Podczas
wykonywania wczesnych siewów do skrzynek lub inspektu, sieje się nasiona gęsto,
później gdy siewki podrosną (najczęściej gdy pojawia się pierwszy właściwy
liść) przesadza się je do innych skrzynek lub doniczek. Czynność tę nazywa się
pikowaniem.
Pikowanie
należy wykonać zanim nastąpi zagęszczenie siewek: jeżeli bowiem rosną zbyt
gęsto i mają za mało światła to wtedy się „wyciągają”. Rośliny kapustne pikuje
się zwykle mniej więcej 10-14 dni po siewie, pomidory najczęściej po 2
tygodniach, a selery, które kiełkują znacznie wolniej, po 3-4 tygodniach. Im
gęściej rośliny są siane tym wcześniej trzeba je pikować.
Pikowanie
wywołuje zmiany w systemie korzeniowym, korzystne ze względu na lepsze
przyjmowanie się rozsady na miejscu stałym. Roślina pikowana regenerując
uszkodzony system korzeniowy, wytwarza znacznie liczniejsze korzenie krótkie. Rozsadę
pikowaną można wyjąć z ziemi z całą bryłą korzeniową, bez zbytniego uszkadzania
korzeni. Rozsada nie pikowana, rosnąca przez kilka tygodni w tym samym miejscu,
ma zwykle korzenie długie i nieliczne. Przy wyjmowaniu z ziemi pozbawia się ją
znacznej ich części, wskutek czego rośliny posadzone w pole trudniej się
przyjmują.
Jednorazowe
przepikowanie siewek wystarcza do wywołania tej zmiany w systemie korzeniowym,
która- z punktu widzenia późniejszego sadzenia w pole- jest pożądana. Stosowane
czasem drugie lub trzecie pikowanie jest nieuzasadnione, ponieważ nie wywiera
dodatniego wpływu na jakość rozsady, a zwiększa nakłady pracy. Można też
wysiewać nasiona bezpośrednio do doniczek, pomijając całkowicie pikowanie. Skrócenie
systemu korzeniowego osiąga się tu na skutek ograniczenia zasięgu korzeni przez
dno doniczki. Przykładem takiego rozwiązania jest produkcja rozsady sałaty w doniczkach.
Wrażliwość
roślin na pikowanie
Łatwo znoszą przesadzanie
|
Zalecana ostrożność
|
Nie przesadzać
|
Kapusta, kalafior, burak ćwikłowy,
pomidor, sałata
|
Seler naciowy, oberżyna, salsefia,
papryka, cebula
|
Fasola, groch, kukurydza cukrowa,
melon, rzepa
|
Różnice
w reakcji na przesadzanie występują szczególnie wyraźnie u roślin starszych. Młode
siewki dobrze znoszą pikowanie. Przyjęcie się roślin po przepikowaniu, zależy
od tego, w jakim stopniu i jak długo ograniczone jest pobieranie potrzebnej ilości
wody. Pikować powinno się szybko, aby nie obsuszać bryły korzeniowej, a później
rozsadę obficie podlać i najlepiej zacieniować.
Rozsadę
najczęściej pikuje się do doniczek. Rozmiar doniczki zależy od gatunku rośliny.
I tak dla roślin kapustnych średnica doniczki powinna wynosić 5-6 cm, dla
ogórków 7-8 cm, a dla pomidorów, papryki i oberżyny 8-10 cm. Ciekawym
rozwiązaniem jest zastosowanie doniczek (pierścieni) spinanych. Taką doniczkę
można wykonać w prosty sposób samemu np. z paska foliowego.
moze tym razem sie uda
OdpowiedzUsuń