Wiele drzew i krzewów można
przycinać zimą, kiedy są jeszcze uśpione. Najlepszy czas to późna zima, zanim
zaczną rosnąć pąki i ruszą soki. Nim ruszy w pełni wiosenna wegetacja, rośliny
zdążą zaleczyć miejsca cięcia.
Najprostsza zasada zimowego cięcia
jest taka, że tniemy rośliny liściaste, które zrzucają liście na zimę i nie
kwitną wczesną wiosną. Każda roślina, kwitnąca późną wiosną i latem jest dobrym
kandydatem do przycinania. Powinniśmy unikać przycinania zimą roślin
wiosennych, które maja już pąki i lada chwila będą kwitnąć, ponieważ ich
przycięcie spowoduje brak kwitnienia.
Drzewa owocowe nie poddawane cięciom przybierają formy dzikie, zbytnio zagęszczone, utrudniające owocowanie. Korony są zbite, zanadto zwarte, nie przepuszczające światła i powietrza. Owoce bywają małe, niekształtne, marnej jakości. Brak cięcia utrwala także przemienność owocowania. Strefa wzrostu i owocowania oddala się od środka korony i po pewnym czasie owoce pojawiają się tylko na obwodzie. Środek korony natomiast ogołaca się, a znajdujące się tam gałązki zamierają i całe drzewo powoli marniej i zamiera.
Drzewa owocowe nie poddawane cięciom przybierają formy dzikie, zbytnio zagęszczone, utrudniające owocowanie. Korony są zbite, zanadto zwarte, nie przepuszczające światła i powietrza. Owoce bywają małe, niekształtne, marnej jakości. Brak cięcia utrwala także przemienność owocowania. Strefa wzrostu i owocowania oddala się od środka korony i po pewnym czasie owoce pojawiają się tylko na obwodzie. Środek korony natomiast ogołaca się, a znajdujące się tam gałązki zamierają i całe drzewo powoli marniej i zamiera.
Przycinamy po to:
- aby poprawić wygląd rośliny, tyczy się to szczególnie roślin ozdobnych, gdzie możemy formować np. koronę drzew
- zimą nie ma liści i doskonale widzimy, które gałęzie są zbędne, nakładają się na się, czy o siebie się obcierają
- prześwietlić gałęzie, aby docierało więcej słońca do owoców
- usunąć pionowe odrosty, czyli tzw. wilki
- usunąć dolne odrosty, aby uformować roślinę na tzw. pniu
Do cięcia powinniśmy przygotować
sobie odpowiednie narzędzia:
- sekatory do małych, cienkich gałązek
- teleskopowe nożyce do cięcia grubszych gałęzi
- piły ręczne do cięcia grubych gałęzi
- ewentualnie piły spalinowe lub elektryczne do cięcia naprawdę grubych gałęzi
Narzędzia powinny być ostre, aby
nie ranić nadmiernie roślin i ułatwić sobie pracę. Po każdym cięciu powinniśmy
je wyczyścić i zdezynfekować, aby nie roznosić chorób.
Na cięcie wybieramy ciepły, bezmroźny
dzień. Zaczynamy od wycięcia martwych, połamanych i chorych gałęzi. Następnie usuwamy
niechciane gałęzie, zaczynając od największych. Usuwamy gałęzie nachodzące na
siebie i rosnące w złym kierunku. Na koniec usuwamy mniejsze gałązki.
I na koniec przechodzimy do sedna. Jakie
rośliny możemy przycinać zimą?
- Drzewa owocowe: jabłoń, wiśnia, nektarynka, brzoskwinia, śliwa, grusza
- Abelia wielkokwiatowa
- Barbula
- Berberys
- Borówka
- Bożodrzew gruczołowaty
- Brzoza
- Budleja Davida
- Cedr
- Cis
- Cyprys
- Dąb
- Gardenia jaśminowata
- Glicynia
- Grusza drobnoowocowa
- Hortensja bukietowa i krzewiasta
- Jałowiec
- Judaszowiec kanadyjski
- Kamelia mała
- Kalina
- Kielichowiec wonny
- Klon
- Lagerstremia
- Ligustr
- Lipa
- Magnolia wirginijska
- Nandina domowa
- Niepokalanek pospolity
- Orszelina olcholistna
- Orzech włoski
- Osmantus
- Perukowiec
- Pięciornik krzewiasty
- Pięknotka
- Rokitnik
- Roztrzeplin wiechowaty
- Róże, z wyjątkiem pnących
- Tawuła japońska
- Tulipanowiec amerykański
- Wiąz
- Wiciokrzew pachnący
- Zastrzalin wielkolistny
oplaci sie na wiosne
OdpowiedzUsuń