Kiedy zbierać warzywa, aby były najlepsze i najsmaczniejsze

Sezon praktycznie co dopiero się zaczął, a przecież już możemy zbierać pierwsze plony z naszych ogródków warzywnych. Rzodkiewka, sałata, szpinak to smaki wiosny. Kupując paczki z nasionami na odwrocie mamy wyszczególnione terminy siewu i zbioru. Są to jednak wartości szacunkowe, przecież wiele zależy od warunków uprawy czy od pogody. Więc kiedy zbierać warzywa, aby były dojrzałe i pełne smaku.



Buraczki. Delikatnie wyciągamy z gleby kiedy mają 5-7,5 cm średnicy, wtedy są najlepsze. Aby to sprawdzić rozmiar, wkładamy palec w ziemię i to oceniamy. Liście są również jadalne.





Brokuły. Odcinamy różyczki od łodygi, kiedy mają 5-7,5 cm średnicy. Powinny być zwarte, ciemnozielone lub nawet niebieskie. Zrywamy zanim brokuł zakwitnie. Co ciekawe liście również są jadalne a pędy boczne mogą wyhodować nowe różyczki.





Brukselka. Odcinamy główki od dołu do góry, kiedy osiągają 2,5-3 cm średnicy. Liście zostawiamy, ponieważ są potrzebne do wzrostu pozostałych główek.








Cukinia. Najlepsze są cukinie długości ok. 15 cm. Zbieramy kiedy skórka jest jeszcze miękka, tedy miąższ będzie najsmaczniejszy.









Fasolka szparagowa. Odłamujemy lub odcinamy strączki od łodygi, kiedy mają grubość ołówka, a fasolki w środku dopiero zaczynają wybrzuszać strąk.





Jarmuż. Odrywamy od łodygi, najlepiej od dołu liście które mają wielkość dłoni. Najlepsze w smaku są jednak dopiero na jesień, kiedy dostaną mrozu.






Kapusta. Odcinamy głowę u podstawy, kiedy liście są chrupiące i uformują twardą głowę. Najlepiej głowę ścisnąć palcami.






Kalafior. Zbieramy podobnie jak kapustę. Odcinamy u podstawy, kiedy Różyczka jest twarda, jędrna i zwarta. Podobnie jak u brokułu, nie pozwalamy, aby kalafior zakwitł.





Kukurydza. Jadalne odmiany sprawdzamy poprze nakłucie nasiona. Kiedy wypływa z niego mleczny płyn są idealne.








Marchew. Wyciągamy delikatnie marchewki z ziemi kiedy mają 1-2,5 cm średnicy.







Ogórki. Najsmaczniejsze są małe, długości od 3 do 7 cm. Większe zaczynają grubieć i ich ziarna stają się twarde, najlepiej zrywać ogórki co drugi dzień.







Rzodkiewka. Idealna jest kiedy korzeń osiąga 1-2,5 cm średnicy. Najlepiej wymaca korzeń palcem w ziemi.



Sałata. Liście zbieramy na bieżąco, kiedy osiągają wielkość dłoni. Jeśli zostawiamy sałatę, aby utworzyła głowę, to powinna ona być zwarta i twarda (nie będzie tak twarda jak kapusta).







Seler. Korzeniowy podczas zbioru powinien mieć głowę o średnicy około 10 cm. Naciowy zaś odcinamy u podstawy, kiedy łodyga osiąga długość 15-20 cm. W obu przypadkach liście są jadalne.






Szpinak. Obrywamy liście na bieżąco, kiedy będą miały wielkość dłoni lub mniejszą. Właśnie małe liście mają najlepszy smak. Najlepiej oberwać wszystko zanim szpinak zakwitnie.


Zbiór i jedzenie świeżych, organicznych warzyw, które samemu się wyhodowało jest warte każdego wysiłku.

 


 


Komentarze