Świeże zioła potrafią w znakomity
sposób wzbogacić smak potraw. Najczęściej korzystamy z tych rosnących na
zewnątrz. W miesiącach zimowych jest z tym problem. Rozwiązaniem jest uprawa
ziół w pomieszczeniach, gdzie będą zawsze pod ręką.
Zioła lubią słońce, dlatego
najlepszym miejscem dla ich uprawy będzie słoneczny parapet, najlepiej od
południowej strony. Prawie wszystkie zioła będą rosły w domu w doniczkach.
Jednak ze względu różne zapotrzebowanie na światło i wilgoć, niektóre
sprawdzają się lepiej niż inne.
Jednym z najbardziej popularnych
ziół w kuchni jest bazylia. Bardzo łatwo uprawia się ją z nasion. Dla tych
którzy nie mają czasu czekać na efekty, dostępne są w handlu gotowe sadzonki w
doniczkach. Bazylia potrzebuje dużo światła, najlepiej rośnie na słonecznym
parapecie.
Szczypiorek jest jednym z
najprostszych ziół do uprawy w pomieszczeniach. Dużo czasu zajmuje wyhodowanie
go z nasion. Dlatego lepiej na jesień wykopać cebulki szczypiorku i posadzić w
doniczce. Najlepsze będzie dla niego półsłoneczne miejsce, z kilkoma godzinami
bezpośredniego światła. Szczypiorek lubi regularne podlewanie, powinien mieć
stale wilgotną glebę.
Estragon najlepiej jesienią wykopać
(kiedy liście zaczynają obumierać) i przynieść do domu. Stawiamy go na
południowym, słonecznym parapecie. Warto zasilać go naturalnymi nawozami, aby
pobudzić do życia.
Pietruszkę umieszczamy na wschodnim
lub zachodnim oknie. Utrzymujemy stałą wilgotność podłoża, ale należy pozwolić
wyschnąć górnej warstwie gleby pomiędzy podlewaniami. Pietruszka jest
wybaczająca, ale nie lubi „mokrych stóp”, trzeba uważać, aby jej nie przelać. W
pomieszczeniach świetnie sobie radzi zarówno odmiana korzeniowa, jak i naciowa.
Oregano to zioło, które potrzebuje
dużo światła słonecznego. Najlepiej będzie rosło na południowym parapecie. Najlepiej
pobrać sadzonki z roślin rosnących na zewnątrz i je ukorzenić. Najłatwiejsze do
uprawy w pomieszczeniach jest oregano greckie. Łatwo się ukorzenia, można je
również uprawiać z nasion.
Mięta jest bardzo prosta w uprawie
i trudna do zabicia. W ogrodach jest rośliną inwazyjną, nawet na zewnątrz
zaleca się ją sadzić donicach, aby się nadmiernie nie rozrastała. Rośnie energicznie
nawet przy małym nasłonecznieniu. Istnieje wiele różnych odmian mięty,
wszystkie świetnie rosną w pomieszczeniach.
Rozmaryn rośnie na świeżym
powietrzu przez cały rok, jednak zimą większość rośliny staje się zdrewniała. Warto
wtedy obciąć wierzchołki rozmarynu i ukorzenić je w pomieszczeniu. Na zewnątrz roślina
jest praktycznie bezobsługowa, tylko kiedy zdrewnieje warto ją przycinać. Rozmaryn
woli suche podłoże, więc nie należy podlewać go zbyt często.
Szałwia lubi dużo światła, więc aby
dobrze rosnąć będzie potrzebowała południowego parapetu. Szałwia toleruje niską
wilgotność w pomieszczeniach. Podczas podlewania trzeba uważać, aby nie moczyć
liści, ponieważ mokre mają skłonność do gnicia.
Tymianek można ukorzenić,
pobierając sadzonki z wierzchołka rośliny. Można również uprawiać go z nasion. Preferuje
pełne słońce, ale równie dobrze będzie rósł na wschodnim lub zachodnim
parapecie.
Kolendra lubi niższą
temperaturę niż większość ziół. W upalne lato trudno uprawia się ją na
zewnątrz. Łatwiej rośnie w pomieszczeniach, najlepiej na wschodnim, lub
zachodnim parapecie. Gleba w doniczce powinna mieć dobry drenaż. Ponieważ dobrze
rośnie w mniej nasłonecznionym miejscu, nie potrzebuje tyle podlewania jak
bazylia czy oregano.
Komentarze
Prześlij komentarz