Siew warzyw na wiosnę bezpośrednio do gruntu wydaje się prosty, ale często można popełnić błędy, które później skutkują słabymi wschodami i niskimi plonami. Oto 5 najczęstszych błędów, których należy unikać.
1. Zbyt wczesny siew. Warunkiem szybkich i równomiernych wschodów jest siew nasion w ciepłą, ogrzaną i wilgotną glebę. Zbyt niska temperatura gleby, ale także i powietrza może powodować, że nasiona nie wykiełkują lub wschody będą nierównomierne. Każde warzywo ma jakieś swoje wymagania odnośnie temperatury. Marchew i pietruszka do wschodów nie potrzebują wysokich jej wartości, ale za to już buraczki lepiej kiełkują i lepiej rosną, jeśli zostaną wysiane w dobrze ogrzaną glebą. Dlatego o ile marchew i pietruszkę można siać wcześnie, na przełomie marca i kwietnia, to z siewem buraczków lepiej poczekać i wysiać je po połowie kwietnia. Jeśli wysiejemy warzywa zbyt wcześnie, a potem przyjdzie ochłodzenie, to wywoła to sytuację stresującą u roślin, które często potem reagują zakwitaniem (np. cebula). A przecież zależy nam, żeby zebrać np. korzenie, a nie kwiaty i nasiona. Oczywiście termin siewu działa także w drugą stronę. Zbyt późny siew także może się odbić negatywnie na późniejszych plonach. Późny siew skutkuje skróceniem okresu wegetacji szczególnie warzyw, które ten okres wegetacji mają długi np. marchew. Z kolei jest cała grupa warzyw, które niekorzystnie reagują na zbyt wysokie temperatury i długi dzień. Można tu wymienić np. rzodkiewkę czy nawet sałatę, które najlepiej siać możliwie wcześnie.
2. Brak przygotowania stanowiska. Gleba przed siewem warzyw powinna być starannie spulchniona, wolna od dużych kamieni oraz chwastów. Nasiona wysiane w zbyt zbitej czy kamienistej glebie, będą miały problem przebić się na powierzchnię, zaś chwasty mogą zagłuszyć młode siewki. Na pewno należałoby uprawić gleby zbite, zwięzłe i twarde. Na glebach słabszych, piaszczystych wystarczy lekkie spulchnienie. Po uprawie warto glebę zagrabić i wyrównać, aby ograniczyć parowanie wody.
3. Gleba nie powinna być ani za sucha, ani za mokra. Przy mokrej wiośnie korzystnie jest glebę uprawić, spulchnić, aby z wierzchu ją lekko przesuszyć, szczególnie te gleby zwięzłe i gliniaste. Jeśli wiosna jest sucha, to warto na kilka dni przed siewem stanowisko obficie podlać, aby nasiona trafiły potem w wilgotną ziemię i mogły bez przeszkód kiełkować. Nie zaleca się wysiewać nasion w suchą ziemię, a dopiero potem podlewać, bo może to powodować wypłukiwanie nasion, ale także i zaskorupienie gleby (co utrudnia wschody). Jeśli wiosna jest sucha, to aby gleby jeszcze bardziej nie przesuszać, najlepiej uprawić stanowisko dzień przed siewem, a jeszcze lepiej w dniu siewu.
4. Niewłaściwa głębokość siewu. Zbyt płytko wysiane nasiona mogą zostać wypłukane przez deszcz czy nawet podlewanie. Z kolei zbyt głęboki siew utrudnia i opóźnia wschody, rośliny mają problem z przebiciem się na powierzchnię. Nie ma sensu pamiętać konkretnej głębokości siewu dla danej rośliny, lepiej przyjąć ogólną zasadę, że nasiona powinno wysiewać się na głębokość około 3-4 większą od średnicy nasion. Przykładowo:
- drobne nasiona np. marchwi sieje się na głębokość około 0,5-1 cm
- nasiona większe np. buraczków na głębokość 1,5-2 cm
- nasiona duże np. grochu na głębokość 2-4 cm
Jednak ta zasad nie wszędzie się sprawdzi, bo na glebach ciężkich zaleca się wysiewać nasiona odrobinę płycej, aby nie utrudniać wschodów.
![]() |
nasiona na taśmie |
5. Zbyt gęsty siew. Często sypiemy w rowki nasiona zbyt obficie, obawiając się, że nie wszystkie wykiełkują. W efekcie rośliny wschodzą gęsto, potem konkurują o wodę, pokarm i światło. Zbyt gęsto rosnące siewki w porę nieprzerwane stają się wyciągnięte, wydelikacone a plon potem jest mizerny, np. warzywa korzeniowe mają cienkie korzenie. Zaleca się więc rzadszy siew i o ile z dużymi nasionami nie powinno być problemu, to gorzej jest z nasiona drobnymi. Tutaj warto posiłkować się nasionami na taśmie (można kupić gotowe, a jeszcze lepiej zrobić samemu), na których nasiona rozmieszczone są równomiernie w odpowiednich odstępach od siebie. Odpada potem konieczność przerywania. Warto także pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości pomiędzy rzędami, bo to także wpływa na prawidłowy wzrost warzyw, ale także ułatwia późniejszą pielęgnację np. pielenie.
Warto więc pamiętać o odpowiednim terminie siewu, przygotowaniu gleby, właściwej głębokości wysiewu, regularnym podlewaniu i zachowaniu odpowiednich odstępów między roślinami. Dzięki temu wiosenne zasiewy będą bardziej udane, a warzywa bujnie się rozrosną i dadzą obfity plon.
Komentarze
Prześlij komentarz