Owoce odmian zimowych powinny
dobrze dojrzeć na drzewach, dlatego nie powinno się ich zrywać przed połową
października. Owoce zerwane za wcześnie kurczą się , stają się mniej soczyste,
a co za tym idzie pogarszają się ich walory smakowe. Nie należy się obawiać
lekkich przygruntowych przymrozków, gdyż nie szkodzą one owocom na drzewach.
Pierwszym objawem dojrzałości
jest opadanie zdrowych, nierobaczywych owoców. Owoce zbieramy wtedy gdy przy
lekkim unoszeniu w bok można je łatwo oderwać. Dojrzałe owoce wytwarzają u
podstawy ogonka warstwę korka, która podczas zrywania zapobiega uszkodzeniu
zarówno owocu jak i drzewa. Należy pamiętać, aby każdy owoc miał ogonek, bez
niego szybciej owoc jest uszkodzony i szybciej się psuje. Przy zbiorze musimy
unikać wszelkich odgnieceń, uszkodzeń skórki (np. paznokciami), obijania. Taki zabieg
najlepiej przeprowadzać w rękawiczkach. Bardzo przydatne przy zbiorach są
pojemniki otwarte od dołu (np. wiaderko bez dna), z kawałka materiału robimy
otwierane dno, które po otwarciu umożliwia delikatne wysypanie zawartości do
skrzynek. Taki pojemnik można zaopatrzyć w haczyk i zawiesić na gałęzi. Kiedy używamy
specjalnego zbieracza na tyczce do wysoko rosnących owoców, trzeba pamiętać aby
zrywać je pojedynczo. Gdy zrywamy po kilka sztuk do woreczka, owoce łatwo się
obijają. Chorych owoców nie zostawiamy na drzewie, ale również zbieramy. Najlepiej
wrzucać je od razu do osobnego pojemnika a później zniszczyć.
Pomieszczenie do przechowywania
owoców przygotowujemy i czyścimy już pod koniec sierpnia. Wszystkie otwory
wentylacyjne powinny się lekko otwierać, a przede wszystkim szczelnie zamykać. Półki
i skrzynki dezynfekujemy, najlepiej bezzapachowym środkiem. Ściany bielimy, o
po skończonej czynności dobrze wietrzymy. Na przechowalnie owoców nadaje się każde
chłodne pomieszczenie, zabezpieczone przed mrozem, ale mające możliwość
wietrzenia. Najczęściej do przechowywania przeznacza się piwnicę, ponieważ
tutaj łatwiej uzyskać odpowiednio wysoką wilgotność powietrza (85-90%). Najlepszy zakres temperatur do przechowywania
owoców wynosi 1-6 oC. Wyższe
temperatury przyspieszają dojrzewanie, że nie utrzymamy ich nawet do początku zimy. Owoców nie powinno się
przechowywać w tym samym pomieszczeniu co ziemniaki i inne warzywa. Owoce łatwo
nabierają obcego zapachu, przez co pogarszają się ich wartości smakowe.
Owoce w przechowalni
umieszczamy w jednej warstwie na
regałach drewnianych, półkach lub niskich skrzynkach (tzw. platonikach). W ten
sposób zapewniamy sobie możliwość koniecznego wglądu i sprawdzenia stanu owoców
bez ich dotykania i przewracania. Dzięki temu w łatwy sposób możemy odrzucić
chore owoce. Jeśli nie dysponujemy odpowiednim pomieszczeniem do przechowywania
możemy umieścić owoce w skrzynkach wypełnionych torfem. Torf musi być gruby i
suchy. Każdą warstwę owoców przesypujemy warstwą torfu o grubości 2-3cm. owoce
nie powinny się wzajemnie dotykać. Odstęp pomiędzy owocami a dnem i ściankami
pojemnika powinien wynosić 5 cm. Tak opakowane owoce możemy umieścić nawet w
pomieszczeniu w którym temperatura czasami spada poniżej 0.
Na koniec należy pamiętać, że
okres przydatności do spożycia owoców zależy nie tylko od terminu zbioru czy
gatunku owocu, ale również od warunków klimatycznych, warunków pogodowych oraz
samej przechowalni. Jeśli tylko jeden z tych czynników kształtuje się
niekorzystnie, okres przydatności konsumpcyjnej owoców może ulec skróceniu
Jabłonie
o długim okresie przechowywania owoców
|
|
Auralia
|
Do
końca III
|
Boskoop
czerwony
|
Do
końca III
|
Bruhahn
|
Do
połowy IV
|
Golden
Delicious
|
Do
połowy II
|
Idared
|
Do
końca IV
|
Jonagold
|
Do
końca III
|
Jonathan
|
Do
końca III
|
Juno
|
Do
końca IV
|
Koksa
pomarańczowa
|
Do
połowy II
|
Ontario
|
Do
końca V
|
Roba
|
Do
końca II
|
Rogo
|
Do
połowy II
|
Spartan
|
Do
końca III
|
Starkrimson
|
Do
końca III
|
Undine
|
Do
końca III
|
Grusze
o długim okresie przechowywania owoców
|
|
Joanna
d’Arc
|
Do
końca I
|
Madame
Verte
|
Do
końca XII
|
Lukasówka
|
do
połowy XII
|
Paryżanka
|
Do
połowy I
|
Pstrągówka
|
Do
końca III
|
jabluszka mniam
OdpowiedzUsuń