Uprawa winorośli zalecana jest na
obszarach o ciepłych, słonecznych latach, ale w sprzedaży są dostępne odmiany,
które dobrze znoszą kaprysy pogody. Winorośl dojrzewa najszybciej rosnąc pod
południową ścianą, która jest całkowicie nasłoneczniona. Najlepiej gdyby było
to miejsce zaciszne, osłonięte od wschodnich wiatrów. W miejscach
przeznaczonych do uprawy winorośli po raz pierwszy trzeba przeprowadzić głęboką
uprawę gleby. Winorośl sadzimy w marcu.
Przygotowanie gleby rozpoczynamy
już w pierwszych dniach marca, jak tylko rozmarznie ziemia. Podobnie jak przy
sadzeniu drzew kopie się dół. Wymiary dołu dla jednej rośliny wynoszą:
-długość-100 cm
-szerokość-50 cm
-głębokość-50 cm
Dno dołu dodatkowo przekopujemy,
ponieważ winorośl potrzebuje gleby o dobrej przepuszczalności. Wybraną ziemię z
górnej 25- do 30 – centymetrowej warstwy wzbogacamy ziemią kompostową, torfem
lub dobrze rozłożonym obornikiem. Taką mieszanką wypełniamy dół.
Najlepsze do sadzenie są sadzonki
w doniczkach, zaleca się by były szczepione, zakupione w szkółce. Winorośl sadzimy
w odstępie 40 cm od rusztowania szpalerowego. Odstęp w rzędzie zależy od
wzrostu danej odmiany i wynosi od 2,5 do 3 metrów. Sadząc winorośl bez bryły
korzeniowej przed posadzeniem nieznacznie skracamy korzenie. Jeżeli jest kilka
pędów, pozostawiamy tylko najsilniejsze. Dotyczy to również doniczkowanych
sadzonek . sadzimy ukośnie na głębokość około 30 cm, przy czym wierzchołek
zwrócony jest w kierunku szpaleru. Na wystającej z ziemi części pędu
pozostawiamy tylko dwa oczka. Resztę odcinamy w ten sposób, że miejsce cięcia
przypada pomiędzy 2 i 3 oczkiem. Uszlachetnione sadzonki sadzimy tak głęboko,
aby miejsce szczepienia znajdowało się 6 do 8 cm powyżej powierzchni ziemi. W przeciwnym
razie rozwiną się korzenie, które spowodują usamowolnienie się zraza. Po posadzeniu
winorośl podlewamy. Całe miejsce sadzenia pokrywamy warstwą torfu, rozłożonego
obornika ;lub krótko pociętej słomy. Warstwa ta chroni przed ewentualnymi
przymrozkami, zmniejsza parowanie wody i poprawia warunki do przyjęcia się
rośliny.
Nieszczepione sadzonki możemy
sami ukorzenić z wartościowych odmian własnych lub sąsiada. W marcu można
przygiąć i zakopać w ziemi któryś z dolnych, silnych i długich pędów
jednorocznych. Pęd zakopujemy w ziemi, w taki sposób, aby przynajmniej dwa dojrzałe
oczka były widoczne. Wszystkie znajdujące się powyżej należy odciąć. Zakopana w
ziemi część pędu ukorzeni się w ciągu roku. Do następnej wiosny można uzyskać w
ten sposób dobrze ukorzenione sadzonki. Jeżeli ziemię otaczającą zakopany pęd
obficie wzbogacimy torfem, powstanie mocna bryła korzeniowa, która zwiększa szansę
przyjęcia się rośliny. W marcu sadzonki oddzielamy od rośliny macierzystej i
ostrożnie wykopujemy. Żeby bryła korzeniowa była bardziej spoista, należy
miejsce zakopania obficie podlewać i utrzymywać ciągłą wilgotność podłoża. Podlewanie
rozpoczynamy na dzień lub dwa przed wykopaniem. Sadzonki sadzimy natychmiast po
wykopaniu.
Polecane odmiany:
- deserowe - Alden, Arkadia, Einset Seedless, Kristaly, Nero, Prim,
Wostorg
-przerobowe (do produkcji soków i win) –
Aurora, Muskat Odeski, Regent, Cascade
-altanowe (bardziej
odporne na mróz) – Alwood, Fredonia, Concorde, Ontario
Komentarze
Prześlij komentarz