Od dobrych kilkunastu lat uprawiam pomidory, zarówno w tunelach jak i w gruncie. Przez ten czas potestowałem i sprawdziłem sporo różnych odmian i dzisiaj chciałbym przedstawić i polecić kilka odmian, które goszczą u mnie co roku. Będą to odmiany, które cenię zarówno ze względu na smak, wygląd czy nawet walory prozdrowotne. Mój wybór oczywiście jest subiektywny. Większość przedstawionych odmian można uprawiać zarówno w gruncie jak i pod osłonami.
Zorza Toruńska. Bardzo wczesna, polska odmiana. Rośliny posadzone do gruntu w okolicach 15 maja, mogą mieć dojrzałe owoce już w pierwszych dniach lipca. W tunelu mogą dojrzewać jeszcze odrobinę szybciej. Odmiana wymagająca palikowania. Owoce są kulisto spłaszczone, żebrowane, w kolorze malinowym, osiągające średnią masę 150-200 gramów. Pomidor najlepiej owocuje na dolnych gronach, im wyżej tym owoce drobnieją i jest ich mniej.
Bawole serce |
Bawole serce. Klasyczna i smaczna odmiana o charakterystycznych sercowatych owocach. Owoce duże, osiągające masę 200-600 gramów w kolorze malinowym. Roślina rośnie wysoko, bez problemu osiąga ponad 2 metry wysokości, dlatego wymaga przywiązywania do podpór, tym bardziej że łodygi ten pomidor ma dość wiotkie. Pomidor mięsisty, dobrze sprawdza się na przetwory, tym bardziej że zawiera mało nasion. Bez problemu owocuje aż do samych przymrozków. Na gronach kwiatowych bardzo często pojawiają się pędy (liście), które należy usuwać.
Ispolin. Rosyjska odmiana, przez to bardziej odporna na warunki atmosferyczne w tym chłody, choć oczywiście nie na mróz. Owoce malinowe, duże o średniej masie 300 gramów, ale mogą dorastać nawet do 1 kg, spłaszczone i lekko żebrowane. Co ciekawe roślina wytwarza mało liści, nie jest zbyt gęsta, stąd dobrze sprawdza się o uprawy w tunelach, gdzie można posadzić pomidory nawet odrobinę bliżej siebie i nie będzie problemu ze słabym ruchem powietrza pomiędzy roślinami. Odmiana wysoka wymagająca podwiązywania. Owocuje dobrze do pierwszych przymrozków.
Black Krim. Odmianę wyróżniają ciemne (ale nie czarne) mahoniowo-brązowe owoce, osiągające wagę 250-300 gramów. Lekko żebrowane owoce są bardzo soczyste i mają lekko kwaśny smak i lekko słonawy smak. Nie jest to pomidor słodki. Polecany jest dla osób z dietą niskosodową. Owoce są gotowe do zbioru kiedy ich kolor osiągnie odcień ciemnej czerwieni, jednak niecały owoc wybarwia się w całości, przy szypułce zostaje zielonkawy. Niestety odmiana ma wadę, jej owoce bardzo często pękają, dlatego ze zbiorem nie ma co zwlekać.
Faworyt. Odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie, gdzie bez problemu owocuje aż do przymrozków. Owoce malinowe, lekko spłaszczone od góry i lekko żebrowane. Mają cienką, malinową skórkę i osiągają średnią wagę 230-300 gramów, choć spokojnie mogą dorastać nawet do 0,5 kg kilograma. Owoce jędrne i mięsiste, zaczynają dojrzewać dość wcześnie, bo już w drugiej połowie lipca. Rośliny można prowadzić na dwa pędy.
Lima. Odmian karłowa dorastająca do 50-60 cm wysokości, samokończąca, nie wymaga palikowania. Aby owoce nie leżały bezpośrednio na ziemi, warto rośliny wyściółkować słomą. Owoce wydłużone, walcowate, bez piętki, nie mają skłonności do pękania, o masie 70-80 gramów. Dobrze nadają się na przetwory m.in. do konserwowania i suszenia. Odmiana prosta w uprawie, niewymagająca cięcia. Dobrze sprawdza się do uprawy w gruncie.
Pokusa |
Pokusa. Odmiana koktajlowa o małych 10-20 gramowych owocach. Owocuje bardzo obficie. Wymaga podwiązywania. Można ją prowadzić na więcej niż dwa pędy, nadal dobrze owocuje kiedy tych pędów jest 5 czy 6. Owoce czerwone i mięsiste, idealnie nadające się do bezpośredniego spożycia i do dekoracji potraw. Odmiana uwielbiana przez dzieci. Bezproblemowa w uprawie i polecana dla początkujących ogrodników rozpoczynających przygodę z uprawą pomidorów. Rośliny wysokie, stąd raczej nie nadają się do uprawy w pojemnikach, dobrze spisują się zarówno w gruncie jak i w tunelu.
Żółta gruszka |
Żółta gruszka. Jeszcze jedna odmiana koktajlowa, tym razem wyróżniająca się kształtem owoców. Owoce są gruszkowate i żółte, osiągają masę 15-20 gramów. Odmiana owocuje obficie, można prowadzić ją na więcej niż 2-3 pędy. Wymaga podwiązywania i podpór. Świetnie sprawdzi się do dekoracji potraw, gdzie dodaje kolorowego akcentu, aczkolwiek smak nie jest tak dobry jak wymienionej wyżej Pokusy.
Każda z opisanych odmian ma coś wyjątkowego do zaoferowania. Niezależnie od tego, czy uprawiasz pomidory w tunelu foliowym, czy w gruncie, warto eksperymentować z różnymi odmianami, aby znaleźć te, które najlepiej odpowiadają Twoim potrzebom i warunkom ogrodowym.
Komentarze
Prześlij komentarz