Wymagania
stawiane rozsadzie są następujące: powinna być gotowa do wysadzenia na
określony termin, rośliny muszą być krępe, o krótkich łodygach z krótkimi
międzywęźlami oraz silnym systemie korzeniowym, powinna być zahartowana, jak
również nie może być częściowo zjarowizowana pod wpływem niskich temperatur.
Aby
otrzymać taką rozsadę, podczas uprawy np. w inspekcie należy zapewnić roślinom
najwięcej światła, odpowiednią temperaturę oraz wilgotność podłoża i powietrza.
Światło.
Jest to czynnik, którego niedobór występuje zwłaszcza w rozsadzie warzyw do
najwcześniejszej uprawy szklarniowej i polowej, produkowanej w listopadzie,
grudniu i styczniu, a w latach pochmurnych także w lutym i marcu. Najlepsze
sposoby poprawienia warunków świetlnych to dobranie odpowiedniego okna
inspektowego, przepuszczającego jak najwięcej światła, utrzymywanie czystości
szkła oraz wczesne zdejmowanie i późne nakładanie mat. Podczas mroźnej pogody
za dnia, gdy nie można w inspekcie utrzymywać właściwej temperatury, lepiej
jest nakryć inspekt podwójnie oknami, a nie opóźniać zdejmowanie mat. Głównym czynnikiem
decydującym o ilości światła dostępnego dla roślin jest rozstawa, w jakiej są
uprawiane. W końcowych 2-3 tygodniach wzrostu rozsady należy zapewnić roślinom
doniczkowym powierzchnię wynoszącą np. dla pomidorów co najmniej 150 cm 2
na 1 roślinę (12x12 cm), a dla najwcześniejszych odmian kalafiorów i kapusty
100 cm2 na 1 roślinę (10x10 cm). natomiast w produkcji rozsady na
zbiór średnio wczesny, rozstawę można nieco zmniejszyć, siać wiosną w późniejszym
terminie oraz sadzić w pole młodsze rośliny. Jeżeli bowiem uprawia się rozsadę
w nadmiernym zagęszczeniu, to rośliny wybiegają, mają niską zawartość suchej
masy, są źle przystosowane do niekorzystnych warunków, jakie mogą napotkać po
wysadzeniu.
Temperatura.
Utrzymanie właściwej temperatury jest najtrudniejszym zadaniem, zwłaszcza podczas
uprawy w inspektach ogrzewanych biologicznie. Wysokość temperatury dostosowuje
się do wymagań rosnących w inspekcie roślin. Dla roślin kapustnych, utrzymuje
się temperaturę w granicach 10-15oC, dla roślin o dużych wymaganiach
cieplnych, np. dla pomidorów 16-23oC, a dla ogórków 18-25oC.
należy przestrzegać zasady termoperiodyzmu, czyli utrzymywać w nocy temperaturę
niższą o 3-5oC niż za dnia. Gdy temperatura w inspekcie nadmiernie
wzrasta należy wietrzyć, podnosząc czy otwierając okna. Wietrzenie jest
konieczne również w celu usunięcia nadmiaru pary wodnej nagromadzonej w nocy, zwiększającej
niebezpieczeństwo wystąpienia chorób.
Wilgotność podłoża.
Aby zmniejszyć ilość pary wodnej w inspekcie należy podlewać rośliny rzadziej a
obficiej. Duże znaczenie ma pora podlewania roślin. Najwłaściwszą porą są późne
godziny ranne, gdy już można wietrzyć inspekt, wtedy woda z powierzchni gleby
wyparowuje, a nadmiar pary wodnej zostaje usunięty przed zamknięciem okien. Ilość
wody należy dostosować do wielkości roślin, temperatury zewnętrznej, a także
podlewać obficiej miejsca nadmiernie wysuszone. Temperatura wody stosowanej do podlewania
roślin nie ma istotnego wpływu na ich wzrost.
terraz beda lepsze uprawy
OdpowiedzUsuń