Temperatury gleby przy wysiewie warzyw i ziół

Na pewno wielu ogrodników i działkowców nie może się doczekać, kiedy zacznie pierwsze wysiewy. Wiele rzeczy chcemy przyspieszyć, zwłaszcza wtedy, kiedy pogoda mimo końcówki zimy jest sprzyjająca. Jednak lepiej się jest nie spieszyć i zasiać później niż wcześniej. Głównym wyznacznikiem początku siewów powinna być temperatura gleby. Oczywiście mówimy tu o sianiu wprost do gruntu, a nie o domowej czy szklarniowej produkcji rozsady, gdzie warunki i temperaturę możemy kontrolować.
Jeśli gleba jest zbyt chłodna, kiełkowanie jest opóźnione, co powoduje nierównomierne wschody a nawet uszkodzenie nasion. Szczególnie wrażliwe będą tu rośliny ciepłolubne wysiewane wprost do gruntu. Dla przykładu, wiele razy zdarzyło mi się wysiewać ogórki, wdawałoby się o odpowiedniej porze, ale wschody były nierówne. Po prostu gleba nie miała odpowiedniej temperatury. Dlatego teraz wolę uprawiać ogórki zwłasnej rozsady.
Czym w takim razie zmierzyć temperaturę gleby? Oczywiście są dostępne w sprzedaży termometry specjalnie dopasowane do tej czynności. Ale temperaturę możemy zmierzyć także termometrem do mięsa czy też termometrem szklanym, o ile ma wystarczająco długą końcówkę (najlepiej metalową), którą wbijemy w ziemię.
Miejsce pomiaru powinno być reprezentatywne dla danego gruntu. Powinniśmy zwrócić uwagę na takie aspekty jak:

  • Czym pokryta jest gleba – czy jest goła, czy są na niej jakieś pozostałości, czy może ściernisko lub ściółka. Goła ziemia nagrzewa się najszybciej.
  • Kierunek i nachylenie gruntu – południowe stoki ocieplają się szybciej niż północne czy płaski teren. Śnieg również topnieje szybciej na południowej stronie.
  • Wilgotność gleby – suche gleby ogrzewają się szybciej niż mokre.
Jak przeprowadzamy odczyty:



  • Umieszczamy końcówkę lub sondę termometru na odpowiedniej głębokości. Głębokość powinna być taka na jaką zamierzamy wysiać nasiona. Jeśli mamy szklany termometr, najlepiej zrobić otwór w ziemi przed umieszczeniem w niej termometru, aby nie pękł. Ziemia powinna ściśle przylegać do termometru.
  • Należy odczekać 1-2 minuty, aby termometr wskazał odpowiednią temperaturę. Jeśli świeci słońce, termometr należy ocienić, aby nie fałszował wyników.
  • Pomiar przeprowadzamy rano i po południu, później obliczmy średnią i wynik zapisujemy.
Poniżej zamieszczam tabelę w której kolejno znajdują się nazwa rośliny, temperatura minimalna, temperatura optymalna i ilość dni potrzebna do wschodu nasion (jeśli temperatura jest w optymalnym zakresie). Oczywiście na szybkość i równomierność wschodów wpływa wiele innych czynników jak np. wilgotność gleby.

Warzywa



Temp. minimalna
w oC
Temp. optymalna
w oC
Liczba dni
Fasola
8-10
16-30
6-8
Burak
4
10-30
4-6
Kapusta
4
7-35
4-6
Marchew
4
7-30
6-8
Kalafior
4
7-30
5-7
Seler
4
15-21
7-9
Kukurydza
10
16-32
10-12
Ogórek
16
16-35
3-6
Bakłażan
16
24-32
6-8
Sałata
2
4-27
3-5
Cebula
2
10-35
6-8
Pietruszka
4
10-30
5-6 tygodni
Pasternak
2
10-21
14-17
Groszek
4
4-24
6-8
Papryka
16
18-35
8-10
Dynia
16
21-32
4-6
Rzodkiewka
4
7-32
4-6
Brukiew
4
16-30
4-6
Szpinak
2
7-24
5-7
Cukinia
16
21-35
7-10
Pomidor
10
16-30
5-7
Por
2
18-30
8-16
Jarmuż
4
16-30
5-7


Tak to nie pomyłka, pietruszka korzeniowa potrafi wschodzić dopiero po miesiącu, więc przy jej uprawie lepiej uzbroić się w cierpliwość.

Zioła


Temp. minimalna
w oC
Temp. optymalna
w oC
Liczba dni
Bazylia
18
21-24
3-5
Mięta
18
20-24
10-15
Pietruszka naciowa
4
10-30
13-16
Lubczyk
16
21
10-20
Cząber
10
20
14-21
Szczypiorek
16
21
14-21
Koper
15
15-21
5-10
Tymianek
18
15-21
10-28


Tabele do druku można pobrać w tym miejscu (plik pdf)

Komentarze

Prześlij komentarz