Głębokość
siewu uzależnia się od wielkości i sposobu kiełkowania nasion. Nasiona takich
roślin jak fasola wielokwiatowa, groch, bób, których liścienie podczas
kiełkowania pozostają w ziemi sieje się zwykle na głębokość 4-6 cm, zależnie od
typu gleby oraz jej wilgotności. Fasola zwykła, choć również ma duże nasiona,
nie znosi głębokiego siewu, ponieważ w czasie kiełkowania jej liścienie
wydostają się na powierzchnię.
Nasiona endywii i sałaty przykrywa się na 0,5-1
cm, a selerów 0,3 cm. głębokość siewu cebuli wynosi 1,5-2 cm. Za płytki siew
cebuli nie jest zalecany, ponieważ kolankowato zgięty liścień wyciąga za
wcześnie swój krótszy koniec, wraz z nasieniem, ponad powierzchnię gleby,
nasienie wtedy szybko wysycha.
Na
głębokość siewu wpływa również rodzaj gleby i jej wilgotność w wierzchnich
warstwach. Gleba bardziej zwięzła zawiera zwykle dostateczną ilość wody w
powierzchniowych warstwach, a w związku z tym sieje się tu nasiona płycej. Na glebach
lekkich trzeba siać głębiej ze względu na często niedostateczną zawartość wody
w wierzchniej warstwie, dzięki luźnej strukturze gleby wschody głębiej
posianych nasion następują bez przeszkód. Najgłębiej należy wysiewać nasiona na
glebach torfowych, ze względu na erozję wietrzną. Zaleca się około dwukrotnie
głębiej wysiewać nasiona na torfach w porównaniu z innymi glebami. Dla przykładu
cebulę należy wysiać na głębokość 4-5 cm a marchew 3-4 cm.
Głębokość
przykrycia nasion uzależnia się także od terminu siewu. Wczesne siewy wiosenne,
gdy gleba ma dużo wilgoci w wierzchniej warstwie, wykonuje się płycej. Późniejsze
siewy tego samego gatunku roślin trzeba wykonać głębiej, ponieważ gleba już
jest z wierzchu obsuszona.
Metody
siewu
Siew
rzutowy
Rzadko
stosowany, można w ten sposób wysiać np. koper, albo rośliny na poplon.
Siew
rzędowy
Najczęściej
stosowany w warzywnictwie, ze względu na ułatwioną walkę z chwastami,
równomierniejszą głębokość przykrycia nasion, równomierniejsze ich
rozmieszczenie na powierzchni pola. Rzędom najczęściej nadaje się kierunek z północy
na południe, uzyskuje się w ten sposób równomierne i lepsze oświetlenie roślin.
Siew
pasowy
To
modyfikacja siewu rzędowego. Zamiast jednakowej odległości pomiędzy rzędami,
stosuje się co kilka rzędów większy odstęp. Pasowo można siać groch, cebulę
marchew i pietruszkę. Szersze odstępy pomiędzy rzędami ułatwiają prace
pielęgnacyjne i prace związane ze zbiorem (zwłaszcza kilkukrotnym).
Siew
taśmowy
Stanowi
modyfikację siewu rzędowego. Nasiona nie są umieszczane w jednym rzędzie, lecz
rozsiewane są szerokim pasem za pomocą specjalnej redliczki. Jest to więc
połączenie siewu rzędowego z rzutowym. Zaletą tego siewu jest uniknięcie
nadmiernego zagęszczenia roślin w wąskim rzędzie, rośliny nie cieniują się
wzajemnie a ich korzenie nie ulegają zniekształceniu. Minusem jest stosownie w wypadku
takiego siewu oprysków na chwasty. W ten sposób można siać cebulę i buraki ćwikłowe.
Siew
punktowy
Polega
na umieszczeniu nasion w rzędach pojedynczo i w wymaganych odstępach. Tym sposobem
wysiewa się duże nasiona: fasolę, groch, bób, kukurydzę czy szparagi. Otoczkowanie
nasion stwarza możliwość rozszerzenia tego typu siewu o inne gatunki warzyw. Zaletą
jest zaoszczędzenie czasu na przerywkę, zapewnia się lepsze warunki rozwoju
roślin, a przy tym potrzeba mniej nasion do siewu.
Siew
gniazdowy
W
ten sposób można siać bób, fasolę, ogórki. Nasiona sieje się wówczas w pewnych
ustalonych odstępach w rzędzie np. co 20-30 cm, umieszczając w każdym „gnieździe” 3-5 nasion.
Siew
metodą podwójnych rzędów
Można
stosować przy uprawie pomidorów i ogórków. Znaczne rozszerzenie międzyrzędzi
pomiędzy dwoma rzędami ułatwia poruszanie się, prace pielęgnacyjne i zbiory. System
ten umożliwia podwiązywanie dwóch rzędów pomidorów do jednego drutu, albo ściółkowanie
dwóch rzędów ogórków jednym pasem folii lub włókniny.
Komentarze
Prześlij komentarz