Arbuz to roślina pochodząca z
Afryki Południowej. Bardzo lubi ciepło, dlatego jest uprawiana zwłaszcza na
południu Europy. Jednak ocieplający się klimat w Polsce, sprawia, że i w naszym
kraju możemy doczekać się własnych owoców (najlepiej wybierać gatunki
przystosowane do polskich warunków). Optymalna temperatura uprawy wynosi od 19
do 21oC (minimalna temperatura uprawy to 18o,
maksymalna 35oC). W ostatnim czasie w Polsce lata są upalne, nawet
miesiące wiosenne potrafią przekroczyć temperaturę 30oC. Takie
warunki sprawiają, że arbuzy nie tylko można uprawiać pod osłonami, ale i w
gruncie. Zbiory zaczyna się od połowy sierpnia, najczęściej jednak arbuzy
dojrzewają we wrześniu. Po czym więc poznać, że arbuz jest już dojrzały.
Największym problemem jest to, że
kiedy już zerwiemy arbuza, nie będzie on dalej dojrzewał. To nie jabłko, czy
gruszka, że może trochę poleżeć i dojrzeć. Mamy więc tylko jedną szansę. Arbuz dojrzewa
najbardziej przez ostatnie 2 tygodnie wegetacji. Doświadczeni ogrodnicy
ostukują owoc i po odgłosie jaki wydaje są w stanie stwierdzić dojrzałość. Dźwięk
powinien być niski, pusty i głęboki. Podobno, kiedy już raz nam się uda w ten
sposób rozpoznać dojrzałość, nie pomylimy tego dźwięku z niczym innym.
Inne przydatne wskazówki:
-zielony kolor arbuza, staje się
matowy
-na arbuzach w paski, kolor między
paskami staje się ciemniejszy
-skórka jest twarda
-owoce przestają się powiększać
- miejsce styku owocu z podłożem z
białego stanie się żółte
-dojrzały arbuz powinien pachnieć lekko
słodko, jeśli pachnie mocno słodko, jest przedojrzały
I na koniec chyba najbardziej
niezawodna metoda, polecana przez ogrodników. Kręcony „wąs” na głównym pędzie
winorośli, najbliższy owocowi, stanie się brązowy. Warunek jest taki, że „wąs”
musi być cały brązowy, jeśli jest tylko w połowie, arbuz potrzebuje jeszcze
kilku dni.
Komentarze
Prześlij komentarz