Cięcie i formowanie papryki w trzech krokach

 

przed cięciem

Papryka to warzywo ciepłolubne, które najlepiej udaje się pod osłonami, ale i w gruncie daje radę. Podobnie jak pomidor należy do rodziny psiankowatych, ale zdecydowanie wolniej rośnie. I aby w naszych warunkach ten wzrost, a szczególnie owocowanie przyspieszyć warto o paprykę zadbać, odpowiednie ją przycinając i formując. Oto jak szybko zrobić to w 3 krokach.

Krok 1. Należy wyciąć (można też oberwać) pierwszy kwiat. Pierwszy kwiat tworzy się na pierwszym rozwidleniu pędów. Papryka, zamiast wszystkie siły kierować na wzrost pędów i wyżej położonych kwiatów cześć sił kieruje do tego pierwszego kwiatu, a potem owocu. Przez to zdecydowanie wolniej rosną i rozwijają się górne owoce. Jeśli przegapiliśmy moment i pierwszy kwiat już zamienił się w owoc, nie należy się tym martwić i też go usunąć. Pozostawiony owoc oczywiście urośnie i dojrzeje pierwszy, ale spowolni to znacznie rozwój całego krzewu.


Krok 2. Usunąć wszystkie dolne liście do pierwszego rozwidlenia. Czynność potrzebna w czasie wzrostu, bo dolne liście tylko osłabiają roślinę. Co więcej, w dolnej części tworzą się również boczne pędy z kwiatami, które także osłabiają roślinę. Takie usuwanie dolnych liści ma jeszcze jedną zaletę, zapewnia lepszy przewiew pomiędzy roślinami, co zmniejsza ryzyko chorób grzybowych. Ułatwia to także podlewanie, bo nie lejemy wody po liściach.

Krok 3. Usunąć nadmiar górnych pędów. Najlepiej formować paprykę na dwa pędy, w kształcie litery "V". Czyli podobnie jak prowadzi się pomidory — również na dwa pędy. W ten sposób warto prowadzić paprykę w szklarni, dzięki czemu nie będzie zbyt gęsto. W gruncie, gdzie jest więcej miejsca i lepszy przewiew można zostawić więcej pędów, maksymalnie 3-4. Jednak pozostawienie większej liczby pędów będzie tylko spowalniało wzrost i dojrzewanie owoców.

po cięciu

Takie cięcie i formowanie najlepiej zrobić za jednym zamachem, kiedy pojawi się pierwszy kwiat na rozgałęzieniu.



Komentarze