Zimą brakuje nam świeżych warzyw,
dlatego często siejemy kiełki. Równie dobrym pomysłem jest wysianie nasion
microgreens. Czym są microgreens? Młode siewki warzyw, ziół i kwiatów można
spożywać, kiedy są w fazie liścienia i wykształciły dopiero dwa liście
właściwe. W porównaniu do roślin starszych, młode siewki zawierają więcej
witamin i składników odżywczych. Do produkcji microgreens można używać
wszystkich nasion, o ile nie są one zaprawione w celu ochrony przed chorobami i
szkodnikami. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest zakup wyselekcjonowanych,
odpowiednich nasion od sprawdzonych producentów. Na rynku dostępne są już
gotowe mieszanki.
Microgreens można uprawiać
hydroponicznie na piance, albo innym tkanym materiale. Jednak najprostszym
sposobem jest wysiewanie nasion w zwykłej ziemi ogrodniczej. Naczynie do
wysiewu nie powinno być zbyt głębokie. Nasypujemy do niego tylko kilka cm ziemi
i wysiewamy nasiona, gęsto a nawet bardzo gęsto. Później wszystko przykrywamy
kilku milimetrową warstwą ziemi i obficie podlewamy, najlepiej spryskiwaczem,
aby nie wypłukiwać nasion. Innym sposobem jest przykrycie wysianych nasion
wilgotnymi, papierowymi ręcznikami. Ręczniki i podłoże utrzymujemy stale wilgotne,
nie dopuszczamy do rozmoczenia ręczników. Ręczniki usuwamy kiedy rośliny
zaczynają kiełkować. Po około 7-14 dniach, w zależności od nasion, powinniśmy
się doczekać pierwszych zbirów. Pojemniki ustawiamy w ciepłym i słonecznym
miejscu i przykrywamy np. folią. Aby przyspieszyć wschody, przed wysianiem należy
nasiona moczyć w wodzie około 24 godziny.
Najszybciej kiełkują: gorczyca,
rzodkiewka i rzeżucha. Zioła jak bazylia, koperek, pietruszka, kolendra,
ogórecznik, kiełkują wolniej, podobnie jak buraki, boćwina, rukola i portulaka.
W podobny sposób można uprawiać także pszenicę, grykę, słoneczniki i nasturcję.
Kiedy tworzymy swoją własną mieszankę, zaleca się aby grupować nasiona z
jednakową szybkością wzrostu.
Microgreens zbieramy w miarę
potrzeb. Najwięcej składników odżywczych mają tuż po zerwaniu. Jednak można je
także przechowywać krótki czas w lodówce. Siewki do zjedzenia wyrywamy lub
obcinamy nożyczkami. Oczywiście przed spożyciem należy je umyć. Po usunięciu
wszystkich microgreens, możemy ponownie użyć podłoża do następnego wysiewu.
I tak w prosty i szybki sposób
możemy poczuć trochę wiosny w środku zimy.
Komentarze
Prześlij komentarz