Jak opóźnić zakwitanie warzyw

Kiedy warzywa takie jak np. sałata i szpinak zaczynają wybijać w pędy kwiatostanowe, to znak, że nadeszła pełnia lata. Spowodowane jest to długością letniego dnia i ciepłymi nocami. Oznacza to koniec produktywności tych warzyw. Tą zasadę odkryli uczeni już w latach 30 ubiegłego wieku. Przyczyna szybkiego kwitnienia jest także stres spowodowany upałem i brakiem wody. Roślina dąży przez to do tego, aby jak najszybciej wykształcić nasiona  Liście zakwitłych warzyw stają się gorzkie i niesmaczne. Zatrzymanie tego procesu jest niemożliwe, ale istnieje kilka sposobów, aby ten proces opóźnić.
Najprostszym sposobem opóźnienia wybijania warzyw w kwiatostany jest, stworzenie środowiska, w którym rośliny myślą, że wciąż jest wiosna. Można rośliny zacieniować, rozstawić parasol, przykryć agrowłókniną. Dobrym pomysłem jest również wysianie od strony południowej wysokich roślin jak kukurydza, czy słonecznik, które ograniczą dopływa słońca do warzyw wysianych obok nich. Trzymanie warzyw w cieniu może spowodować, że zakwitną nawet kilka tygodni później.
Większość ogrodników sieje warzywa jak najszybciej, kiedy tylko pogoda na to pozwala. Aby opóźnić kwitnienie powinniśmy siać np. sałatę co dwa tygodnie przez całą wiosnę. Dodatkowym plusem jest to, że wydłużymy sobie zbiory.
Wybierajmy takie odmiany warzyw, które nie wybijają zbyt szybko w kwiaty. Wystarczy dobrze czytać etykiety, gdzie jest napisane, że mają wydłużony okres wegetacji i nie wybijają w kwiatostany.
Innym sposobem jest sztuczne wydłużenie nocy, poprzez całkowite zablokowanie światła. Począwszy od wieczora, do kilku godzin porannych przykrywamy nasze warzywa ciemnymi doniczkami czy pojemnikami. Trzeba pamiętać, aby usunąć późnym ranem przykrycie, aby rośliny nie ugotowały się pod nim. Rośliny powinny mieć około 8 godzin światła słonecznego.
Jeśli uprawiamy rośliny w pojemnikach, wystarczy zdjąć je ze słońca, schować do pomieszczenia, gdzie go będzie mniej, a i temperatura będzie niższa.

Komentarze

Prześlij komentarz