Żeby cieszyć się przez całą zimę
świeżym szczypiorkiem, wystarczy odpowiednio przygotowane cebulki włożyć do
doniczek i ustawić w kuchni lub innym pomieszczeniu o temperaturach od 15 do 20oC.
|
świeżo wykopane cebulki |
Późnym latem składniki pokarmowe z
liści gromadzą się w cebulach i korzeniach. Liście natomiast żółkną i
obumierają. Od końca września do połowy października, rośliny pozostają w fazie
spoczynku pączka głównego, z którego nawet w sprzyjających warunkach jak ciepło
i światło, nie mogą rozwijać nowych liści. Dopiero po tym genetycznie
uwarunkowanym okresie są w stanie ponownie wydawać nowe pędy.
|
cebulki po około 3 tygodniach spoczynku, zaczynają już nawet wypuszczać nowe liście, suche elementy obrywamy |
Na uprawę zimową najlepsze są
odmiany dwuletnie. Wcześniej rosnące na grządkach nie powinny być przycinane od
połowy czerwca. Rośliny przed pędzeniem wymagają kilkutygodniowego spoczynku.
Jeśli już późną jesienią chcemy zbierać pierwsze plony, wykopujemy je pod
koniec sierpnia i przesuszamy bryły korzeniowe w miejscu osłoniętym od deszczu.
Dobrze jeśli je lekko przemrozi, co sprzyja wytwarzaniu młodych pędów. W
listopadzie sadzimy szczypior do doniczek z dobrą ziemią i ustawiamy w
przewiewnym miejscu. Rośliny należy dobrze podlać. Po około 2-3 tygodniach
możemy zbierać pierwsze plony.
|
cebulki w dobrej ziemi ogrodniczej |
Na późniejsze zbiory, koniec
lutego-początek stycznia, bryły korzeniowe wykopujemy z ziemi dopiero pod
koniec października. Podobnie przenosimy w suche miejsce, najlepiej do
pomieszczenia np. piwnicy, aby cebulki w razie dużego mrozu nie zmarzły. W
zależności od potrzeb, na ok. 3 tygodnie przed planowanym zbiorem, sadzimy je
do doniczek. Po zbiorach składujemy na kompoście. Nie opłaca się ich sadzić
ponownie.
|
po 3 tygodniach od posadzenia można już obcinać liście |
szczypiorek czy koperek w koncu
OdpowiedzUsuń