Tabela zmianowania (płodozmian) warzyw, czyli co po czym siać

 Uprawiając warzyw ogródku, warto stosować zmianowanie, czyli płodozmian. Odpowiednie zmianowanie zapobiega zmęczeniu gleby i pozwala roślinom lepiej wykorzystać składniki pokarmowe zawarte w glebie. Stosując zasady płodozmianu, ograniczamy ilość szkodników oraz zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób.

Układając sobie plan zagospodarowania warzywnika, warto mieć pod ręką taką tabelę zmianowania. Sprawdzimy w niej, czy dana roślina może rosnąć po innej roślinie.



Jak układać płodozmian?

  • Na glebie świeżo nawiezionej kompostem a szczególnie obornikiem należy sadzić rośliny żarłoczne jak np. dynia
  • Rośliny strączkowe (wiążą azot w korzeniach) są dobrym przedplonem dla warzyw wymagających sporo azotu jak np. ogórki
  • żadne warzywo nie powinno rosnąć rok po roku w tym samym miejscu
  • płodozmian należy planować tak, aby roślina wracała w to samo miejsce dopiero po kilku latach (nawet 4-5 latach)
  • w płodozmianie należy uwzględnić poplon np. gorczycę lub zboże (żyto, owies)
  • warzywa wysokie należy siać od strony północnej, tak aby nie zacieniały innych upraw
  • większość warzy korzeniowych najlepiej siać w drugim roku po oborniku
  • układany płodozmian warto dostosować do naszych lokalnych warunków glebowych i klimatycznych
  • pomidory można sadzić po sobie (widać to nawet w tabeli), aczkolwiek warto wysiewać wtedy pomiędzy uprawy poplon
  • co ciekawe, miejsce po dyni, ogórkach i cukinii jest korzystne dla większości warzyw. Należy tylko unikać siewu warzyw dyniowatych po sobie.

Jak w praktyce wyglądałby taki prosty płodozmian? Przykładowo:

  • 1 rok: na zagonie silnie nawiezionym siejemy warzywa żarłoczne jak dynia czy ziemniaki
  • 2 rok: siejemy warzywa korzeniowe jak np. marchew, pietruszka, buraczki
  • 3 rok: sadzimy warzywa kapustne 
  • 4 rok: możemy zacząć cykl od nowa, ale również wysiać rośliny strączkowe (fasola, groch, bób) i dopiero w 5 roku zacząć cykl od nowa
Tabela zmianowania w formacie pdf tutaj

Kiedy warzywa mogą wrócić w to samo miejsce

Gatunek

Liczba lat

Fasola

2-3

Endywia

2

Groch

4-5

Roszponka

1-2

Ogórek

3-5

Warzywa kapustne

3-4

Sałata głowiasta

1-2

Burak liściowy

3-4

Marchew

3-4

Papryka

3-4

Por

2-3

Rzodkiewka i rzodkiew

2-3

Burak ćwikłowy

3-4

Skorzonera

4

Seler

3-4

Szparagi

10-12

Szpinak

1-2

Pomidor

3-4

Cebula

4-5


Komentarze