Kalafior jako gatunek ogromnie
wymagający może być sadzony tylko na najlepszych glebach. Najodpowiedniejsze są
gleby gliniaste i piaszczystogliniaste z wysoką zawartością próchnicy, którym
nie brak składników pokarmowych. Miejsce przeznaczone do sadzenia kalafiorów
powinno jesienią być zasilone obornikiem, warzywo to należy do tych, które
uprawimy w pierwszym roku po oborniku.
Dobre zbiory kalafiorów możemy
mieć tylko wówczas, gdy sadzimy je w odkrytym, słonecznym miejscu. Warzywo w
ciągu dnia nie może być nawet na krótko zacienione. Tworzy wówczas duże liście,
ale bardzo małe róże. Kalafiory uprawiane w gruncie możemy zbierać w pierwszej
połowie czerwca jeśli w kwietniu posadzimy silną, doniczkowaną rozsadę z mocną
bryłą korzeniową. Siew nasion na rozsadę musiałby nastąpić już w lutym w
ogrzewanej szklarni, dlatego lepiej zakupić gotowe sadzonki. Jeśli pogoda
pozwala możemy rozsadę kalafiora sadzić już na początku kwietnia. Jeśli jest
ona dobrze zahartowana, znosi niewielkie przymrozki. Dla pewności jednak
powinniśmy przygotować okrycia z folii, włókniny, czy też plastikowe butelki,
aby zabezpieczyć rośliny przed zmarznięciem. Unikniemy w ten sposób strat
spowodowanych zahamowaniem wzrostu.
Do wczesnej uprawy kupujemy
kalafiory odmian o krótkim okresie wegetacji. Jeśli dopisze pogoda po siedmiu
tygodniach od posadzenia kalafiory będą gotowe do zbioru. Warunkiem jest
sadzenie doniczkowanej rozsady, dobre nawożenie i dużo wody w glebie. Rozsadę pikowaną
będziemy zbierać około 2 tygodnie później.
Kalafiory sadzimy w rozstawie 50x40,
lub 50x50 cm, na jeden m2 potrzeba nam tylko od 4 do 5 sadzonek. Wczesne
kalafiory powinny być sadzone nie głębiej niż rosły dotychczas. Korzenie kalafiora
potrzebują do szybkiego rozwoju ciepłej ziemi. Jeśli sadzimy rozsadę głębiej
jest jej kwietniu za zimno, szczególnie na dobrych , zwięzłych glebach, które wolniej
się ogrzewają. Rozsadę doniczkowaną powinno się sadzić w ten sposób, aby jej
górna krawędź znalazła się na poziomie powierzchni zagonu.
![]() |
larwy śmietki kapuścianej |
Kalafiorów nie powinno się sadzić
w miejscu gdzie poprzednio mieliśmy inne warzywa kapustne. Może tam wstępować choroba
zwana kiłą kapusty, która uniemożliwia zarażonym rośliną pobieranie składników
pokarmowych. Uprawie kalafiora zagraża również śmietka kapuściana. Owad ten od połowy maja składa
jaja w pobliżu szyjki korzeniowej. Larwy, które się z nich wylęgają dostają się
do środka korzenia i uniemożliwiają dalszy rozwój rośliny. Aby skutecznie
przeciwdziałać temu szkodnikowi, tuż po posadzeniu podlewamy rozsadę preparatem
zwalczającym śmietkę. Krótko po posadzeniu przystępujemy do zwalczania
paciornicy krzyżowianki, innego poważnego szkodnika. Jej larwy uszkadzają liść
sercowy, przez to rośliny nie mogą wytworzyć róży. Paciornicę zwalczamy
opryskując rośliny odpowiednimi preparatami 4-5 dni po posadzeniu. Zabieg powtarzamy
dwu- lub trzykrotnie w tygodniowych odstępach czasu.
Późne odmiany kalafiora możemy
uzyskać sami. Siejemy odpowiednie nasiona na rozsadę w kwietniu. Kalafiora będziemy
mogli sadzić w czerwcu. Na 1 m2 nie powinniśmy zużyć więcej niż 2
gramy nasion. Rośliny wytworzą mocny system korzeniowy, jeśli górną warstwę
podłoża zmieszamy z wilgotnym torfem.
kalafior pyszny
OdpowiedzUsuń