Na pewno wielu ogrodników i
działkowców nie może się doczekać, kiedy zacznie pierwsze wysiewy. Wiele rzeczy
chcemy przyspieszyć, zwłaszcza wtedy, kiedy pogoda mimo końcówki zimy jest
sprzyjająca. Jednak lepiej się jest nie spieszyć i zasiać później niż
wcześniej. Głównym wyznacznikiem początku siewów powinna być temperatura gleby.
Oczywiście mówimy tu o sianiu wprost do gruntu, a nie o domowej czy
szklarniowej produkcji rozsady, gdzie warunki i temperaturę możemy kontrolować.
Jeśli gleba jest zbyt chłodna,
kiełkowanie jest opóźnione, co powoduje nierównomierne wschody a nawet
uszkodzenie nasion. Szczególnie wrażliwe będą tu rośliny ciepłolubne wysiewane
wprost do gruntu. Dla przykładu, wiele razy zdarzyło mi się wysiewać ogórki,
wdawałoby się o odpowiedniej porze, ale wschody były nierówne. Po prostu gleba
nie miała odpowiedniej temperatury. Dlatego teraz wolę uprawiać ogórki zwłasnej rozsady.
Czym w takim razie zmierzyć
temperaturę gleby? Oczywiście są dostępne w sprzedaży termometry specjalnie
dopasowane do tej czynności. Ale temperaturę możemy zmierzyć także termometrem
do mięsa czy też termometrem szklanym, o ile ma wystarczająco długą końcówkę
(najlepiej metalową), którą wbijemy w ziemię.
Miejsce pomiaru powinno być
reprezentatywne dla danego gruntu. Powinniśmy zwrócić uwagę na takie aspekty
jak:
- Czym pokryta jest gleba – czy jest goła, czy są na niej jakieś pozostałości, czy może ściernisko lub ściółka. Goła ziemia nagrzewa się najszybciej.
- Kierunek i nachylenie gruntu – południowe stoki ocieplają się szybciej niż północne czy płaski teren. Śnieg również topnieje szybciej na południowej stronie.
- Wilgotność gleby – suche gleby ogrzewają się szybciej niż mokre.
Jak przeprowadzamy odczyty:
- Umieszczamy końcówkę lub sondę termometru na odpowiedniej głębokości. Głębokość powinna być taka na jaką zamierzamy wysiać nasiona. Jeśli mamy szklany termometr, najlepiej zrobić otwór w ziemi przed umieszczeniem w niej termometru, aby nie pękł. Ziemia powinna ściśle przylegać do termometru.
- Należy odczekać 1-2 minuty, aby termometr wskazał odpowiednią temperaturę. Jeśli świeci słońce, termometr należy ocienić, aby nie fałszował wyników.
- Pomiar przeprowadzamy rano i po południu, później obliczmy średnią i wynik zapisujemy.
Poniżej zamieszczam tabelę w której
kolejno znajdują się nazwa rośliny, temperatura minimalna, temperatura
optymalna i ilość dni potrzebna do wschodu nasion (jeśli temperatura jest w
optymalnym zakresie). Oczywiście na szybkość i równomierność wschodów wpływa
wiele innych czynników jak np. wilgotność gleby.
Warzywa
Temp.
minimalna
w oC
|
Temp.
optymalna
w oC
|
Liczba
dni
|
|
Fasola
|
8-10
|
16-30
|
6-8
|
Burak
|
4
|
10-30
|
4-6
|
Kapusta
|
4
|
7-35
|
4-6
|
Marchew
|
4
|
7-30
|
6-8
|
Kalafior
|
4
|
7-30
|
5-7
|
Seler
|
4
|
15-21
|
7-9
|
Kukurydza
|
10
|
16-32
|
10-12
|
Ogórek
|
16
|
16-35
|
3-6
|
Bakłażan
|
16
|
24-32
|
6-8
|
Sałata
|
2
|
4-27
|
3-5
|
Cebula
|
2
|
10-35
|
6-8
|
Pietruszka
|
4
|
10-30
|
5-6
tygodni
|
Pasternak
|
2
|
10-21
|
14-17
|
Groszek
|
4
|
4-24
|
6-8
|
Papryka
|
16
|
18-35
|
8-10
|
Dynia
|
16
|
21-32
|
4-6
|
Rzodkiewka
|
4
|
7-32
|
4-6
|
Brukiew
|
4
|
16-30
|
4-6
|
Szpinak
|
2
|
7-24
|
5-7
|
Cukinia
|
16
|
21-35
|
7-10
|
Pomidor
|
10
|
16-30
|
5-7
|
Por
|
2
|
18-30
|
8-16
|
Jarmuż
|
4
|
16-30
|
5-7
|
Tak to nie pomyłka, pietruszka
korzeniowa potrafi wschodzić dopiero po miesiącu, więc przy jej uprawie lepiej
uzbroić się w cierpliwość.
Zioła
Temp.
minimalna
w oC
|
Temp.
optymalna
w oC
|
Liczba
dni
|
|
Bazylia
|
18
|
21-24
|
3-5
|
Mięta
|
18
|
20-24
|
10-15
|
Pietruszka
naciowa
|
4
|
10-30
|
13-16
|
Lubczyk
|
16
|
21
|
10-20
|
Cząber
|
10
|
20
|
14-21
|
Szczypiorek
|
16
|
21
|
14-21
|
Koper
|
15
|
15-21
|
5-10
|
Tymianek
|
18
|
15-21
|
10-28
|
Tabele do druku można pobrać w tym miejscu (plik pdf)
przymrozki kurde nie ma rady
OdpowiedzUsuń