Produkowanie własnej rozsady w domu
jest najtańszym sposobem pozyskania wielu roślin. Przy odrobinie wiedzy
większość nasion warzyw i kwiatów jest łatwa do uprawy i pielęgnacji w
pomieszczeniach. Pierwszą rzeczą jaką należy wiedzieć, to kiedy zacząć wysiewać
nasiona na rozsadę. Wszystko zależy od rodzaju nasion i daty ostatniego
przymrozku w naszym regionie. Idealnym sposobem byłoby przez kilka lat
prowadzić swój własny kalendarz ogrodniczy, gdzie zaznaczamy dzień kiedy
wystąpił u nas ostatni mróz.
Na szczęście terytorium Polski nie jest pod tym
względem zróżnicowane i przyjmuje się,
że najczęściej ostatni przymrozek występuje między 10 a 17 maja. Oczywiście może
się zdarzyć, że po tej dacie również wystąpią przymrozki, ale będzie już to
siła wyższa i dzieje się to rzadko. I właśnie te daty powinny nas interesować. Ponieważ
od nich odliczmy wstecz tygodnie, kiedy możemy zacząć wysiewać nasiona. Oczywiście
czytamy także tylną stronę paczki
nasionami, gdzie jest napisane, kiedy można już siać.
Warzywa
- Arbuz – 5-7 tygodni przed ostatnim przymrozkiem
- Bakłażan – 6-8
- Brokuł - 5-7
- Brukselka – 5-7
- Cukinia – 3-4
- Kapusta – 5-7
- Dynia – 2-4
- Kalafior – 5-7
- Jarmuż – 4-6
- Ogórki – 3-4
- Pomidor – 6-8
- Por – 10-12
- Sałata – 5-7
- Seler – 7-12
Kwiaty
- Aksamitka – 5-6 tygodni
- Chaber bławatek – 4-6
- Cynia – 5-6
- Dalia – 4-6
- Fuksja - 18-20
- Godecja – 4-6
- Koleus – 12-14
- Lobelia - 12-14
- Smagliczka – 8-12
- Nagietek – 6-8
- Nasturcja – 4-6
- Nemezja – 6-8
- Niecierpek – 12-14
- Petunia – 8-12
- Stokrotka – 6-8
- Wyżlin – 8-12
- Żeniszek– 6-8
Zioła
- Bazylia – 6-8 tygodni
- Cząber – 6-8
- Kolendra – 6-8
- Melisa – 6-8
- Mięta - 12-14
- Oregano – 12-14
- Szałwia – 6-8
- Szczypiorek – 12-14
- Tymianek – 8-12
Komentarze
Prześlij komentarz