Jarmuż spokrewniony jest z dziką
kapustą i uprawiany był już w starożytnej Grecji. Jarmuż jest dwuletnią rośliną zielną, która w
pierwszym roku rozwija gęsto ulistniona łodygę różnej długości. Liście w
zależności od gatunku mogą być zielone, fioletowe, bądź brązowoczerwone. Ich
obrzeża mogą być poskręcane, pofalowane, czy ząbkowane. Liście odmian ozdobnych
potrafią być wielobarwne.
śnieg i mróz, nie czynią jarmużowi żadnej szkody |
Jarmuż jest bogaty w składniki
odżywcze (białko, witaminę C, prowitaminę A, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz
naturalne kwasy owocowe - jabłkowy, cytrynowy, chininowy), chociaż jego smak,
nie każdego przekonuje.
Optymalne podłoże do uprawy jarmużu
to bogate w próchnicę ziemie gliniaste o pH 6-7,5. Jarmuż jest podatny na kiłę
kapusty, dlatego nie powinien być uprawiany przez dwa kolejne sezony na tym
samym miejscu. Nie uprawiamy go też po innych warzywach kapustnych. Najlepiej uprawiać
go w miejscach zwolnionych po wczesnych
warzywach jak szpinak, wczesna marchew czy sałata.
Jarmuż można wysiewać wprost do
gruntu. Wtedy uprawiamy go podobnie jak szpinak. Jednak lepsze efekty daje
sadzenie jarmużu z rozsady. Rozsadę wysiewamy około 5 tygodni przed planowanym sadzeniem
(maj-lipiec). Sadzić można od końca czerwca do początku sierpnia. Czyli jest to
idealny moment, aby posadzić go w miejscach już zwolnionych przez wczesne
warzywa. Wcześniejsze sadzenie (czerwiec) spowoduje, że jarmuż bardziej się
rozrośnie. Rośliny sadzimy w rozstawie 50x50 cm.
Jarmuż nie jest tak podatny na
choroby i szkodniki jak inne kapustne. Jednak aby zminimalizować ryzyko, lepiej
nie sadzić go blisko kapusty. Największe zagrożenie stanowi bielinek kapustnik.
Często atakowany jest on także przez mączlika (szczególnie podczas suszy). Najprościej
poradzić sobie z tymi szkodnikami poprzez częste podlewanie z węża, dzięki czemu
spłuczemy owady z liści.
Jarmuż doskonale radzi sobie w
zimowych warunkach. Jeśli jest ciepła zima, potrafi cały czas rosnąć. Większe mrozy
nie czynią mu żadnej szkody, spokojnie wytrzymuje mrozy do -15oC. W
czasie odwilży warto go podlewać. Z moich obserwacji wynika, że najbardziej szkodzi
mu silny mróz, brak śniegu i wschodni, wysuszający wiatr. Wtedy liście mogą więdnąć.
Najlepiej posadzić go w jakimś osłoniętym miejscu. Jeśli już posadziliśmy go w
miejscu narażonym na mroźne wiatry, warto go zimą obłożyć świerkowymi
gałązkami. Jeśli zaś mamy problem z
zającami, obkładamy jarmuż gałązkami z kolcami np. głogiem.
nawet pomimo zimy, widać od dołu nowe liście |
Zbieramy zielone, największe liście
zaczynając od dołu rośliny na bieżące potrzeby. Zbiory można już rozpocząć
latem, jednak warto poczekać do października, aby liście dostały mrozu. Wtedy ich
smak jest lepszy. Pełnia zbiorów to grudzień-luty. W sprzyjających warunkach na
łodydze od dołu zaczną wyrastać nowe liście. Nie będzie już ich dużo, ale na
początku wiosny będziemy cieszyć się świeżą zieleniną. Potem bardzo szybko jarmuż
wybija w pędy kwiatostanowe i kwitnie.
Jeśli ktoś hoduje kury, jarmuż to
idealne dla niego rozwiązanie. Kury lubią zieleninę, a zimą nie ma jej wcale,
więc jest to idealne uzupełnienie zimowej, kurzej diety.
Komentarze
Prześlij komentarz