Dlaczego właściwie musimy nawozić
rośliny? Przecież w przyrodzie nikt tego nie robi, a rośliny mimo to rosną. Jednak
po obumarciu i rozłożeniu się rośliny oddają glebie pobrane z niej wcześniej w
czasie wzrostu składniki pokarmowe. W ogrodzie rzecz ma się zupełnie inaczej. Roślinom
stale odbiera się owoce i nasiona. Zawarte w nich składniki pokarmowe nie
wracają do gleby i muszą być uzupełnione. Nawożenie polega więc na zwróceniu
ich glebie. Ogólna zasada zużycia składników pokarmowych w sadzie i warzywniku:
fosfor 5g/m2, potas 30 g/m2, azot 5-15 g/m2.
|
Działanie
|
Objawy
przy niedoborze
|
Objawy
przy nadmiarze
|
Występowanie
w przyrodzie
|
Produkt
handlowy
|
Azot
|
silny
wzrost pędów
|
żółknięcie
liści,
niskie
plony
|
spadek
zdolności
przechowalniczej
owoców
i
warzyw, wzrost
podatności
roślin
na
choroby
i
szkodniki, duża
zawartość
wody
i
azotanów
|
ok
. 80% w powietrzu,
wiązanie
m.
in. przez
bakterie
brodawkowe.
Wiązany
organicznie,
np.
w nawozie
zielonym,
kompoście,
oborniku
|
mączka
z krwi,
mączka
rogowa,
wióry
rogowe,
kompost,
szczecina
świńska
|
Fosfor
|
sprzyja
tworzeniu kwiatów i owoców oraz
dojrzewaniu,
ważny
dla
wzmocnienia
korzeni
wiosną
|
zabarwienie
liści
od
fioletu po
czerwono-brunatne
|
nieprzyswajanie
mikroelementów,
np.
żelaza,
miedzi
i cynku
|
surowy
fosfat,
obornik,
nawóz
kurzy
albo gnojówka
świńska
|
superfosfat,
mączka
kostna,
fosfat
z
glonów, suszony
nawóz
kurzy,
tomasyna
|
Potas
|
sprzyja
wzrostowi,
odporności
tkanek
komórkowych,
odporności
na
chłód
i
wytrzymałości
roślin
|
słaby
wzrost, zabarwienie
brzegów
liści
(żółtawo-
czerwonawe.
Pogorszenie
smaku
owoców
i
warzyw
|
słaby
wzrost
i
plon
|
wszystkie
wydzieliny
zwierzęce,
zwłaszcza
gnojówki,
popioły
drzewne,
pył
granitowy,
niektóre
mączki bazaltowe również w kompoście
z
liści paproci
i
żywokostu, złoża
soli
z zawartością
potasu
|
kalimagnezja
(26%
potasu
i
5% magnezu),
popiół
drzewny;
potas
w obu tych
nawozach
rozpuszcza
się
bardzo
łatwo.
Niektóre
mączki
bazaltowe
|
Wapń
|
aktywizowane
życia
glebowego,
sprzyja
stabilności
struktury
gruzełkowej
w
glebie.
Podwyższenie
odczynu
pH.
Ważny dla
stabilności
tkanek
roślin
|
zakwaszenie
gleby,
pogorszenie
jej
struktury, spadek
wysokości
i
jakości plonów
|
ubytek
próchnicy,
wymaga
dostarczania
dużych
ilości
materiału
organicznego,
zbyt
wysoka
wartość
pH w
glebie
|
margiel,
wapno
jurajskie,
dolomit,
marmur,
wapno
z glonów
|
wapno
nawozowe
(z
margla albo
wapienia
jurajskiego),
wapno
z
glonów, tomasyna
(z
P)
|
Magnez
|
aktywizowanie
enzymów
tworzących
białko,
najważniejszy
budulec
zielonego
barwnika
w liściach
(chlorofil)
.
|
żółtawe
zabarwienie
liści
między
żyłkami
i na
brzegach
|
spadek
przyswajania
wapnia
|
popiół
drzewny,
talk,
oliwin, serpentyn,
steatyt,
złoża
soli zawierające
magnez
|
kalimagnezja,
produkty
z glonów,
niektóre
mączki
mineralne
|
|
Objawy
niedoboru
|
Usuwanie
niedoboru
|
Żelazo
|
Przy
silnym niedoborze obumieranie tkanki całej rośliny. Przy niewielkim
niedoborze
żółtozielone zabarwienie liści (chloroza), brązowe plamki na środku
liścia.
Zaburzenia rozwoju zawiązków owocu.
|
Żelazo
może ulegać związaniu z powodu
nadmiernej
zawartości wapna w glebie. A zatem: dobre przewietrzanie i drenaż gleby. Przy
kompostowaniu
używać
tylko mączki mineralnej z niewielką
zawartością
wapnia. Używać
kompostu
z torfu, liści albo kory.
|
Miedź
|
Jasnozielone
lub żółtozielone zabarwienie liści, końce liści zasychają i zwisają suche i
skręcone, możliwe jest też
zwijanie
się liści. U zbóż mała sztywność źdźbła. Nie tworzą się nasiona .
|
Nadmierna
zawartość fosforu w glebie może zablokować pobieranie miedzi, dlatego trzeba
zwracać uwagę na zawartość fosforu. Niewielkie ilości miedzi
zawierają
mączki mineralne (bazalt) oraz produkty z glonów . Sprawdziło się też wkładanie
kawałków miedzi do pojemników z wodą do podlewania.
|
Bor
|
Liście
małe i zniekształcone . W burakach skorkowacenia na łodygach i korzeniach.
Zgnilizna twardzikowa albo
sucha
zgnilizna u buraków. Puste łodygi kalafiorów
|
Użycie
mączki z glonów i mączek mineralnych
przy
sporządzaniu kompostu.
Stosować
kompost korowy i kompost z liści. Zapobieganie wysychaniu gleby.
|
Molibden
|
Słaby
wzrost, na brzegach liści zabarwienia od żółtego po brązowe, przede
wszystkim
u pomidorów i ogórków . (Molibden jest ważny dla wiązania azotu z powietrza
przez bakterie brodawkowe).
|
Molibden
ulega związaniu w glebach kwaśnych. Podnieść wartość pH mączkami
mineralnymi
z dużą zawartością wapnia albo wapnem z glonów (wprost
do
gleby albo jako dodatek do kompostu). Wyka albo lucerna jako nawóz zielony
pobierają molibden z podglebia.
|
Komentarze
Prześlij komentarz