Sezon grzewczy w pełni, często
palimy w piecu czy kominku, dzięki czemu mamy sporo popiołu, który można z
pożytkiem wykorzystać w ogrodzie. Musimy pamiętać, aby używać tylko i wyłącznie
popiołu drzewnego, popiół z węgla rozsypany w ogrodzie może uszkodzić nasze rośliny.
Popiół drzewny ma naturalnie wysoką
zawartość potasu, co sprzyja kwitnieniu czy owocowaniu. Zawiera także fosfor i
inne mikroelementy, w tym mangan, żelazo, cynk i wapń.
Młodsze drewno, jak np. gałązki
przycinane podczas jesiennego cięcia drzew owocowych, produkuje popiół o
wyższej koncentracji składników odżywczych niż starsze drewno. Podobnie jak
popiół ze spalonego twardego drewna np. dąb, klon, czy buk, zawiera więcej składników
niż popiół z drzew iglastych. W ogrodzie możemy również używać popiołu z węgla
drzewnego np. kiedy zostanie nam po grillowaniu.
Popiół z powodzeniem można dodawać
do kompostu. Jest on alkaliczny, więc zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu pryzmy
kompostowej. Jest to bardzo przydatne, ponieważ kompost ma tendencję, aby być
kwaśnym. Taki niezakwaszony kompost nadaje się znakomicie jako ściółka pomiędzy
roślinami. Popiół stwarza lepsze warunki do rozwoju dżdżownic w pryzmie, dzięki
czemu przyspieszymy rozkład resztek roślinnych. Popiół dodajemy do pryzmy cienkimi
warstwami w małej ilości (wystarczy garść) co 15 cm kompostu.
Popiół drzewny odgrywa przydatną
rolę w korygowaniu zbyt kwaśnej gleby. Większość warzyw wymaga pH gleby od 6,5
do 7,0, więc jeśli mamy glebę z pH poniżej 6,5 to popiół zmniejszy jej
kwasowość. Rozsypujemy go po powierzchni w ilości 50-70g na metr kwadratowy. Później
wystarczy go przegrabić, aby wymieszał się z ziemią, nie trzeba przekopywać. Taką
czynność możemy wykonać w zimowy dzień. Zawsze lepiej jest się upewnić i zbadać
pH naszej gleby, aby nie pogorszyć sprawy. Popiół drzewny jest zwłaszcza
przydatny, kiedy w naszym ogrodzie używamy dużo krowiego obornika, który bywa
kwaśny. Jeśli używamy wapna w ogrodzie, nie musimy już używać popiołu. Jest on
o połowę mniej skuteczny w działaniu neutralizującym kwasowość.
Popiół świetnie nadaję się do nawożenia
roślin kapustnych. Zapobiega kile kapusty, częstej chorobie kapusty,
występującej kiedy gleba jest zbyt kwaśna. Stosujemy go zimą, przed sadzeniem,
a nawet można rozsypać pomiędzy już rosnącymi kapustami.
Wysoka zawartość potasu oznacza, ze
popiół jest idealny do zasilania krzewów owocowych, np. porzeczek czy agrestu. Poprawia
ich odporność i produktywność.
Dzięki zawartym składnikom, popiół
świetnie nadaje się do zasilania pomidorów. Szczególnie dobrze wpływa na
wielkość owoców i ich prawidłowe wybarwienie.
Ze względu na swoją zasadowość
popiół nie może być używany wokół roślin kwasolubnych. Możemy tu wymienić jagody,
w mniejszym stopniu maliny, z roślin ozdobnych np. rododendrony. Popiół nie
może być również stosowany w miejscu, w którym planujemy posadzić ziemniaki. Zasadowa
gleba często wpływa na pojawienie się parcha ziemniaka.
Na koniec jeszcze o przechowywaniu
popiołu. Składniki w nim zawarte są rozpuszczalne, dlatego nie powinien być narażony
na wilgoć i deszcz. Przechowujemy go w zamkniętych plastikowych pojemnikach, np.
wiaderkach z dopasowaną przykrywką.
dobrze wiedziec, ze nie trzeba tego wywalac
OdpowiedzUsuń