Po ilu latach od posadzenia zaczynają owocować drzewa i krzewy owocowe

 


Po posadzeniu drzew i krzewów owocowych często zastanawiamy się, kiedy pojawią się pierwsze owoce. Czas oczekiwania zależy od wielu czynników: gatunku i odmiany rośliny, warunków uprawy oraz sposobu pielęgnacji. Niektóre gatunki owocują już nawet w pierwszym roku, na owoce z innych trzeba poczekać kilka lat. Jak to przedstawia się konkretnie.

Drzewa owocowe

  • Jabłonie i grusze. Zaczynają owocować w 2 i 3 roku po posadzeniu. Najszybciej owocują odmiany zaszczepione na podkładkach karłowych. Odmiany na podkładkach silnie rosnących zaczynają owocować później, po 5-8 latach.
  • Pigwa. Zaczyna owocować po 3-4 latach po posadzeniu.
  • Wiśnie, brzoskwinie, nektaryny. Zaczynają owocować w 2-3 roku po posadzeniu
  • Czereśnie i śliwy. Owocują od 3-4 roku.
  • Morele. Zaczynają owocować od 4-5 roku.
  • Orzech włoski. Odmiany szczepione na podkładkach zaczynają owocować po 3-5 latach od posadzenia. Natomiast samosiejki dopiero po 8-12 latach. W przypadku orzechów najlepiej zaopatrzyć się w szczepione sadzonki.


Krzewy owocowe

  • Maliny jesienne. Jeśli posadzimy je wczesną wiosną to już w pierwszym roku pod koniec lata i jesienią mogą pojawić się owoce.
  • Maliny letnie. Owocują w drugim roku. W pierwszym tworzą pędy, na których w następnym sezonie pojawią się owoce.
  • Jeżyny. Odmiany owocujące na pędach jednorocznych mogą mieć pierwsze owoce już w bieżącym sezonie, o ile posadzimy je wczesną wiosną (podobnie jak maliny jesienne). Najczęściej spotyka się w ogrodach odmiany owocujące na pędach dwuletnich (tak jak maliny letnie), które owocują w drugim roku po posadzeniu.
  • Jagoda kamczacka. Zaczyna owocować od 2 roku.
  • Aronia, agrest, porzeczki, borówki. Ta grupa krzewów zaczyna owocować od 2-3 roku po posadzeniu.
  • Pigwowiec, leszczyna, rokitnik, świdośliwa. Ta grupa krzewów zaczyna owocować od 3-4 roku po posadzeniu.
  • Winorośl. Owocuje w zależności od rodzaju sadzonki. Sadzonki doniczkowane zaczynają owocować od 2 roku. Natomiast sadzonki z odkrytym korzeniem dopiero od 3-4 roku. Poza tym szybciej zaczynają owocować odmiany deserowe, a na owoce z odmian przeznaczonych na wino często trzeba poczekać trochę dłużej.



Tak to wygląda jeśli drzewa i krzewy będą miały zapewnione optymalne warunki do wzrostu, dlatego w tym początkowym okresie po posadzeniu warto rośliny otoczyć opieką, aby jak najszybciej pojawiły się pierwsze owoce. Na co zwrócić uwagę:

  • Wybór stanowiska, dla większości drzew i krzewów owocowych najlepsze będzie stanowisko słoneczne. Dla gatunków bardziej wrażliwych na niskie temperatury (np. morele, winorośle) warto wybrać stanowisko zaciszne i osłonięte  np. przy południowej ścianie budynku. Unikać sadzenia roślin w obniżeniach terenu, tzw. zastoiskach mrozowych.
  • Dobre przygotowanie gleby. Gleba powinna być żyzna, nawieziona, spulchniona na tyle, aby mogły bez problemu rozwijać się w niej korzenie młodych roślin
  • Pielęgnacja. Podlewanie, szczególnie ważne po sadzeniu roślin na wiosnę. Ochrona roślin przed negatywnymi skutkami niskich temperatur: zabezpieczanie systemu korzeniowego na zimę np. poprzez kopczykowanie, a na wiosnę osłanianie kwitnących roślin przed późnymi przymrozkami. Wreszcie właściwe przycinanie w terminie przeznaczonym dla konkretnych gatunków.
  • Naginanie młodych gałązek do poziomu. Taki zabieg sprzyja tworzeniu się na tych gałązkach kwiatów
  • Zwracanie uwagi na zapylanie. Niektóre gatunki są samopylne (np. morela, większość odmian wiśni) a inne obcopylne (czereśnie, niektóre odmiany jabłoni, grusz i śliw). Te obcopylne będą potrzebowały zapylacza w postaci innej odmiany posadzonej niedaleko. Ważne, aby różne odmiany, które mają się nawzajem zapylać, kwitły w tym samym czasie.

Odpowiednie dbanie i pielęgnacja roślin nie tylko pozwoli im zacząć owocować stosunkowo szybko, ale także sprawi, że będą dobrze owocować przez długie lata. Choć należy zaznaczyć, że to pierwsze czy nawet drugie owocowanie oczywiście nie będzie bardzo obfite. Dopiero kiedy rośliny dobrze się rozrosną, owoców będzie z roku na rok coraz więcej. Trzeba więc uzbroić się w odrobinę cierpliwości, ale nie ma nic lepszego niż smak owoców z własnego ogródka.

Komentarze