Zastanawialiście się kiedyś
dlaczego pomidory kupione sklepach czy marketach różnią się w smaku od tych
uprawianych w przydomowych ogródkach? Tu odpowiedź jest prosta. Wszystko zależy
od temperatury przechowywania owoców. Pomidory poniżej temperatury 12oC
tracą swoje walory smakowe. Poza tym często są zbierane zielone pomidory, które
umieszcza się w dojrzewalniach. Co jeszcze wpływa na smak pomidorów? Jak
uzyskać słodycz owoców?
Smak pomidora pochodzi z
kombinacji chemii roślinnej a także zmiennych warunków w miejscu uprawy
pomidorów. Do tych warunków należą temperatura a także ilość słońca i deszczu
jaką otrzymują rośliny w sezonie wegetacyjnym. Wiele zależy również od gatunku
pomidorów, niektóre są bardziej słodkie, niektóre bardziej kwaśne . Dla każdego
coś miłego.
Smak pomidora pochodzi z
równowagi kwasowość i cukru w uprawie. Pomidory, które smakują bardziej
kwaśnie, mają mniejszy poziom cukru. Analogicznie te, które są słodsze, mają
niższy poziom kwaskowości. Jeśli roślina ma niskie poziomy kwasowości i cukru
będzie miała mdłe owoce. Idealnym pomidorem jest ten, który ma wysoki poziom
kwasowości i wysoki poziom cukru.
Jeśli szukacie słodkich
pomidorów, polecam uprawę odmian koktajlowych. Mniejsze gatunki mają wyższy
poziom cukru w owocach. Uprawa takich odmian nie stanowi problemu. Rośliny nie
są tak wymagające, często można je uprawiać w donicach, dobrze owocują i
plonują. Są polecane dla początkujących ogrodników. Do uprawy w donicach
najlepiej nadają się odmiany Balconi Red i Koralik, do uprawy w gruncie polecam
odmianę Pokusa. Z pomidorów o dużych owocach, słodki smak mają pomidory odmiany
Beefsteak.
Na smak pomidorów wpływają przede
wszystkim warunki klimatyczne i glebowe. Wiele odmian może różnić się smakiem w
zależności od warunków w jakich będą uprawiane. Aby pomidory były słodsze powinno
się je sadzić tak wcześnie jak tylko pozwolą na to warunki. Dłuższy sezon
wegetacyjny wpływa na smak pomidorów. Słodsze owoce uzyskamy jeśli pozwolimy im
dojrzewać na gronie. Jeśli zerwiemy niedojrzały owoc i będzie dojrzewał np. na
parapecie, wpłynie to na jego smak. Tak często postępują plantatorzy, którzy
zrywają całe grona z często niedojrzałymi pomidorami i zagazowują je, aby
dojrzały.
Każda roślina potrzebuje składników odżywczych, które również
wpływają na smak. Można zasilać rośliny gotowymi nawozami do pomidorów, ale
najlepszym rozwiązaniem jest użycie kompostu. Wystarczy rozsypać go wokół
roślin.
Bardzo ważnym czynnikiem
wpływającym na smak owoców jest pogoda. Idealna to taka gdzie mamy zarówno
wysokie temperatury, słońce jak i obfite deszcze (przynajmniej 25 mm opadów w
tygodniu). Jeśli jest pochmurno, chłodno
i zbyt dużo deszczu, pomidory często chorują i nie mogą pobierać składników z
gleby. Jeśli zaś jest zbyt upalnie i bez opadów, pomidory nie mają dostatecznej
wilgoci i również brakuje im składników odżywczych.
Ciekawym sposobem, aby uzyskać
większa słodycz pomidorów jest zastosowanie sody oczyszczonej. Kiedy rośliny
osiągną wysokość 25 cm, rozsypujemy wokół nich 4 łyżki sody. Zabieg powtarzamy
kilka razy w sezonie wegetacyjnym. Soda zmniejsza kwasowość pomidorów. Podobnym
sposobem jest rozsypywanie wokół roślin soli Epsom (siarczan magnezu) inaczej
soli gorzkiej. Postępujemy podobnie jak z sodą, można również rozrobić łyżkę
soli w 2 litrach wody i podlewać pomidory.
👍
OdpowiedzUsuń