Top 5 błędów podczas siewu warzyw do gruntu na wiosnę

 


Siew warzyw na wiosnę bezpośrednio do gruntu wydaje się prosty, ale często można popełnić błędy, które później skutkują słabymi wschodami i niskimi plonami. Oto 5 najczęstszych błędów, których należy unikać.

1. Zbyt wczesny siew. Warunkiem szybkich i równomiernych wschodów jest siew nasion w ciepłą, ogrzaną i wilgotną glebę. Zbyt niska temperatura gleby, ale także i powietrza może powodować, że nasiona nie wykiełkują lub wschody będą nierównomierne. Każde warzywo ma jakieś swoje wymagania odnośnie temperatury. Marchew i pietruszka do wschodów nie potrzebują wysokich jej wartości, ale za to już buraczki lepiej kiełkują i lepiej rosną, jeśli zostaną wysiane w dobrze ogrzaną glebą. Dlatego o ile marchew i pietruszkę można siać wcześnie, na przełomie marca i kwietnia, to z siewem buraczków lepiej poczekać i wysiać je po połowie kwietnia. Jeśli wysiejemy warzywa zbyt wcześnie, a potem przyjdzie ochłodzenie, to wywoła to sytuację stresującą u roślin, które często potem reagują zakwitaniem (np. cebula). A przecież zależy nam, żeby zebrać np. korzenie, a nie kwiaty i nasiona. Oczywiście termin siewu działa także w drugą stronę. Zbyt późny siew także może się odbić negatywnie na późniejszych plonach. Późny siew skutkuje skróceniem okresu wegetacji szczególnie warzyw, które ten okres wegetacji mają długi np. marchew. Z kolei jest cała grupa warzyw, które niekorzystnie reagują na zbyt wysokie temperatury i długi dzień. Można tu wymienić np. rzodkiewkę czy nawet sałatę, które najlepiej siać możliwie wcześnie.


2. Brak przygotowania stanowiska
. Gleba przed siewem warzyw powinna być starannie spulchniona, wolna od dużych kamieni oraz chwastów. Nasiona wysiane w zbyt zbitej czy kamienistej glebie, będą miały problem przebić się na powierzchnię, zaś chwasty mogą zagłuszyć młode siewki. Na pewno należałoby uprawić gleby zbite, zwięzłe i twarde. Na glebach słabszych, piaszczystych wystarczy lekkie spulchnienie. Po uprawie warto glebę zagrabić i wyrównać, aby ograniczyć parowanie wody.

3. Gleba nie powinna być ani za sucha, ani za mokra. Przy mokrej wiośnie korzystnie jest glebę uprawić, spulchnić, aby z wierzchu ją lekko przesuszyć, szczególnie te gleby zwięzłe i gliniaste. Jeśli wiosna jest sucha, to warto na kilka dni przed siewem stanowisko obficie podlać, aby nasiona trafiły potem w wilgotną ziemię i mogły bez przeszkód kiełkować. Nie zaleca się wysiewać nasion w suchą ziemię, a dopiero potem podlewać, bo może to powodować wypłukiwanie nasion, ale także i zaskorupienie gleby (co utrudnia wschody). Jeśli wiosna jest sucha, to aby gleby jeszcze bardziej nie przesuszać, najlepiej uprawić stanowisko dzień przed siewem, a jeszcze lepiej w dniu siewu.

4. Niewłaściwa głębokość siewu. Zbyt płytko wysiane nasiona mogą zostać wypłukane przez deszcz czy nawet podlewanie. Z kolei zbyt głęboki siew utrudnia i opóźnia wschody, rośliny mają problem z przebiciem się na powierzchnię. Nie ma sensu pamiętać konkretnej głębokości siewu dla danej rośliny, lepiej przyjąć ogólną zasadę, że nasiona powinno wysiewać się na głębokość około 3-4 większą od średnicy nasion. Przykładowo:

  • drobne nasiona np. marchwi sieje się na głębokość około 0,5-1 cm
  • nasiona większe np. buraczków na głębokość 1,5-2 cm
  • nasiona duże np. grochu na głębokość 2-4 cm

Jednak ta zasad nie wszędzie się sprawdzi, bo na glebach ciężkich zaleca się wysiewać nasiona odrobinę płycej, aby nie utrudniać wschodów.

nasiona na taśmie

5. Zbyt gęsty siew
. Często sypiemy w rowki nasiona zbyt obficie, obawiając się, że nie wszystkie wykiełkują. W efekcie rośliny wschodzą gęsto, potem konkurują o wodę, pokarm i światło. Zbyt gęsto rosnące siewki w porę nieprzerwane stają się wyciągnięte, wydelikacone a plon potem jest mizerny, np. warzywa korzeniowe mają cienkie korzenie. Zaleca się więc rzadszy siew i o ile z dużymi nasionami nie powinno być problemu, to gorzej jest z nasiona drobnymi. Tutaj warto posiłkować się nasionami na taśmie (można kupić gotowe, a jeszcze lepiej zrobić samemu), na których nasiona rozmieszczone są równomiernie w odpowiednich odstępach od siebie. Odpada potem konieczność przerywania. Warto także pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości pomiędzy rzędami, bo to także wpływa na prawidłowy wzrost warzyw, ale także ułatwia późniejszą pielęgnację np. pielenie.

Warto więc pamiętać o odpowiednim terminie siewu, przygotowaniu gleby, właściwej głębokości wysiewu, regularnym podlewaniu i zachowaniu odpowiednich odstępów między roślinami. Dzięki temu wiosenne zasiewy będą bardziej udane, a warzywa bujnie się rozrosną i dadzą obfity plon.

Komentarze