Większość osób myśli, że zrobienie
kompostu, to wrzucenie wszystkich składników na pryzmę, czy do pojemnika i
czekanie na efekty. Otrzymamy w ten sposób kompost, ale może być on miejscami
nie przetworzony, a przecież nie oto chodzi. Jednak można uzyskać lepsze efekty
i zdecydowanie szybciej, stosując poniższe porady i pamiętając o odpowiednich
proporcjach składników.
Istnieją cztery składniki niezbędne
do otrzymania kompostu. Są to materiały zielone, materiały brązowe, powietrze i
wilgoć (woda). Muszą być one wyważone prawidłowo, dla osiągnięcia najlepszych
rezultatów. Składniki dodawane do kompostownika zawierają węgiel i azot.
Materiały, które mają w sobie wysoką wartość azotu, są składnikami zielonymi. Materiały,
które mają w sobie mniejsze ilości azotu a większe węgla, są składnikami
brązowymi. Idealny stosunek azotu do węgla, powinien wynosić 30:1. Ponieważ
materiały zielone zawierają duże ilości azotu, powinniśmy do kompostu dodać 2-3
razy więcej składników brązowych niż zielonych. Kiedy dodamy za dużo składników
zielonych, otrzymamy śmierdzący, rozmoczony kompost.
Kolor materiału nie zawsze jest
odpowiednim wskaźnikiem co jest „brązowe” a co „zielone”. Na przykład skoszona trawa po
wyschnięciu zamienia się w siano i brązowieje, ale dalej należy do składników
zielonych. Z drugiej strony słoma należy do materiałów brązowych, ponieważ
większość łodygi jest już obumarła i straciła dużo azotu.
Do materiałów zielonych należą np.
skoszona trawa, skórki owoców i warzyw, chwasty przed kwitnieniem i siewki
chwastów.
Do materiałów brązowych należą np.
trociny, słoma, drzewne zrębki, rozdrobniony brązowy karton i opadłe liście. Jeśli
dodajemy do kompostu podłoże od zwierząt (z klatek chomików, czy królików lub z
kurnika), musimy pamiętać, że są to materiały brązowe, ale zawierają więcej
azotu.
Kompost rozkłada się znacznie
szybciej jeśli wszystkie składniki się drobno posieka. Dotyczy to szczególnie materiałów
brązowych jak drewno, karton czy słoma. Do kompostu nie powinno się dodawać
dużych ilości materiałów z roślin zimozielonych. Będą hamować w przyszłości
wzrost roślin.
Powietrze jest niezbędne do procesu
kompostowania. Ważne jest aby regularnie mieszać składniki i nigdy nie ugniatać.
Idealnie do tego celu nadają się widły. Jeśli kompost nie będzie zbity, łatwiej
przyjdzie nam jego przerzucanie.
Czwartym istotnym składnikiem jest
woda. Materiały zielone zawierają w sobie dużo wilgoci. Gorzej jest z
materiałami brązowymi, które w większości są suche. Dlatego kompost należy
regularnie podlewać, zwłaszcza w okresach suszy. Pryzmę najpierw mieszamy, a
dopiero później podlewamy, najlepiej z konewki.
Dobry kompost ma lekko słodki,
kompostowy zapach. Jeśli ma zepsuty, kwaśny zapach, to prawdopodobnie ma w
sobie za dużo warzyw i za dużo wody. Aby
go uratować powinniśmy do pryzmy dodać więcej materiałów brązowych i wymieszać
całość.
Jeśli będziemy się stosowali do
tego przepisu, uzyskamy drobny i kruchy kompost. Wszelkie większe kawałki można
przesiać i dodać je do nowego kompostu.
ja mam spod kur
OdpowiedzUsuń