Kiedy warzywa takie jak np. sałata
i szpinak zaczynają wybijać w pędy kwiatostanowe, to znak, że nadeszła pełnia
lata. Spowodowane jest to długością letniego dnia i ciepłymi nocami. Oznacza to
koniec produktywności tych warzyw. Tą zasadę odkryli uczeni już w latach 30
ubiegłego wieku. Przyczyna szybkiego kwitnienia jest także stres spowodowany
upałem i brakiem wody. Roślina dąży przez to do tego, aby jak najszybciej wykształcić
nasiona Liście zakwitłych warzyw stają
się gorzkie i niesmaczne. Zatrzymanie tego procesu jest niemożliwe, ale
istnieje kilka sposobów, aby ten proces opóźnić.
Najprostszym sposobem opóźnienia
wybijania warzyw w kwiatostany jest, stworzenie środowiska, w którym rośliny
myślą, że wciąż jest wiosna. Można rośliny zacieniować, rozstawić parasol,
przykryć agrowłókniną. Dobrym pomysłem jest również wysianie od strony południowej wysokich roślin jak kukurydza, czy słonecznik, które ograniczą dopływa słońca do warzyw wysianych obok nich. Trzymanie warzyw w cieniu może spowodować, że zakwitną
nawet kilka tygodni później.
Większość ogrodników sieje warzywa
jak najszybciej, kiedy tylko pogoda na to pozwala. Aby opóźnić kwitnienie
powinniśmy siać np. sałatę co dwa tygodnie przez całą wiosnę. Dodatkowym plusem
jest to, że wydłużymy sobie zbiory.
Wybierajmy takie odmiany warzyw,
które nie wybijają zbyt szybko w kwiaty. Wystarczy dobrze czytać etykiety,
gdzie jest napisane, że mają wydłużony okres wegetacji i nie wybijają w
kwiatostany.
Innym sposobem jest sztuczne
wydłużenie nocy, poprzez całkowite zablokowanie światła. Począwszy od wieczora,
do kilku godzin porannych przykrywamy nasze warzywa ciemnymi doniczkami czy
pojemnikami. Trzeba pamiętać, aby usunąć późnym ranem przykrycie, aby rośliny
nie ugotowały się pod nim. Rośliny powinny mieć około 8 godzin światła
słonecznego.
Jeśli uprawiamy rośliny w pojemnikach, wystarczy zdjąć je ze słońca, schować do pomieszczenia, gdzie go będzie mniej, a i temperatura będzie niższa.
nie wiedzialem ze mozna i tak
OdpowiedzUsuń