W naszych szerokościach
geograficznych kwiaty cebulowe pochodzące z ciepłych rejonów świat, zimą nie
potrafią przeżyć. Aczkolwiek w chłodniejszej porze roku potrzebują okresu
spoczynku czy też hibernacji. Dlatego należy je wykopać i przechowywać
zazwyczaj w ciemnym i przede wszystkim wolnym od mrozu pomieszczeniu.
Alstremeria. W regionach o
łagodniejszych zimach można pozostawić roślinę w ziemi, ale należy ją okryć. Po
pierwszych mrozach odcinamy część nadziemną i przykrywamy gałązkami świerkowymi
lub suchymi liśćmi, na wierzch możemy położyć folie lub przysypać ziemią.
Bezpieczniej jest jednak alstremerię wykopywać. Roślinę wykopujemy wraz z bryłą
ziemi, umieszczamy w pudełku i przysypujemy ziemią. Trzymamy w ciemnym i
chłodnym, ale wolnym od mrozu miejscu.
kanna |
Agapant. Jesienią wykopujemy
roślinę bardzo ostrożne, aby nie uszkodzić korzeni.. Umieszczamy ja w szerokim pojemniku
i przykrywamy ziemią. Przechowujemy do wiosny w chłodnym miejscu. Jeśli roślina
rosła w doniczce zabieramy ja do domu.
Begonia. We wrześniu należy przerwać
dokarmianie i ograniczyć podlewanie. Kiedy część nadziemna usycha, przestajemy
w ogóle podlewać. Zostawiamy w tym stanie na dwa tygodnie, kiedy bulwy gromadzą
składniki odżywcze. Później wykopujemy bulwy (delikatnie, aby nie uszkodzić
korzeni) i przechowujemy na suchym podłożu torfowym, w temperaturze10-15ºC. Jeśli
rosły w doniczkach, przechowujemy je na takim samym podłożu, na jakim rosły. Bulwy
umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Bulwy nie powinny wyschnąć. 3-4 razy
zimą nawilżamy podłoże, podlewając wodą wzdłuż krawędzi pojemnika.
Dalie. Wykopujemy po pierwszych
przymrozkach. Łodygi przycinamy na wysokości 30-40 cm od bulwy. Po wykopaniu
bulwy oczyszczamy z ziemi i dokładnie oglądamy, aby wyeliminować chore
egzemplarze. Wstępnie suszymy w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Później umieszczamy
bulwy w temperaturze 5-7ºC, w piwnicy o wilgotności 60-80%. Możemy też je umieścić
w workach wypełnionych torfem. Zapobiegnie to wysychaniu bulw.
Frezja. Wykopujemy po przymrozkach.
Cebule przechowujemy w miejscu suchym i ciepłym – 15-20ºC.
Iksja. Po zakończeniu kwitnienia
ograniczamy podlewanie. Po zaschnięciu części nadziemnej (sierpień-wrzesień)
wykopujemy i przechowujemy.
Jaskier. Wykopujemy po obumarciu liści.
Strząsamy nadmiar gleby i moczymy bulwy w wodzie ze środkiem grzybobójczym
przez 30 minut. Dobrze suszymy i przykrywamy trocinami, torfem, mchem lub
drobnym piaskiem. Przechowujemy w temperaturze 6-8ºC.
Kalie. We wrześniu ograniczmy
podlewanie. Warto je wykopać już przed przymrozkami. Po wykopaniu korzenie
razem z łodygami suszymy przez 10 dni. Następnie usuwamy łodygi i korzenie,
bulwy myjemy w wodzie z środkiem grzybobójczym i suszymy kolejne 2 tygodnie. Umieszczamy
w papierowych torbach i przechowujemy w pomieszczeniu o niskiej wilgotności w
temperaturze 5-7ºC.
Kanna - Paciorecznik. Po pierwszych
przymrozkach wykopujemy cebule wraz z bryłą ziemi. Przechowujemy w suchej piwnicy
w temperaturze 7-8ºC. Cebule umieszczamy w pudełkach i przysypujemy ziemią,
torfem lub piaskiem.
Krokosmia. Wykopujemy pod konie
października. Nie spieszymy się z tą czynnością, ponieważ jesienią cebule
gromadzą składniki odżywcze. Otrząsamy z ziemi, odcinamy liście i łodygi w odległości
5 cm od cebuli i suszymy przez kilka dnia. Umieszczamy w pudełkach lub torbach papierowych,
posypujemy torfem i przechowujemy w temperaturze 5-7ºC.
Mieczyki. Wykopujemy miesiąc po
zakończeniu kwitnienia. Po wykopaniu sprawdzamy czy nie są porażone chorobami. Przez
miesiąc suszymy w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, a następnie umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu o temperaturze 7ºC.
Tygrysówka. Wykopujemy po obumarciu
części nadziemnej. Wykopujemy bardzo ostrożnie, gdyż każde skaleczenie może powodować
gnicie. Cebule suszymy przez miesiąc. Następnie umieszczamy je w skrzynkach wypełnionych
torfem lub piaskiem i trzymamy w chłodnym pomieszczeniu o temperaturze 5-7ºC.
cebule muszą być przysypane, gdyż szybko wysychają i umierają.
Komentarze
Prześlij komentarz