W
amatorskiej uprawie, w szklarni lub w gruncie, pomidory prowadzimy przeważnie
na dwa pędy. W tym wypadku zostawia się pęd główny i silny pęd boczny pod
pierwszym gronem. Jeśli chcemy uzyskać możliwie wczesny zbiór, pomidory
prowadzimy tylko na jeden pęd. Zależy to także od ilości miejsca, którym
dysponujemy, kiedy jesteśmy w stanie zasadzić pomidory w szerszej rozstawie,
prowadzimy je na dwa pędy. Kiedy mamy
mało miejsca na jeden pęd. Trzeba jednak liczyć się z tym, że prowadząc
pomidory na jeden pęd, będziemy mieć zbiór o około 20% niższy.
 |
pomidor prowadzony na 2 pędy |
Pędy
boczne pomidorów tzw. wilki lub odrosty powinno się usuwać kiedy są jeszcze małe,
wyłamując je ręką. Jeśli opóźnimy ten
zabieg pędy boczne zdrewnieją i trzeba je usuwać nożem. Pamiętać należy aby po
każdym takim zabiegu zdezynfekować nóż, aby nie przenosić chorób na inne
rośliny. Pozostawienie pędów dłuższych wyraźnie obniża plony, opóźnia plonowanie
i osłabia rośliny. Ze względu na choroby do przywiązywania roślin powinno co
roku używać się nowego sznurka.
 |
takie odrosty powinno się usuwać |
Liście
usuwamy w celu poprawienia zdrowotności rośliny oraz dla lepszego doświetlenia
gron. Pierwsze usuwamy liście porażone chorobami i liście dolne, które dotykają
ziemi. W miarę dorastania owoców przerzedzamy liście pod gronem. Zbieg ten
wykonujemy gdy pomidory w gronie są już wyrośnięte. Przy zbyt wczesnym
usunięciu liści pod gronem nie wszystkie owoce dorastają, jednak przyspieszone
jest ich dojrzewanie. Należy pamiętać aby jednorazowo usuwać nie więcej niż 3
liście na roślinie. Lepiej jest taki zabieg rozłożyć na kilka dni niż ogołocić
jednego dnia całą roślinę. Podobnie jak z odrostami, liście wyłamujemy tuż przy
samej łodydze rękami. Radzę się przy tej pracy zaopatrzyć w rękawiczki, bo
później jest ciężko domyć ręce. Więcej o obrywaniu tutaj.
 |
oberwanie liści pod gronem powoduje szybsze i lepsze dojrzewanie |
Gdy
w gronie mamy za dużo kwiatów powinniśmy je usuwać. Przerzedzanie polega na
usuwaniu kwiatów nieprawidłowo wykształconych, najczęściej staśmionych, zwykle
pierwszych w kwiatostanach. Z takich kwiatów wyrastają później zniekształcone
owoce. Zabieg ten przeprowadza się we wczesnych stadiach wzrostu. Rezygnacja z
regulowania gron powoduje, że zazwyczaj 1-2 owoce pozostają niedorośnięte.

Zawiązywanie
owoców pomidorów następuje wskutek zapylenia rozwiniętych, pylących kwiatów. Optymalna
temperatura powinna wynosić 20-27oC. Poniżej 15 i powyżej 30oC
pyłek nie kiełkuje. Nie dziwmy się więc kiedy na skutek upałów mamy mało
zawiązanych owoców na gronie. Na skuteczność zapylania wpływa także zbyt niska
lub zbyt wysoka wilgotność powietrza. Pomidor jest rośliną wiatropylną, nie
potrzebuje do zapylenia żadnych owadów, wystarczy ruch powietrza. Oczywiście w
wielkich szklarniach gdzie przewiew jest ograniczony stosuje się trzmiele do
zapylania. Jeśli posiadamy własną szklarnie powinniśmy zadbać o odpowiednie jej
wietrzenie, szerokie drzwi, szerokie okna, ciągle otwarte, nawet na noc. Przyczynia
się to do lepszego zapylania, a także zapobiega występowaniu chorób grzybowych.
Gdy przewiew jest niewystarczający powinniśmy chociaż raz dziennie przejść się
po szklarni i lekko poruszyć kwiatostanami.
 |
nadmiar wody może powodować pękanie owoców |
Podlewać pomidory
powinniśmy wtedy gdy zobaczymy, że mają sucho. Zbyt intensywne nawadnianie powoduje,
że owoce zaczynają pękać. Podlewać najlepiej wcześnie rano lub późnym wieczorem,
należy unikać moczenia liści. Częstotliwość podlewania zależy w głównej mierze
od pogody, w czasie upałów podlewamy częściej, w czasie pochmurnej pogody
praktycznie rezygnujemy z podlewania.
teraz wiem jak uprawiać
OdpowiedzUsuń