Owoce, które można uprawiać w cieniu

Większość roślin potrzebuje 8 godzin słońca, aby wyprodukować dorodne owoce. Jednak jest sporo roślin, które zaskakująco dobrze radzą sobie również w cieniu. Najczęściej są to krzewy jagodowe, jednak odpowiednie odmiany gruszy czy śliw, również poradzą sobie w miejscach, gdzie ilość światła jest ograniczona.
Grusze potrzebują słońca, ale będą również produkować owoce w cieniu. Tutaj idealnie sprawdzi się odmiana „Beth”. To wczesna odmiana, a jej owoce możemy zrywać niedojrzałe, po zebraniu bardzo szybko dojrzeją.
Polska odmian śliwy „Czar” świetnie poradzi sobie w miejscu, gdzie słońce jest tylko rano, a popołudniu już jest cień.
Rabarbar to nie owoc, ale bardzo zdrowe i smaczne warzywo. Jego wczesne odmiany świetnie plonują w zacienionych miejscach, muszą mieć jednak żyzną glebę.
Aktinidia, czyli mini kiwi to pnącze o smacznych owocach, które można uprawiać w półcieniu. Aby dobrze rosło potrzebuje podpory, kratki po której będzie się wspinać.
Winorośl okrągłolistna świetnie sprawdzi się w częściowo zacienionych miejscach. Jej owoce nadają się do spożycia i do produkcji win. Trzeba jednak pamiętać, że im więcej słońca, tym będzie więcej owoców. W naprawdę zacienionych miejscach winorośl cieszy oko wspaniałymi, dużymi liśćmi.
Najlepiej w cieniu radzą sobie rośliny jagodowe. Trzeba pamiętać jednak, że im mniej światła tym mniej owoców.
Borówki zazwyczaj wymagają pełnego słońca, ale borówki niskie tolerują lekki cień i są odporne na mróz.
Porzeczki, zarówno czerwone jak i czarne tolerują lekki i umiarkowany cień. Najwięcej owoców maja jednak w pełnym słońcu.
Owoce bzu czarnego świetnie rozwijają się w półcieniu. Na początku zdobią ogród pięknymi kwiatami, a później z owoców można przyrządzać przetwory i nalewki.
Agrest to nadal popularny w naszych ogrodach krzew. Może rosnąć  w zacienionym miejscu. Owoce nadają się na różne przetwory. Agrest wymaga regularnego cięcia, jeśli zaniechamy tej czynności, krzew może zdziczeć.
Świdośliwy są mniej u nas znane. Uprawia się je dla pięknego pokroju, kwiatów i owoców, z których można przyrządzać dżemy i konfitury. Ptaki również uwielbiają te owoce.
Borówka brusznica (czerwona) naturalnie występuje w skandynawskich lasach. W naszych ogrodach sprawdzi się w zacienionym miejscu. Krzew osiąga niewielkie rozmiary. Owoce znajdują zastosowanie w kuchni do przyprawiania mięs i produkcji przetworów.
Morwy to bardzo łatwe w uprawie i niewymagające drzewa. Tolerują zarówno cień jak i chłód. Ich owoce zawierają mnóstwo witamin. Nadają się na przetwory, wina i dodatek do ciast. Same owoce bardzo brudzą, trzeba uważać podczas zbierania oraz nie sadzić w miejscach gdzie spadające owoce mogłyby pobrudzić np. chodniki.
Maliny to również łatwe w uprawie krzewy, które tolerują cień. Z ich smacznych owoców można przyrządzać przetwory, soki i nalewki. 

Komentarze