Co wpływa na smak pomidorów?

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego pomidory kupione sklepach czy marketach różnią się w smaku od tych uprawianych w przydomowych ogródkach? Tu odpowiedź jest prosta. Wszystko zależy od temperatury przechowywania owoców. Pomidory poniżej temperatury 12oC tracą swoje walory smakowe. Poza tym często są zbierane zielone pomidory, które umieszcza się w dojrzewalniach. Co jeszcze wpływa na smak pomidorów? Jak uzyskać słodycz owoców?

Smak pomidora pochodzi z kombinacji chemii roślinnej a także zmiennych warunków w miejscu uprawy pomidorów. Do tych warunków należą temperatura a także ilość słońca i deszczu jaką otrzymują rośliny w sezonie wegetacyjnym. Wiele zależy również od gatunku pomidorów, niektóre są bardziej słodkie, niektóre bardziej kwaśne . Dla każdego coś miłego.
Smak pomidora pochodzi z równowagi kwasowość i cukru w uprawie. Pomidory, które smakują bardziej kwaśnie, mają mniejszy poziom cukru. Analogicznie te, które są słodsze, mają niższy poziom kwaskowości. Jeśli roślina ma niskie poziomy kwasowości i cukru będzie miała mdłe owoce. Idealnym pomidorem jest ten, który ma wysoki poziom kwasowości i wysoki poziom cukru.
Jeśli szukacie słodkich pomidorów, polecam uprawę odmian koktajlowych. Mniejsze gatunki mają wyższy poziom cukru w owocach. Uprawa takich odmian nie stanowi problemu. Rośliny nie są tak wymagające, często można je uprawiać w donicach, dobrze owocują i plonują. Są polecane dla początkujących ogrodników. Do uprawy w donicach najlepiej nadają się odmiany Balconi Red i Koralik, do uprawy w gruncie polecam odmianę Pokusa. Z pomidorów o dużych owocach, słodki smak mają pomidory odmiany Beefsteak.
Na smak pomidorów wpływają przede wszystkim warunki klimatyczne i glebowe. Wiele odmian może różnić się smakiem w zależności od warunków w jakich będą uprawiane. Aby pomidory były słodsze powinno się je sadzić tak wcześnie jak tylko pozwolą na to warunki. Dłuższy sezon wegetacyjny wpływa na smak pomidorów. Słodsze owoce uzyskamy jeśli pozwolimy im dojrzewać na gronie. Jeśli zerwiemy niedojrzały owoc i będzie dojrzewał np. na parapecie, wpłynie to na jego smak. Tak często postępują plantatorzy, którzy zrywają całe grona z często niedojrzałymi pomidorami i zagazowują je, aby dojrzały.
 Każda roślina potrzebuje składników odżywczych, które również wpływają na smak. Można zasilać rośliny gotowymi nawozami do pomidorów, ale najlepszym rozwiązaniem jest użycie kompostu. Wystarczy rozsypać go wokół roślin.
Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na smak owoców jest pogoda. Idealna to taka gdzie mamy zarówno wysokie temperatury, słońce jak i obfite deszcze (przynajmniej 25 mm opadów w tygodniu).  Jeśli jest pochmurno, chłodno i zbyt dużo deszczu, pomidory często chorują i nie mogą pobierać składników z gleby. Jeśli zaś jest zbyt upalnie i bez opadów, pomidory nie mają dostatecznej wilgoci i również brakuje im składników odżywczych.

Ciekawym sposobem, aby uzyskać większa słodycz pomidorów jest zastosowanie sody oczyszczonej. Kiedy rośliny osiągną wysokość 25 cm, rozsypujemy wokół nich 4 łyżki sody. Zabieg powtarzamy kilka razy w sezonie wegetacyjnym. Soda zmniejsza kwasowość pomidorów. Podobnym sposobem jest rozsypywanie wokół roślin soli Epsom (siarczan magnezu) inaczej soli gorzkiej. Postępujemy podobnie jak z sodą, można również rozrobić łyżkę soli w 2 litrach wody i podlewać pomidory.             

Komentarze

Prześlij komentarz