Rozsadę
wyprodukowaną pod szkłem należy przygotować do przejścia z cieplarnianego
środowiska do surowego środowiska na polu czy nieogrzewanej szklarni. Zahartowanie
rozsady można uzyskać stosując równocześnie kilka sposobów, a mianowicie:
-stopniowe
obniżanie temperatury
-zmniejszanie
lub wstrzymanie podlewania
-przepikowanie
siewek do ziemi ubogiej w składniki pokarmowe, przy czym już samo przepikowanie
wpływa hartująco na roślinę
Obniżenie
temperatury zmniejsza lub wręcz hamuje tempo wzrostu, wywołując w roślinach
wiele zmian, dzięki czemu stają się one odporniejsze na przymrozki czy suszę. Dla
przykładu hartowana kapusta potrafi wytrzymać temperaturę do -8oC,
rośliny niehartowane w takich warunkach giną. Podobnie działa na rośliny
zmniejszenie wilgotności podłoża. Wiele roślin dwuletnich jak kapusta, kalarepa,
kalafior, które pod wpływem chłodu jarowizują się, wybijając przedwcześnie w
pędy kwiatostanowe, należy hartować suszą zamiast chłodem.
Hartowanie
rozsady chłodem przeprowadza się zwykle przez stopniowe coraz dłuższe
wietrzenie inspektu za dnia, zostawiając później okna podniesione i na noc, a
na 3- 5dni przed sadzeniem, zdejmując okna w ogóle. Temperaturę w szklarni
można obniżyć również przez coraz mocniejsze wietrzenie. Rozsadę można
stopniowo wynosić na zewnątrz, uważając przede wszystkim aby słońce nie
poparzyło roślin.
Temperaturę
należy obniżać stopniowo. Rośliny stosunkowo szybko nabierają odporności na
niskie temperatury, wystarczy kilka dni aby efekt był widoczny. Nadmierne przedłużanie
okresu hartowania może wywołać wynik niepożądany. Długi okres za niskiej
temperatury u pomidorów wywołuje wykształcenie się u rozsady cienkich,
twardych, zdrewniałych łodyg. Taka rozsada może wykształcić na pierwszym gronie
zniekształcone owoce.
Siewki
rosnące w ziemi bogatej w składniki pokarmowe, zwłaszcza w azot, przesadzone do
ziemi ubogiej, zwalniają tempo wzrostu, nabywając również większej odporności
na przymrozki. Samo przesadzenie połączone z mniejszym lub większym
uszkodzeniem korzeni, działa hartująco.
Podczas
hartowania zachodzą w roślinach zmiany morfologiczne, anatomiczne, a przede
wszystkim zmiany w chemicznych procesach zachodzących w roślinie. Wszystkie metody
hartowania hamują wzrost, dlatego hartowane rośliny są mniejsze od
niehartowanych. Rośliny hartowane są ciemniejsze. U roślin kapustnych zwiększa
się podczas hartowania warstwa nalotu woskowego na liściach, który chroni rośliny
po posadzeniu przed nadmierną transpiracją. Bardzo charakterystyczną cecha
hartowania roślin niską temperaturą, jest nabieranie przez nie czerwonego zabarwienia.
Liście roślin zahartowanych są grubsze, twardsze i bardziej skórzaste, w
przeciwieństwie do delikatnych liści roślin niehartowanych.
Najbardziej
istotne w związku z odpornością na mrozy są zmiany chemiczne zachodzące w
tkankach roślin. W wyniku zwiększenia się ilości związków osmotycznie czynnych
obniża się temperatura zamarzania soku komórkowego , co wywiera dodatni wpływ
na wytrzymałość tkanek na mróz. Duże znaczenie ma również zachodząca u
hartowanych roślin zmiana o charakterze fizjologicznym, a mianowicie
zmniejszenie się transpiracji. Ponieważ roślina zahartowana jest mniejsza i ma
mniej liści, transpiruje już z tego powodu znacznie mniej wody niż roślina
niezahartowana.
ddobre porady dzieki
OdpowiedzUsuń