub posadzić. Wybór zależy od
gatunku a także od czasu jaki jesteśmy w stanie poświęcić roślinom oraz od
ilości miejsca, którym dysponujemy. Wiele roślin można zarówno siać jak i
sadzić. Liczba odmian dostępnych w formie rozsady jest jednak znacznie mniejsza
niż odmian dostępnych pod postacią nasion. Samodzielny siew wprawdzie obniża
koszty, ale wymaga wcześniejszego rozpoczęcia uprawy, umiejętności postępowania
z nasionami i regularnego pielęgnowania wysiewów.
Zależnie
od gatunku nasiona wysiewamy bezpośrednio na miejsce stałe, lub przygotowujemy
rozsadę. Gatunki, które są odporne na chłód i źle znoszą rozsadę, to znaczy
wszystkie warzywa korzeniowe powinny być wysiewane na miejsce stałe. Wysiew na
rozsadniku jest zalecany dla roślin wymagających pikowania do wzmocnienia
systemu korzeniowego (np. kapusta, por). Siewu w pojemnikach potrzebują wszystkie
rośliny wrażliwe na zimno i mające długi okres od siewu do zbioru. W skrzynkach
powinniśmy wysiewać rośliny o drobnych nasionach (pomidor), w doniczkach zaś te
o większych (cukinia).
Do
dobrego kiełkowania potrzebne jest równomierne rozmieszczenie nasion, dokładne
przykrycie ich podłożem, odpowiednia temperatura i wilgotność.
Najłatwiejszy
jest siew rzędowy, który pozwala bez trudu regularnie rozmieścić nasiona. Jest to
technika najczęściej stosowana w siewie wprost do gruntu.
Duże
nasiona, jak fasola, groch czy bób, można wysiewać do dołków po 3-4 w
regularnych odstępach. Jest to tzw. siew gniazdowy.
Siew
rzutowy można stosować do drobnych nasion na wyrównanej powierzchni podłoża. Nasiona
takie wysiewa się z ręki półkolistym ruchem, trzeba trochę wprawy. W ten sposób
wysiewa się rośliny na nawóz zielony, niektórzy sieją tak koper.
Zabieg
pikowania przeprowadza się, kiedy rośliny w skrzynkach wykiełkowały i maja 3-5
liści, zależnie od gatunku. Siewkom jest już za ciasno i trzeba rozsadzić je w większej
rozstawie lub do doniczek. Delikatnie wyjmujemy siewkę od spodu płaskim
narzędziem, starając się zachować możliwie jak najwięcej ziemi przy korzeniach.
Natychmiast wsadzamy w nowe miejsce, aby uchronić korzenie przed wyschnięciem.
Na
miejsce stałe sadzi się rozsadę uprawianą w doniczkach po przepikowaniu, lub
zakupioną. Aby roślina dobrze się przyjęła warto przed sadzeniem nawilżyć jej
bryłę korzeniową. W tym celu wstawia się rośliny w doniczkach na kilka minut do
pojemnika z wodą. Młode rośliny są bardzo wrażliwe na suszę, trzeba je
regularnie podlewać aż ich system korzeniowy się rozrośnie. Najlepiej sadzić w
pochmurny dzień, po deszczu. W słoneczny dzień warto poczekać do wieczora kiedy
jest najchłodniej.
Warzywa siane do gruntu
|
Warzywa uprawiane z rozsady
|
Warzywa tylko sadzone
|
Bób, burak ćwikłowy, cebula cykoria,
fasola, groch, kalarepa, kukurydza cukrowa, marchew, ogórek, roszponka,
rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, szpinak
|
Brokuł, brukselka, cebula, cukinia,
dynia, jarmuż, kalafior, kapusta, melon, papryka, pomidor, por, sałata,
seler, szczaw
|
Czosnek, karczoch, rabarbar, szalotka,
truskawka, poziomka, ziemniak
|
Kwiaty siane do gruntu
|
Kwiaty uprawiane z rozsady
|
Chaber, dimorfoteka, godecja, groszek
pachnący, klarkia, kosmos, łubin, maciejka, mak, nagietek, nasturcja, nemezja,
rezeda, ubiorek
|
Ageratum, begonia, cynia, gazania,
goździk, kocanka, lewkonia, lobelia, petunia, malwa, werbena, aksamitka,
aster
|
Zioła siane do gruntu
|
Zioła uprawiane z rozsady lub tylko sadzone
|
Kolendra, trybula, koper, pietruszka naciowa
|
Bazylia, cebula siedmiolatka, chrzan,
cząber, estragon, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, szałwia,
szczypiorek, tymianek, wawrzyn
|
Zmianowanie
roślin
Aby
zbierać obfite plony nie należy uprawiać warzyw w tym samym miejscu co roku. W każdym
roku trzeba zmieniać gatunki, co jest określane jako zmianowanie (płodozmian). Dzięki
temu lepiej będą wykorzystane zasoby pokarmowe gleby, a ponadto unika się
przenoszenia chorób i szkodników.
Najprostsza
metoda to podzielić powierzchnię warzywnika na 3 części:
-w
pierwszej części należy zastosować dużą ilość kompostu lub obornika (2 taczki
na 10 m2). Miejsce to będzie zarezerwowane dla warzyw o największych
wymaganiach pokarmowych: pomidorów, cukinii, dyni, rzepy, bakłażanów, kapusty,
porów.
-w
drugiej części będą rosły warzywa o mniejszych wymaganiach: marchew, seler,
sałata, koper. W pierwszym roku uprawy ogrodu warzywnego tę część użyźnia się
jedną taczką kompostu na 10 m2.
-w
trzeciej części uprawiamy warzywa o najmniejszym zapotrzebowaniu na składniki
pokarmowe: rośliny strączkowe, czosnek szalotka, cebula.
Jesienią
w następnym roku dużą dawką nawozów organicznych wzbogaca się, na której rosły
w tym sezonie warzywa najmniej wymagające. Gatunki z drugiej części zajmą
wówczas powierzchnię przeznaczoną dotychczas pod warzywa o największych
wymaganiach i w ten sposób zmienia się miejsce uprawy każdego roku.
Drugi
sposób to płodozmian, którego cykl powinien wynosić 4-6 lat. Przykładowa kolejność
upraw w zmianowaniu na jednym stanowisku powinna wyglądać tak:
liściowe – korzeniowe – owocowe –
kwiatowe – motylkowe – uprawa na zielony nawóz – ponownie liściowe
Trzeci
sposób to zmianowanie 4-letnie i nawożenie obornikiem na jesieni połowy działki.
Na oborniku uprawia się rośliny kapustne oraz pomidory i ogórki. Na trzeciej
ćwiartce, w drugim roku po oborniku uprawia się warzywa korzeniowe i cebulowe,
a na czwartej warzywa strączkowe. Gdy uprawia się te same rośliny co roku na
innej ćwiartce, rośliny kapustne wracają dopiero w piątym roku na to samo
miejsce.
Dla
przykładu 2 schematy zależnie od typu
działki:
Pomidory i ogórki
|
Kapustne
|
Cebula i korzeniowe
|
Groch, fasola
|
Kapustne
|
Pomidory i ogórki
|
Cebulowe i korzeniowe
|
Groch fasola
|
Komentarze
Prześlij komentarz