Większość roślin potrzebuje 8
godzin słońca, aby wyprodukować dorodne owoce. Jednak jest sporo roślin, które
zaskakująco dobrze radzą sobie również w cieniu. Najczęściej są to krzewy
jagodowe, jednak odpowiednie odmiany gruszy czy śliw, również poradzą sobie w
miejscach, gdzie ilość światła jest ograniczona.
Grusze potrzebują słońca, ale będą
również produkować owoce w cieniu. Tutaj idealnie sprawdzi się odmiana „Beth”.
To wczesna odmiana, a jej owoce możemy zrywać niedojrzałe, po zebraniu bardzo
szybko dojrzeją.
Polska odmian śliwy „Czar” świetnie
poradzi sobie w miejscu, gdzie słońce jest tylko rano, a popołudniu już jest
cień.
Rabarbar to nie owoc, ale bardzo
zdrowe i smaczne warzywo. Jego wczesne odmiany świetnie plonują w zacienionych
miejscach, muszą mieć jednak żyzną glebę.
Aktinidia, czyli mini kiwi to
pnącze o smacznych owocach, które można uprawiać w półcieniu. Aby dobrze rosło potrzebuje
podpory, kratki po której będzie się wspinać.
Winorośl okrągłolistna świetnie
sprawdzi się w częściowo zacienionych miejscach. Jej owoce nadają się do
spożycia i do produkcji win. Trzeba jednak pamiętać, że im więcej słońca, tym
będzie więcej owoców. W naprawdę zacienionych miejscach winorośl cieszy oko
wspaniałymi, dużymi liśćmi.
Najlepiej w cieniu radzą sobie
rośliny jagodowe. Trzeba pamiętać jednak, że im mniej światła tym mniej owoców.
Borówki zazwyczaj wymagają pełnego słońca,
ale borówki niskie tolerują lekki cień i są odporne na mróz.
Porzeczki, zarówno czerwone jak i
czarne tolerują lekki i umiarkowany cień. Najwięcej owoców maja jednak w pełnym
słońcu.
Owoce bzu czarnego świetnie
rozwijają się w półcieniu. Na początku zdobią ogród pięknymi kwiatami, a później
z owoców można przyrządzać przetwory i nalewki.
Agrest to nadal popularny w naszych
ogrodach krzew. Może rosnąć w
zacienionym miejscu. Owoce nadają się na różne przetwory. Agrest wymaga
regularnego cięcia, jeśli zaniechamy tej czynności, krzew może zdziczeć.
Świdośliwy są mniej u nas znane. Uprawia
się je dla pięknego pokroju, kwiatów i owoców, z których można przyrządzać dżemy
i konfitury. Ptaki również uwielbiają te owoce.
Borówka brusznica (czerwona)
naturalnie występuje w skandynawskich lasach. W naszych ogrodach sprawdzi się w
zacienionym miejscu. Krzew osiąga niewielkie rozmiary. Owoce znajdują
zastosowanie w kuchni do przyprawiania mięs i produkcji przetworów.
Morwy to bardzo łatwe w uprawie i niewymagające
drzewa. Tolerują zarówno cień jak i chłód. Ich owoce zawierają mnóstwo witamin.
Nadają się na przetwory, wina i dodatek do ciast. Same owoce bardzo brudzą,
trzeba uważać podczas zbierania oraz nie sadzić w miejscach gdzie spadające
owoce mogłyby pobrudzić np. chodniki.
Maliny to również łatwe w uprawie krzewy, które tolerują cień. Z ich smacznych owoców można przyrządzać przetwory, soki i nalewki.




Komentarze
Prześlij komentarz