Jak zapylać ogórki

 


Ogórki posadzone w gruncie rzadko mają problem z zapylaniem kwiatów. Gorzej jest z ogórkami posadzonymi w tunelach foliowych i szklarniach. Jednak można w zapylaniu pomóc stosując dość proste metody.

Po pierwsze do upraw pod osłonami warto wybierać odmiany, które nie potrzebują zapylania. Przeważają na nich kwiaty żeńskie. Jeśli posadzimy w szklarni odmiany typowo gruntowe (potrzebujące zapylaczy), musimy liczyć się z małą ilością owoców. Takie odmiany mają dużo kwiatów męskich, z których pyłek jest przenoszony przez owady lub wiatr na kwiaty żeńskie. 

Można spróbować zwabić zapylacze do szklarni spryskując kwiaty ogórków roztworem wody z cukrem lub miodem (1 litr ciepłej wody i 1 łyżka cukru lub miodu). Należy pamiętać, aby zapewnić owadom swobodny dostęp do ogórków, czyli pozostawić drzwi i okna szklarni otwarte.

Przejdźmy teraz do ręcznego zapylania. Na początek jak w ogóle odróżnić kwiaty męskie i żeńskie:

  • kwiat żeński zwykle znajduje się na pędach bocznych i posiada zgrubienie, które wizualnie przypomina miniaturowy ogórek
  • kwiat męski zwiera dużą ilość pyłku (jest widoczny kiedy się nim potrząśnie) i wyrasta na cienkiej łodyżce. Męskie kwiaty otwierają się tylko na jeden dzień


Zapylać możemy za pomocą miękkiego pędzelka. Zbieramy delikatnie pyłek z męskiego kwiatu, powinien być widoczny na włosiu, i przenosimy go na kwiaty żeńskie.

Możemy zapylać za pomocą samego kwiatu. Zrywamy kwiat męski i usuwamy wszystkie płatki. Teraz delikatnie dotykamy męskim kwiatem słupków na kwiatku żeńskim.

Warto podczas zapylania przestrzegać kilku zasad:

  • poziom wilgotność w pomieszczeniu odgrywa ważna rolę. Optymalna wartość to 70%. Przy niskiej wilgotności pyłek szubko wysycha a przy wysokiej skleja się
  • zapylanie należy przeprowadzić rano, nie później niż do południa
  • kwiaty żeńskie najlepiej zapylać drugiego dnia od zakwitnięcia
  • kwiaty już zapylone należy sobie oznaczyć
  • ważna też jest temperatura w pomieszczeniu. W temperaturze powyżej 27 stopni pyłek traci swoją aktywność. Podobnie gdy temperatura jest za niska, spada poniżej 10 stopni. Optymalna temperatura podczas zapylania to 20-25ºC
  • nie należy ograniczać się do jednorazowego zapylenia. Taką procedurę warto powtarzać przez tydzień
  • aby rosły ładne owoce należy przenosić pyłek na kwiaty na innym krzewie, nie na te z którego pobieraliśmy pyłek

Komentarze

Prześlij komentarz