Widły są technicznie zbliżone do
szpadla, praca nimi jest jednak lżejsza i wygodniejsza. Używane są wszędzie tam
gdzie trzeba tylko spulchniać glebę, a nie jak przy przekopywaniu, wymieszać
poszczególne warstwy.
Zamiast blachownicy wyposażone są w cztery do pięciu stalowych zębów 2-centymetrowej szerokości. Widły dwuzębne (dwójki) są najodpowiedniejsze do związanej, a także sprasowanej słomy lub siana (snopy, wiązki), natomiast trójzębne do nieprasowanego siana lub słomy zawierającej wiele długich źdźbeł. Widły z czterema lub pięcioma zębami stosowane są do materiałów zawierających drobne elementy, np. obornik. Specjalne widły, z zębami zakończonymi kulkami, zwane gablami, stosuje się do buraków i ziemniaków.
gable |
Widły świetnie nadają się do wzruszania
ziemi pomiędzy już rosnącymi roślinami. Są także wykorzystywane do zbierani
plonów warzyw korzeniowych, wykopywania ziemniaków, cebulek kwiatowych i bulw
oraz roślin z delikatnym systemem korzeniowym.
Widły amerykańskie to narzędzie
pośrednie pomiędzy szpadlem a grabiami. Górna część głowicy jest płaska, dolna
zakończona czterema zębami. Najbardziej stabilne są widły z zębami o przekroju
nie płaskim ani okrągłym, ale trójkątnym. Inaczej gną się podczas kopania Przy przekopywaniu
widły amerykańskie zastępują szpadel. Do wbicia wideł w ziemię używa się tylko
połowy siły jaka potrzebna jest do wbicia w ziemię szpadla.
trzeba sie zaopatrzyc przed latem
OdpowiedzUsuń