Połowa lipca do dobry moment wykopywania
czosnku. Wcześniej opisywałem jak rozpoznać, kiedy czosnek jest już gotowy do zbioru. Jednak po wykopaniu może się tak
zdarzyć, że roślina nie podzieliła się na ząbki. Dlaczego tak, się dzieje?
Najprostszym rozwiązaniem jest to,
że czosnek nie jest jeszcze gotowy do zbioru. Bardzo często zaczyna dzielić się
na ząbki dopiero 2-3 tygodnie przed końcem wegetacji. Więc kiedy wykopiemy
czosnek jeszcze nie podzielony, warto dać mu jeszcze trochę czasu. Najlepiej
sadzić czosnek na jesień, ponieważ roślina potrzebuje co najmniej 30 dni z
temperaturą poniżej 10 stopni, aby rozpoczęły się w główce odpowiednie procesy.
Przez zimę na pewno takie warunki wystąpią. Wiosną może być z tym problem,
szczególnie wtedy kiedy od razu w marcu i kwietniu robi się ciepło. Jeśli sadzimy
czosnek na wiosnę, najlepiej to zrobić wcześniej, nawet w lutym.
Inną przyczyna braku podziału
główki na ząbki, może być nieodpowiednia jego odmiana. Może być nieprzystosowana
do lokalnego klimatu. Jedna odmiany lepiej radzą sobie w cieplejszych warunkach,
inne preferują chłód. Do rozmnażania czosnek powinniśmy kupować u sprawdzonego sprzedawcy. Należy unikać
czosnku importowanego. Taki najczęściej pochodzi z Chin, a to olbrzymi kraj i w
większości przypadków taka roślina będzie słabo rosła w polskim klimacie. Często
też jest siedliskiem patogenów. Kupując w sprawdzonym źródle mamy pewność, że
czosnek poradzi sobie w naszych warunkach.
Kolejną przyczyną braku ząbków, są
ekstremalne warunki pogodowe. Susza albo długie opady. Sucha pogoda sprawi, że roślina
szybciej zaschnie i nie wytworzy dobrej główki. Zbyt mokra gleba może spowodować
gnicie łodygi.
Szkodniki jak nicienie w glebie i
wciornastki, również powodują brak podziału na ząbki. Nicienie powodują
przedwczesne żółknięcie wierzchołków rośliny i deformacje główki. Wciornastki zaś
powodują białe plamy na liściach i przez to zahamowanie wzrostu.
Czas i cierpliwość są najważniejsze
w uzyskaniu dobrego zbioru czosnku. Najlepiej sadzić czosnek na zimę, aby miał
wystarczająco dużo chłodnych nocy. Należy również zwracać uwagę na obecność
szkodników, nie sadzić na podmokłych terenach, a w czasie suszy obficie i
regularnie podlewać. Oczywiście nadal można jeść czosnek, który nie podzielił
się na ząbki, jest równie aromatyczny i świetnie nadaje się na grilla. Jednak słabiej
się przechowuje.
Komentarze
Prześlij komentarz