Polska cebulą stoi. To łatwe w
uprawie i bardzo przydatne w kuchni warzywo. Przechowuje też się łatwo, jeśli
będziemy trzymali się kilku prostych zasad.
Cebula jest gotowa do zbioru, kiedy
osiąga wielkość użytkową. Jednakże do przechowywania nadaje się wtedy, gdy
liście zaczynają więdnąć, usychać i brązowieć. Najczęściej dzieje się to w
sierpniu. Cebule wykopujemy delikatnie, najlepiej widłami, aby ich nie
uszkodzić, nie obcinamy liści. Robimy to przy słonecznej pogodzie. Cebule
zostawiamy na zagonie przez kilka dni, aby dobrze obeschła. Jeśli jest
deszczowo, cebule zbieramy i suszymy ją w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Przy przenoszeniu unikajmy obijania cebul, aby później nie gniły.
Aby cebula dobrze się
przechowywała, musimy całkowicie wysuszyć zewnętrzne łuski. Aby to zrobić
cebule z zagonów przenosimy do wentylowanych pomieszczeń – na strych, do
szklarni. Cebule układamy na gazetach, albo rozwieszonych siatkach, aby nie
miała kontaktu z podłożem. Rozkładamy ją tak bardzo jak tylko jest to możliwe,
upewniamy się przy tym że jest dobry przepływ powietrza, dzięki czemu nie
będzie później gniła. Cebule suszymy przez około 2 tygodnie. Będzie gotowa do
przechowywania, kiedy łuski staną się „papierowe” i kruche, liście całkiem
uschną a korzenie będą żylaste i suche. Na tym etapie należy usunąć luźne łuski,
skrócić korzenie i lekko przyciąć nadmiar liści (zostawiając 5-7 cm).
Cebula powinna być
przechowywana w suchym, chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od
bezpośredniego światła słonecznego. Garaż lub nieogrzewany pokój, będą idealne.
Na tym etapie sprawdzamy twardość cebul. Wszystkie miękkie, natychmiast
zużywamy, jeśli się nadają, lub wyrzucamy. Cebule można przechowywać w workach
siatkowych, takich w jakich kupuje się warzywa lub pomarańcze. Taki worek
zawieszamy, aby była dobra cyrkulacja powietrza. Co jakiś czas sprawdzamy, czy
cebule nie robią się miękkie i nie gniją. Wykazujące takie oznaki wyrzucamy. Dobrym
pomysłem jest zwieszenie cebuli na sznurku. W tym celu będziemy potrzebowali
około metra sznurka, który związujemy i otrzymujemy pętle. Liście cebuli
owijamy wokół sznurka, raz z jednej strony, raz z drugiej i spuszczamy na dół. Cebule
pod swoim własnym ciężarem nie będą wypadać. Kiedy będziemy potrzebować cebuli,
należy ją wziąć z góry, nie z dołu.
Komentarze
Prześlij komentarz