Najważniejszym
warunkiem zbudowania grządki podwyższonej jest słoneczne miejsce i
wystarczająca ilość rozdrobnionego materiału roślinnego. Taki sposób uprawy
umożliwia uzyskiwanie wysokich plonów na niewielkiej powierzchni. Istnieją tu
najlepsze warunki do uprawy pomidorów ogórków i dyni, ale również znakomite
plony daje sałata, burak liściowy, kalarepa, seler i inne gatunki warzyw.
Odmiany kapusty głowiastej i warzywa wieloletnie lepiej uprawiać na grządce
normalnej. Od czwartego roku użytkowania na grządce podwyższonej można sadzić
ziemniaki, aż wreszcie nadchodzi konieczność założenia nowej.
Ponieważ
ogrodnik nie chodzi po grządce, ziemia nie jest ubita i korzenie mogą się
nieskrępowanie rozwijać. Grządki podniesione do wysokości pasa pozwalają osobom
starszym i niepełnosprawnym uprawiać warzywa bez potrzeby schylania się.
Budowa
grządki podwyższonej
Wyznaczamy
powierzchnię grządki: szerokość powinna wynosić około 180 cm, długość jest
dowolna.
Wykopujemy
podłoże pod grządkę na głębokość ok. 25 cm. Ziemię z wykopu odkładamy na bok,
gdyż będzie użyta do przykrycia grządki.
Na
dole wykopu układamy rozdrobnione konary, gałęzie itp. Warstwa ta powinna mieć
grubość ok. 50 cm i być oddalona od boków wykopu również o 50 cm.
Na
gałęziach układamy 25 cm warstwę pociętej zielonki, słomy lub innych wymieszanych
miękkich resztek roślinnych z ogrodu i dobrze ją ubijamy.
Następnie
kładziemy mniej więcej 10 cm warstwę ziemi z wykopu i również ją ubijamy.
Na
to kładziemy 25 cm warstwę wilgotnych zeszłorocznych liści wymieszanych z niewielką
ilością ziemi, a na nią 5 cm warstwę ziemi próchnicznej.
Na
końcu grządkę obkładamy 15 cm warstwą dobrze rozłożonego kompostu i przykrywamy
ziemią ogrodową.
Okres
użytkowania takiej grządki jest ograniczony, gdyż rozkładający się materiał
powoduje jej osiadanie. Najkorzystniejsze je ustawienie grządki na osi
północ-południe, dzięki czemu boczne powierzchnie obsadzone roślinami są dobrze
nasłonecznione.
Gdy
mamy materiał (np. deski) możemy dla takiej grządki wybudować ściany. Pomoże to
utrzymać właściwą strukturę wału i grządka nie będzie nam się rozjeżdżać. Taką grządkę
nazywamy grządką wysoką.
Jako
pierwsze sadzimy takie warzywa jak sałata głowiasta, rzodkiewki, pomidory,
cebula i kalarepa. Dopiero w 3 roku uprawiamy warzywa o małych wymaganiach
pokarmowych.
Jako
ciekawostka:
Okrągłe
podniesione grządki, wysokie do pasa, z dojściem z jednej strony do punktu
centralnego, nazywane są keyhole gardens (ogrody w kształcie dziurki od
klucza). Często pośrodku jest rodzaj kompostownika z patyków i trawy, dzięki
którym wlewana tam woda dochodzi do korzeni roślin. Grządki tego rodzaju mogą
być usypane z ziemi lub otoczone palisadą z drewna, cegieł lub kamieni.
tak to sie robi
OdpowiedzUsuń