Czarne kropki na pomidorach? To może być bakteryjna cętkowatość

 


Pomidory najczęściej są atakowane przez choroby grzybowe. Wcale jednak nie tak rzadko można spotkać na tych roślinach choroby bakteryjne. Jedną z takich chorób jest bakteryjna cętkowatość.

Objawy choroby mogą pojawić się na wszystkich nadziemnych częściach rośliny – liściach, łodygach, a co najgorsze, również na owocach. Warto być czujnym i regularnie przeglądać swoje pomidorowe krzaki:

  • Na liściach: Pierwszym sygnałem alarmowym są drobne, wodniste plamki, które z czasem ciemnieją, przybierając barwę od ciemnobrązowej do czarnej. Charakterystyczną cechą jest żółta obwódka wokół tych plam. Plamy początkowo są niewielkie (1-2 mm), ale mogą się ze sobą zlewać, prowadząc do zasychania i zamierania większych fragmentów liści.
  • Na łodygach i ogonkach liściowych: Podobnie jak na liściach, pojawiają się tu ciemne, lekko wydłużone plamy. Silne porażenie pędów może prowadzić do ich osłabienia i łamliwości.
  • Na owocach: To właśnie na owocach objawy są najbardziej dotkliwe. Pojawiają się na nich bardzo drobne (0,5-1,5 mm), czarne lub ciemnobrązowe, lekko wypukłe plamki, przypominające ukłucia szpilki. Plamki te są twarde i nie powiększają się znacząco, ale ich duża liczba dyskwalifikuje owoce do spożycia i przetwórstwa. Porażone owoce mają znacznie obniżoną wartość handlową i gorzej się przechowują.
objawy na liściach

Bakteryjna cętkowatość pomidora najlepiej rozwija się w warunkach wysokiej wilgotności i umiarkowanej temperatury, oscylującej w granicach 20-25°C. Infekcja zachodzi poprzez rozprzestrzenianie się bakterii z kroplami wody podczas deszczu, nawadniania lub mechanicznie przy pracach pielęgnacyjnych. Niestety to nie jedyne źródło zakażenia, bowiem patogen bytuje i zimuje na resztkach roślinnych, a jeszcze innych źródłem zakażenia są porażone nasiona.

objawy na owocach

W przypadku bakteryjnej cętkowatości pomidora kluczowe jest zapobieganie. Gdy choroba już się pojawi, jej zwalczenie jest bardzo trudne. Oto najważniejsze zasady profilaktyki i walki z infekcją:

  • Korzystaj ze sprawdzonego materiału siewnego i sadzonek pochodzących od renomowanych producentów. Nie zbieraj i wysiewaj nasion z roślin, które chorowały. Czyść i odkażaj pojemniki i doniczki, w których zamierzasz wysiewać pomidory i uprawiać rozsadę.
  • Podlewaj pomidory bezpośrednio na glebę, unikając moczenia liści. Najlepiej robić to rano, aby rośliny zdążyły wyschnąć przed nocą. Świetnie sprawdzają się systemy nawadniania w postaci linii kroplujących.
  • Sadź pomidory w odpowiedniej rozstawie, zapewniając im dobrą cyrkulację powietrza.
  • Unikaj uprawy pomidorów (i innych roślin psiankowatych, jak papryka czy ziemniaki) w tym samym miejscu rok po roku. Jeśli choroba się pojawiła, pomidory w to samo miejsce mogą wrócić po 3-4 latach
  • Po zakończeniu sezonu dokładnie uprzątnij grządki z wszelkich pozostałości po uprawach. Resztek nie wyrzucaj do kompostownika.
  • Regularnie odkażaj narzędzia ogrodnicze, aby nie przenosić patogenów między roślinami.
  • Unikaj prowadzenia prac przy pomidorach kiedy rośliny są mokre lub pokryte rosą, bo wtedy łatwo roznieść bakterie.

W walce z chorobami bakteryjnymi skuteczne są opryski preparatami zawierającymi miedź, a więc można zastosować środki takie jak Miedzian 50 WP i Miedzian Extra 350 SC. Opryski najlepiej wykonać profilaktycznie w okresach zagrożenia (długotrwała deszczowa pogoda) lub przy pierwszych objawach.

Komentarze