Cięcie letnie drzew owocowych
wykonuje się po zbiorze. Zabieg ten pozwala na znaczne zredukowanie cięcia
zimowego. Jego zaletą jest odciążenie drzewa, które wówczas nie musi niepotrzebnie
zużywać energii na wykształcenie gałęzi i konarów. Cięcie po zbiorze ma na celu
stymulację wzrostu przyszłych pędów owoconośnych. Wyjątkiem są drzewa, które
obficie owocowały lub drzewa o osłabionym wzroście. Na cięcie wybieramy dzień
suchy i słoneczny, dzięki czemu rany po cięciu łatwiej się goją (najlepiej
posmarować je maścią ogrodniczą).
Na początku wycina się u podstawy
zbyt gęste „wilki”, a następnie usuwa 1/3 wszystkich pionowych pędów. ”Wilkami”
nazywamy silne pędy, pionowo rosnące na grubych konarach. Drzewa owocowe takie
jak jabłonie, grusze i śliwy wytwarzają owoce na tzw. krótkopędach, więc takie
odrosty nie są im do niczego potrzebne. Zbyt duże nagromadzenie „wilków”
powoduje zacienienie owoców, przez co są one mniejsze i słabiej wybarwione. Powinniśmy
wyciąć także pędy wyrastające ukośnie od pnia, ponieważ po kilku latach
obciążone owocami będą się łatwo wyłamywały. Najlepiej zostawiać pędy
wyrastające od pnia pod kątem prostym. Podczas letniego cięcia wycinamy także
pędy krzyżujące się ze sobą oraz porażone przez choroby.
U wiśni konieczne jest tzw.
cięcie odmładzające, gdyż owocują one na gałęziach rocznych i dwuletnich. Skracamy
zatem najstarsze pędy i dzięki czemu zachęcamy drzewo do wytworzenia nowych
odrostów. Należy pamiętać, aby skrócić tylko część starych pędów, aby
nadmiernie nie osłabiać drzewa. Stare gałęzie skracamy o około 1-1,5 m.
Czereśnie przycinamy usuwają pędy
rosnące zbyt blisko ziemi, prześwietlamy koronę drzewa, usuwamy gałęzie
krzyżujące się. Bez obaw można także przycinać sam czubek drzewa, aby czereśnia
nie rosła zbyt wysoko (a potrafi dorosnąć do 10 m). Ze względu na to, że czereśnia
dobrze reaguje na przycinanie, podczas jednego cięcia możemy obniżyć drzewo
nawet o 2-4 m.
Cięcie krzewów jagodowych
Jeżyny owocują na pędach
dwuletnich. Po zbiorze takie pędy wycina się tuż przy ziemi.
Porzeczki czerwone i białe
najlepiej owocują na pędach 2-5 letnich, porzeczki czarne na pędach jednorocznych.
Stare pędy przycinamy przy ziemi, krzewy ściółkujemy.
Agrest po zbiorze pozbawiamy
wszystkich starych pędów pokładających się po ziemi.
Maliny owocują na pędach
dwuletnich. Natychmiast po zbiorze wycinamy je tuż przy ziemi.
Porzeczkoagrest po zbiorze należy
prześwietlić, usunąć pędy poziome i pokładające się po ziemi.
Borówka owocuje na pędach
rocznych i dwuletnich. Wycinamy więc pędy stare i prześwietlamy koronę.
Komentarze
Prześlij komentarz