Dalie, mieczyki, begonie to tylko przykłady pięknych roślin, które niestety w naszym klimacie zimą przemarzają, dlatego należy je jesienią wykopać.
Cebule, bulwy, kłącza należy przed nastaniem zimy wykopać, przechować zabezpieczone przed mrozem i wysuszeniem, aby w dobrej kondycji przetrwały zimowe miesiące i można je było na wiosnę znów posadzić. W jakich warunkach je przechowywać?
Begonia bulwiasta. Pod koniec września lub na początku października bulwy się wykopuje i czyści z resztek ziemi. Najlepiej przysypać je torfem i przechowywać w temperaturze 7-10 stopni Celsjusza.
Dalia. Pierwszy jesienny przymrozek niszczy część nadziemną roślin i wtedy też należy przystąpić do wykopania kłączy. Przemrożone pędy obcina się na wysokości 5-10 cm i oczyszcza z resztek ziemi. Kłącza dalii najlepiej trzymać w suchej piwnicy w temperaturze 2-4 stopni Celsjusza. Warto przysypać je lekko wilgotnym torfem i co jakiś czas sprawdzać. Jeśli kłącza zaczynają się marszczyć i wysychać może to świadczy, że temperatura w przechowalni jest zbyt wysoka i należy ją obniżyć, oraz trzeba zwiększyć wilgotność. Jeśli zauważamy pleśń lub gnicie, należy zainfekowane części korzenia wyciąć i zasypać węglem drzewnym lub środkiem grzybobójczym.
Galtonia. Kiedy pod koniec września pędy zaczynają żółknąć, można przystąpić do wykopywania. Po oczyszczeniu przechowujemy cebule przysypane torfem w suchym pomieszczeniu o temperaturze 10-12 stopni Celsjusza. W cieplejszych rejonach można pozostawić galtonię na zimę w gruncie, ale miejsce, w którym rośnie, należy starannie okryć liśćmi, torfem, igliwiem lub innym materiałem.
Ismena. Do jej wykopywania można przystąpić około 3-4 tygodnie po zakończeniu kwitnienia. Cebule się wykopuje i oczyszcza, ale pozostawia mięsiste korzenie, bez których roślina jest bezwartościowa. Korzenie są bardzo wrażliwe na przesuszenie, więc trzeba je koniecznie przysypać wilgotnym materiałem np. torfem. Cebule należy przechowywać w temperaturze nie niższej niż 15 stopni Celsjusza (optymalna 16-18 stopni). Oprócz długiego okresu spoczynku prawidłowa temperatura to warunek corocznego kwitnienia ismeny.
![]() |
ismena |
Krokosmia. Jej bulwy można wykopać już na początku października i oczyszczone przechowywać przysypane torfem lub trocinami w piwnicy, w temperaturze 2-5 stopni Celsjusza. W cieplejszych rejonach można krokosmie zimować w gruncie, jednak należy je okryć np. suchymi liśćmi. Zimowe okrycie powinno być suche, inaczej bulwy zagniwają.
Mieczyk ogrodowy. Do jego wykopania można przystąpić już 3-4 tygodnie po przekwitnięciu, ale najczęściej robi się to po pierwszych przymrozkach. Po oczyszczeniu cebule przechowuje się w suchym pomieszczeniu w temperaturze około 5 stopni Celsjusza.
Paciorecznik (Kanna). Kłącza wykopuje się jesienią, obcina część nadziemną i przechowuje przysypane lekko wilgotnym torfem, aby nie wyschły. Optymalna temperatura przechowywania to 5-8 stopni Celsjusza.
Tygrysówka pawia. Cebule wykopuje się na początku października i oczyszcza. Przez pierwszy miesiąc powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej (około 18-20 stopni), po czym aż do sadzenia należy je przechowywać w temperaturze około 5 stopni Celsjusza.
Rośliny najlepiej wykopywać widłami, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia części podziemnych. Po wykopaniu cebule, kłącza i bulwy zostawiamy na chwilę, aby lekko obeschły, a potem oczyszczamy z ziemi. W żadnym wypadku nie płuczemy ich wodą, bo wilgoci sprzyja gniciu i rozwojowi pleśni. Po oczyszczeniu warto przyjrzeć się roślinom i od razu usunąć wszystkie martwe, i nadgniłe fragmenty a rany zasypać węglem drzewnym lub środkiem grzybobójczym. Jeśli mamy sporo cebul to najlepiej je pogrupować i opisać nazwami odmian czy kolorami kwiatów.
Komentarze
Prześlij komentarz