Dzisiaj rozwinięcie tego wpisu.
Omówię szerzej obcinanie i obrywanie liści pomidorów. A warto to robić, aby
zachować rośliny w dobrym zdrowiu i zmaksymalizować plony.
Zanim przejdziemy do konkretów,
warto wiedzieć, że ze względu na wzrost mamy dwa rodzaje pomidorów –
samokończące i o nieskończonym wzroście. U tych pierwszych obrywamy liście od
dołu tylko do pierwszego grona. Nie przycinamy górnych liści, ponieważ może to
negatywnie wpłynąć na dalszy wzrost rośliny. Przycinanie drugiej grupy
pomidorów jest trochę bardziej skomplikowane.
Czy pomidory w ogóle należy
przycinać? To zależy czy jesteśmy zadowoleni z ich wyglądu, ale dla poprawy warunków
zdrowotnych i zwiększenia, a także przyspieszenia plonów, warto to zrobić.
Regularne przycinanie pomidorów jest bardzo korzystne dla rośliny. Oto kilka
powodów:
-skutkuje wyższymi plonami – jeśli nie
przycinasz pomidorów, będą one dużo energii (wody, składników mineralnych)
poświęcać na rozwój liści i odrostów (tzw. wilków). Wpłynie to negatywnie na
ilość i wielkość owoców
-zapobiega chorobom – przerzedzenie
liści (zwłaszcza pod osłonami), wpłynie na lepszy przepływ powietrza i
zminimalizuje wystąpienie chorób grzybowych, zwłaszcza brunatnej plamistości
liści
-sprawia, że rośliny wyglądają
estetycznie – niecięte liście stopniowo zaczynają tworzyć busz, w którym ciężko
się poruszać i szukać owoców
-szybsze dojrzewanie owoców –
przycinanie liści w odpowiednim momencie przyspieszy dojrzewanie owoców i ich
lepsze wybarwienie.
Do przycinania liści można użyć
sekatora, nożyczek, można obrywać rękami. Jeśli obrywamy rękami lepiej założyć
rękawiczki, ponieważ pomidory strasznie brudzą.
Kiedy zacząć obrywać liście? Ja zaczynam
od momentu sadzenia do gruntu. Często zdarza się, że mamy trochę wyciągniętą
sadzonkę i wtedy należy oberwać dolnej liście, aby wsadzić ją głębiej. Później wraz
ze wzrostem rośliny zaczną pojawiać się, w miejscu gdzie liść wyrasta z łodygi,
odrosty. Je najlepiej wyłamać palcami, kiedy są jeszcze bardzo małe. Pomidory dalej
rosną, a my pilnujemy, aby dolne liście nie dotykały podłoża. Obcinamy je, aby
ich nie moczyć przy podlewaniu, minimalizujemy w ten sposób rozwój chorób. Kiedy
na roślinach będą już owoce, staramy się regularnie dbać o obrywanie liści. Warto
obrywać częściej i mniejsze ilości liści. Zakłada się, że powinno oberwać się maksymalnie
3 liście jednego dnia, aby roślina zdążyła się zregenerować. Kiedy zaniedbamy
regularność obrywania i usuniemy więcej liści, roślina będzie dłużej dochodzić
do siebie.
Liście zawsze obrywamy od dołu i zaczynamy od tych nie najlepiej
wyglądających. Dolne liście często żółkną ze starości, mogą na nich wystąpić
objawy chorób, czy pierwsze niedobory. Jeśli owoce nie zaczęły jeszcze dojrzewać,
warto zostawić pod pierwszym gronem przynajmniej 3 liście, aby one karmiły
owoce. Jeśli owoce zaczynają dojrzewać obrywamy wszystkie liście do danego
grona. Owoc już większy nie urośnie, a będzie lepiej doświetlony i szybciej
będzie dojrzewał. Obrywamy przerzedzamy także liście w wyższych partiach rośliny. Uzyskamy dzięki
temu estetyczny wygląd i lepszy przepływ powietrza. Tutaj zachowujemy umiar, ponieważ
to te liście karmią całą roślinę. Nigdzie nie jest napisane, że musimy oberwać cały
liść, możemy uciąć np. tylko połowę. Po 15
sierpnia, zwłaszcza w uprawie gruntowej, przycinamy główny pęd (ogławiamy). Tniemy
nad ostatnim gronem, zostawiając nad nim 2-3 liście. Zmusimy wtedy roślinę do
spożytkowania energii na wielkość i dojrzewanie owoców.
Chociaż przycinanie liści nie jest
wymagane, jest to najlepszy sposób na osiągniecie maksymalnej wydajności z rośliny.
Dla początkujących może wydawać się to trochę skomplikowane, ale z czasem
nabiera się wprawy i zaczyna robić się to odruchowo.
wtedy pomidory beda dobre
OdpowiedzUsuń