Kiedy arbuz jest dojrzały?


Arbuz to roślina pochodząca z Afryki Południowej. Bardzo lubi ciepło, dlatego jest uprawiana zwłaszcza na południu Europy. Jednak ocieplający się klimat w Polsce, sprawia, że i w naszym kraju możemy doczekać się własnych owoców (najlepiej wybierać gatunki przystosowane do polskich warunków). Optymalna temperatura uprawy wynosi od 19 do 21oC (minimalna temperatura uprawy to 18o, maksymalna 35oC). W ostatnim czasie w Polsce lata są upalne, nawet miesiące wiosenne potrafią przekroczyć temperaturę 30oC. Takie warunki sprawiają, że arbuzy nie tylko można uprawiać pod osłonami, ale i w gruncie. Zbiory zaczyna się od połowy sierpnia, najczęściej jednak arbuzy dojrzewają we wrześniu. Po czym więc poznać, że arbuz jest już dojrzały.
Największym problemem jest to, że kiedy już zerwiemy arbuza, nie będzie on dalej dojrzewał. To nie jabłko, czy gruszka, że może trochę poleżeć i dojrzeć. Mamy więc tylko jedną szansę. Arbuz dojrzewa najbardziej przez ostatnie 2 tygodnie wegetacji. Doświadczeni ogrodnicy ostukują owoc i po odgłosie jaki wydaje są w stanie stwierdzić dojrzałość. Dźwięk powinien być niski, pusty i głęboki. Podobno, kiedy już raz nam się uda w ten sposób rozpoznać dojrzałość, nie pomylimy tego dźwięku z niczym innym.
Inne przydatne wskazówki:
-zielony kolor arbuza, staje się matowy
-na arbuzach w paski, kolor między paskami staje się ciemniejszy
-skórka jest twarda
-owoce przestają się powiększać
- miejsce styku owocu z podłożem z białego stanie się żółte
-dojrzały arbuz powinien pachnieć lekko słodko, jeśli pachnie mocno słodko, jest przedojrzały
I na koniec chyba najbardziej niezawodna metoda, polecana przez ogrodników. Kręcony „wąs” na głównym pędzie winorośli, najbliższy owocowi, stanie się brązowy. Warunek jest taki, że „wąs” musi być cały brązowy, jeśli jest tylko w połowie, arbuz potrzebuje jeszcze kilku dni.




Komentarze