Uprawiając warzyw ogródku, warto stosować zmianowanie, czyli płodozmian. Odpowiednie zmianowanie zapobiega zmęczeniu gleby i pozwala roślinom lepiej wykorzystać składniki pokarmowe zawarte w glebie. Stosując zasady płodozmianu, ograniczamy ilość szkodników oraz zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób.
Układając sobie plan zagospodarowania warzywnika, warto mieć pod ręką taką tabelę zmianowania. Sprawdzimy w niej, czy dana roślina może rosnąć po innej roślinie.
- Na glebie świeżo nawiezionej kompostem a szczególnie obornikiem należy sadzić rośliny żarłoczne jak np. dynia
- Rośliny strączkowe (wiążą azot w korzeniach) są dobrym przedplonem dla warzyw wymagających sporo azotu jak np. ogórki
- żadne warzywo nie powinno rosnąć rok po roku w tym samym miejscu
- płodozmian należy planować tak, aby roślina wracała w to samo miejsce dopiero po kilku latach (nawet 4-5 latach)
- w płodozmianie należy uwzględnić poplon np. gorczycę lub zboże (żyto, owies)
- warzywa wysokie należy siać od strony północnej, tak aby nie zacieniały innych upraw
- większość warzy korzeniowych najlepiej siać w drugim roku po oborniku
- układany płodozmian warto dostosować do naszych lokalnych warunków glebowych i klimatycznych
- pomidory można sadzić po sobie (widać to nawet w tabeli), aczkolwiek warto wysiewać wtedy pomiędzy uprawy poplon
- co ciekawe, miejsce po dyni, ogórkach i cukinii jest korzystne dla większości warzyw. Należy tylko unikać siewu warzyw dyniowatych po sobie.
Jak w praktyce wyglądałby taki prosty płodozmian? Przykładowo:
- 1 rok: na zagonie silnie nawiezionym siejemy warzywa żarłoczne jak dynia czy ziemniaki
- 2 rok: siejemy warzywa korzeniowe jak np. marchew, pietruszka, buraczki
- 3 rok: sadzimy warzywa kapustne
- 4 rok: możemy zacząć cykl od nowa, ale również wysiać rośliny strączkowe (fasola, groch, bób) i dopiero w 5 roku zacząć cykl od nowa
Kiedy warzywa mogą wrócić w to samo miejsce |
|
Gatunek |
Liczba lat |
Fasola |
2-3 |
Endywia |
2 |
Groch |
4-5 |
Roszponka |
1-2 |
Ogórek |
3-5 |
Warzywa kapustne |
3-4 |
Sałata głowiasta |
1-2 |
Burak liściowy |
3-4 |
Marchew |
3-4 |
Papryka |
3-4 |
Por |
2-3 |
Rzodkiewka i rzodkiew |
2-3 |
Burak ćwikłowy |
3-4 |
Skorzonera |
4 |
Seler |
3-4 |
Szparagi |
10-12 |
Szpinak |
1-2 |
Pomidor |
3-4 |
Cebula |
4-5 |
Komentarze
Prześlij komentarz