Wykopane i zebrane warzywa można w piwnicach, przechowalniach i kopcach przechowywać aż do wiosny. Jednak często okazuje się, że takie warzywa zaczynają się szybko psuć i gnić, dodatkowo, bardzo często nawet pojedynczy chory egzemplarz bardzo szybko poraża sąsiednie warzywa. Krótkie i słabe przechowywanie warzyw może być spowodowane przez tzw. choroby przechowalnicze.
Warzywa korzeniowe
Bakteryjna zgnilizna śluzowa buraka. Choroba może być spowodowana przez bakterie. Objawy występują w dolnej części korzenia i początkowo są to szarobrunatne i szarosiwe plamy. Porażona tkanka roślinna marszczy się, ciemnieje i gnije. Dodatkowo z tej pomarszczonej tkanki zaczynają się wydzielać krople śluzu, w których znajdują się bakterie. Korzenie porażone zostają już na grządkach, a w przechowalniach procesy gnilne postępują dalej i korzenie gniją całkowicie.
![]() |
Bakteryjna zgnilizna śluzowa buraka |
Szara pleśń jest bardzo często przyczyną gnicia korzeni marchwi, buraków i selerów. Korzenie więdną, a ich skórka zaczyna brunatnieć. Zaatakowane części zaczyna pokrywać początkowo białawy, później stopniowy ciemniejący, puszysty nalot. W tym nalocie są zarodniki mogące zakażać sąsiednie korzenie.
![]() |
Szara pleśń |
Podobne objawy na marchwi, burakach, selerze oraz pietruszce daje zgnilizna twardzikowa. Grzyb atakuje przywiędnięte, osłabione tkanki. Co ciekawe grzyb wniknąwszy do tkanek, zabija komórki roślin trującymi substancjami. W miejscu porażenia pojawia się biały, puszysty nalot, wśród którego są widoczne ciemne i czarne grudki. Tkanka pod takim nalotem staje się wodnista i gnije. Przy okazji wydziela nieprzyjemny zapach. Zakażony pojedynczy korzeń poraża korzenie sąsiednie i powoduje powstawanie gnijących gniazd w składowanych warzywach.
![]() |
Zgnilizna twardzikowa |
Do najczęstszych i najbardziej niebezpiecznych chorób przechowalniczych ziemniaków należy mokra zgnilizna bulw ziemniaka. Pojawia się jeszcze na grządce w postaci drobnych, wypukłych plamek, które szybko się powiększają. Tkanka w obrębie plam mięknie, gnije i przekształca się w śluzowatą cuchnącą, żółtawą ciecz. Choroba wywoływana jest przez bakterie. Jej rozwojowi sprzyja wysoka wilgotność i wysoka temperatura w przechowalniach, kopcach, a także uszkodzenie bulw przy zbiorach czy porażenie przez zarazę ziemniaczaną.
![]() |
Mokra zgnilizna ziemniaka |
Porażenie ziemniaków przez zarazę i uszkodzenie przy zbiorach sprzyja także występowaniu suchej zgnilizny bulw ziemniaka. Na bulwach w miejscu ran tworzą się ciemne plamki, pod którymi miąższ mięknie. Skórka zapada się i marszczy. Powierzchnia chorej bulwy pokrywa się białymi i różowymi skupiskami zarodników. W suchych warunkach miąższ twardniej lub przekształca się w proszkowatą masę. W wilgotnych zaś gnije.
![]() |
Sucha zgnilizna ziemniaka |
![]() |
Bakterioza pierścieniowa ziemniaka |
Szara pleśń należy także do najgroźniejszych chorób przechowalniczych cebuli. Zakażenie następuje jeszcze na grządce. Szyjka cebuli gnije, tkanka brunatnieje i mięknie. Porażone części są oczywiście pokryte szarym nalotem. Stopniowo gniją głębiej porażone łuski, pomiędzy którymi powstają czarne i twarde gruzełki.
![]() |
Szara pleśń cebuli |
Objawem zaatakowani cebuli przez mokrą zgniliznę są ciemne plamy. Tkanki w miejscu porażenia miękną i ulegają rozkładowi. Cebule często pękają, gniją, po czym zamieniają się w cuchnącą śluzowatą maź. W przechowalniach choroba rozwija się gniazdowo, kiedy chore cebule zakażają sąsiednie. Rozwojowi sprzyja wysoka temperatura i wysoka wilgotność w przechowalni.
![]() |
Mokra zgnilizna cebuli |
Rozwojowi suchej zgnilizny sprzyja uszkodzenie cebuli przy zbiorach, uszkodzenie przez owady, przemarznięcie, a także przenawożenie azotem. Najczęściej w okolicach szyjki lub w miejscu uszkodzenia tkanka się marszczy i pokrywa niebieskim, lub szarozielonym nalotem. Gnijące cebule wydzielają stęchły zapach. Postępom choroby znów sprzyja wysoka wilgotność w przechowalniach.
![]() |
Sucha zgnilizna cebuli |
Typową chorobą przechowalniczą kapusty jest szara pleśń. Powierzchnia porażonej kapusty pokrywa się szarym, puszystym nalotem. Porażone liście śluzowacieją i gniją. Rozwojowi grzyba sprzyja wysoka wilgotność i temperatura.
![]() |
Szara pleśń kapusty |
Główki kapusty mogą zostać także zaatakowane przez zgniliznę twardzikową. Choroba atakuje kapustę jeszcze na grządce, zwłaszcza podczas długotrwałej, deszczowej pogody. Po zebraniu główek rozwija się dalej w przechowalniach. Początkowo gniją dolne liście, śluzowacieją i pokrywają się białawy, watowatym nalotem. Z czasem choroba atakuje liście położone głębiej i powoduje duże straty.
![]() |
Zgnilizna twardzikowa kapusty |
W zapobieganiu wymienionym chorobom najważniejsza jest profilaktyka. Należy przeznaczać do przechowywania tylko zdrowe, nieuszkodzone warzywa. W piwnicach i przechowalniach dbać o prawidłową temperaturę i wilgotność. Często sprawdzać stan przechowywanych warzyw i natychmiast wyrzucać te egzemplarze okazujące oznaki psucia i gnicia.
Komentarze
Prześlij komentarz